Το Instagram αναδεικνύει τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για την Άνοιξη και το Πάσχα. Πού βρίσκεται η Ελλάδα;

pasxa-meteora
ΤΕΤΑΡΤΗ, 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Το DiscoverCars.com έκανε την έρευνά του χρησιμοποιώντας τα δεδομένα του Instagram, προκειμένου να καταλήξει στους προορισμούς που ταιριάζουν στην Άνοιξη, αλλά και στο Πάσχα για φέτος, και η Ελλάδα βρέθηκε ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς.

Η άνοιξη είναι ίσως η καλύτερη εποχή για ταξίδι, με ιδανικές θερμοκρασίες, ημέρες που αρχίζουν να μεγαλώνουν, φύση και καλή διάθεση. Όπου και αν ταξιδέψετε στον κόσμο, η άνοιξη ζωντανεύει τα πάντα, είτε λόγω της φυσικής ομορφιάς της εποχής, είτε λόγω των εορτασμών και των ειδικών περιστάσεων που την συνοδεύουν, όπως είναι το Πάσχα, το Καρναβάλι που πέρασε και οι ανοιξιάτικες διακοπές.

Αναζητώντας την άνοιξη, τα λουλούδια και τις ανοιξιάτικες διακοπές, η DiscoverCars.com συνέθεσε μια λίστα με τους πιο ανοιξιάτικους προορισμούς, αναζητώντας επίσης πασχαλινά hashtags για να δημιουργήσει μια ξεχωριστή λίστα για τις αποδράσεις το Πάσχα. Συγκεκριμένα, έψαξε στο Instagram για hashtags που σχετίζονται με την άνοιξη, με στόχο να ανακαλύψει τα αγαπημένα μέρη του κόσμου για ανοιξιάτικο ήλιο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η Ελλάδα κατατάσσεται ως ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς τόσο για το Πάσχα όσο και για ολόκληρη την περίοδο της άνοιξης, σύμφωνα με το Instagram.

Οι πιο δημοφιλείς πασχαλινοί προορισμοί
Η Ελλάδα κατατάχθηκε ως η δεύτερη πιο δημοφιλής χώρα για το Πάσχα, με 2.927 δημοσιεύσεις στο Instagram με hashtag #EasterGreece! Το Ελληνορθόδοξο Πάσχα είναι παγκοσμίως γνωστό ως εορτασμός - είναι μια εξαιρετικά σημαντική περίοδος στο ελληνικό ημερολόγιο και πολλές όμορφες και παλιές παραδόσεις αποτελούν μέρος του. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται στην 1η θέση, καθώς η χώρα επισημάνθηκε 3655 φορές στο Instagram. Στην 3η θέση, η Αυστραλία πέτυχε βαθμολογία 2793. Ένα ενδιαφέρον γεγονός για το Πάσχα στην Αυστραλία είναι ότι ως μέρος μιας προσπάθειας προστασίας της άγριας ζωής της χώρας, θα βρείτε συχνά αναφορές στο Easter Bilby και όχι στο Easter Bunny. Αυτό το αξιολάτρευτο μαρσιποφόρο με τα μακριά αυτιά λέγεται ότι φέρνει στα παιδιά πασχαλινά αυγά και μπορείτε να βρείτε σοκολατένια bilbies σε πολλά καταστήματα ενόψει των γιορτών. Ο Καναδάς κατατάσσεται στην 4η θέση, καθώς επισημάνθηκε 1394 φορές. Κάθε χρόνο στην πόλη του Τορόντο, χιλιάδες συρρέουν στο Beaches Easter Parade για να δουν τα πολύχρωμα άρματα, ξυλοπόδαρους και μπάντες να περνούν μέσα από την πόλη. Με πάνω από 100.000 παρευρισκόμενους, η περσινή ήταν η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ. Τέλος, ολοκληρώνοντας την πρώτη 5άδα, η Ιρλανδία σημείωσε 662 βαθμολογία.

Το DiscoverCars.com συνέκρινε επίσης τη σειρά με την οποία οι χώρες κατατάχθηκαν για τους εορτασμούς του Πάσχα στο Instagram το 2023 με τα αποτελέσματα του τρέχοντος έτους. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η θέση. Ωστόσο, η Ελλάδα βρίσκεται στην πραγματικότητα μία θέση υψηλότερα στην κατάταξη από ό,τι ήταν το 2023 για τη λίστα με τους ανοιξιάτικους προορισμούς, καθώς πέρυσι ήταν στη 19η θέση. 

Το τοπ 10 του Πάσχα περιλαμβάνει χώρες από όλο τον κόσμο, η καθεμία με τους δικούς της τρόπους εορτασμού. Στη Μάλτα, η Κυριακή του Πάσχα γιορτάζεται με παρέλαση με ζωντανή μουσική και στην Κένυα, ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά των εορτών είναι ένα ειδικό πασχαλινό γεύμα από nyama choma ή ψητό κρέας.

Στο DiscoverCars.com σύγκριναν επίσης τη σειρά με την οποία οι χώρες κατατάχθηκαν για τους εορτασμούς του Πάσχα στο Instagram το 2023 με τα αποτελέσματα του τρέχοντος έτους. Όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω διάγραμμα, δεν υπάρχει μεγάλη αλλαγή από το 2023 έως το 2024.

Οι προορισμοί της Άνοιξης
Η Ελλάδα παρουσίασε 14,505 δημοσιεύσεις και το πιο δημοφιλές hashtag που σχετίζεται με την άνοιξη στην Ελλάδα ήταν το #SpringInGreece, το οποίο χρησιμοποιήθηκε 12.212 φορές, ενώ κατατάχτηκε στους 20 κορυφαίους ανοιξιάτικους προορισμούς.

Η Ολλανδία κατέκτησε και φέτος την πρώτη θέση, με 64.177 δημοσιεύσεις στο Instagram, η πλειονότητα εκ των οποίων προέρχεται από το hashtag #DutchFlowers, το οποίο χρησιμοποιήθηκε 61.461 φορές. Τα διάσημα χωράφια με τις τουλίπες της χώρας είναι βέβαιο ότι την έχουν βοηθήσει να κατακτήσει την πρώτη θέση. Στη δεύτερη θέση, το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε 48.169. Ακολούθησαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 47.858 συνδυαστικές αναρτήσεις. Στην τέταρτη θέση, ο Καναδάς είχε 44.104 συνδυαστικές αναρτήσεις. Ακολούθησε η Κολομβία, η οποία σημείωσε 43.646, με την πλειοψηφία αυτών των αναρτήσεων να φέρουν ετικέτα #ColombianFlowers, με 43.576. Η Σιγκαπούρη βρέθηκε στην 6η θέση, με συνολική βαθμολογία 36.208 και ένα τεράστιο αριθμό 35.846 αναρτήσεων με ετικέτα #SingaporeFlowers. Αυτή η πόλη-κράτος αποκαλείται με αγάπη «Η Πόλη των Κήπων», λόγω της δέσμευσής της να δημιουργεί και να διατηρεί υπέροχους χώρους πρασίνου και πάρκα. Στην έβδομη θέση, η Τουρκία επισημάνθηκε 27.870 φορές σε δημοσιεύσεις σχετικά με την άνοιξη. Και παρ’ όλο που η Ολλανδία φημίζεται για τις τουλίπες της, στην πραγματικότητα προέρχονται από την Τουρκία. Το ετήσιο φεστιβάλ τουλίπας της Κωνσταντινούπολης διαρκεί όλο τον Απρίλιο και τόσο οι επισκέπτες όσο και οι ντόπιοι θα απολαύσουν τα 30 εκατομμύρια λουλούδια που φυτεύονται σε όλη την πόλη.

Η Νέα Ζηλανδία ήταν μόλις πίσω από την Τουρκία με 27.640 συνδυαστικές δημοσιεύσεις. Στη συνέχεια, η Φινλανδία σημείωσε 26.773, με το πιο δημοφιλές hashtag να είναι το #SpringInFinland - υπήρξαν 26.314 δημοσιεύσεις που χρησιμοποίησαν αυτό το tag. Η Αυστραλία συμπληρώνει την πρώτη δεκάδα με 26.226 συνδυαστικές αναρτήσεις στο Instagram. Η Πολωνία ήρθε στην 12η θέση, με 20.415 συνδυαστικές αναρτήσεις στο Instagram - ήταν αρκετά ομοιόμορφος ο διαχωρισμός ανάμεσα στα δύο πιο δημοφιλή hashtags, #SpringInPoland (που χρησιμοποιήθηκε 11.143 φορές) και #PolishFlowers (που χρησιμοποιήθηκε 9.260 φορές). Ακολούθησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, με 17.904 αναρτήσεις. Τη χώρα ακολούθησε στενά το γειτονικό της Μεξικό - 14.876 από τις 17.262 συνολικά δημοσιεύσεις επισημάνθηκαν με την ετικέτα #MexicanFlowers.

Στην 15η θέση, έχουμε μια χώρα που έχει μια ιδιαίτερη δέσμευση για την άνοιξη. Η Ιαπωνία είναι η πατρίδα του Hanami, της πρακτικής της συγκέντρωσης για να απολαύσει κανείς τα άνθη των ανθισμένων κερασιών, όπου συμμετέχουν πλέον άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Η Ιαπωνία σημείωσε 16.504 και ακολούθησε η Σουηδία με 16.493 αναρτήσεις στο Instagram. Στο νούμερο 17 είναι η Ελβετία, μια χώρα που φημίζεται για τα υπέροχα τοπία της. Η χώρα επισημάνθηκε 15.355 φορές με ετικέτα στο Instagram.

Στη συνέχεια, συναντάμε την Ελλάδα με σκορ 14.505 και το πιο δημοφιλές hashtag να είναι το #SpringInGreece, το οποίο χρησιμοποιήθηκε 12.212 φορές. Στη 19η θέση, η Γερμανία επισημάνθηκε 13.796 φορές με ετικέτα στο Instagram. Και για να ολοκληρώσουμε την πρώτη 20άδα, η Κίνα κατατάσσεται με 12.564 δημοσιεύσεις, οι περισσότερες από τις οποίες φέρουν ετικέτα #ChinaSpring (10.350 δημοσιεύσεις) αλλά και ένας καλός αριθμός με ετικέτα #ChinaFlowers (2.043).

Μεθοδολογία
Χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα από πέρυσι, καθώς και η βασική λίστα του CN Traveler που εξέτασε τις χώρες σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια του 2022, και την οποία χρησιμοποιήσαν στο Discovercars.com. Χρησιμοποιήσαn το Instagram για να καταγράψουn τον αριθμό των αναρτήσεων για κάθε χώρα χρησιμοποιώντας hashtags που σχετίζονται με την άνοιξη, τις ανοιξιάτικες διακοπές, τα λουλούδια και τη (χώρα) σε άνθηση. Συνδύασαν τον αριθμό των αναρτήσεων σε όλα τα hashtags και ταξινόμησαν τις χώρες σύμφωνα με τα δεδομένα. Επίσης, δημιούργησαν μια ξεχωριστή κατάταξη των hashtag που σχετίζονται με το Πάσχα, κατατάσσοντας τις τοποθεσίες σύμφωνα με τα δεδομένα των hashtag.