Η Αρχαία Κόρινθος μαγεύει τους επισκέπτες της

arxaia-korinthos
ΠΕΜΠΤΗ, 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Εκμεταλλευτείτε την άνοιξη για μια απόδραση στην αρχαία Κόρινθο, που εκτός του ότι θα σας συστήσει με την αρχαιότητα, θα σας χαλαρώσει και θα σας φέρει σε επαφή με το υπέροχο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Ένας από τους προορισμούς που -αν και κοντινός στην Αθήνα- γνωρίζουν και απολαμβάνουν λίγοι Έλληνες, είναι αυτός της αρχαίας Κορίνθου. Μόλις μία ώρα από την πρωτεύουσα, με έναν εξαιρετικό αρχαιολογικό χώρο, μία φανταστική Καστροπολιτεία και ένα πανέμορφο χωριό, η περιοχή της αρχαίας Κορίνθου αποτελεί ένα ιδανικό ολιγοήμερο ή και μονοήμερο ταξίδι για τους κατοίκους της Αττικής.

Ο επισκέπτης, με το που φτάνει στο χωριό, θ' αντικρύσει μία πλατεία πνιγμένη στα πλατάνια και ένα πλακόστρωτο που εφάπτεται του μεγάλου αρχαιολογικού χώρου. Συναντά επίσης πληθώρα μαγαζιών για ν' απολαύσει ένα καφέ, ένα ντόπιο γλυκό, ή και εξαιρετικό φαγητό. Το κόστος διαμονής, προσιτό για τον μέσο Έλληνα.

Καταστήματα, που αν και αρχικά φαίνεται να πουλάνε απλά σουβενίρ, αποτελούν έκπληξη, καθώς σε αυτά θα δείτε τεχνίτες να φτιάχνουν επιτόπου πήλινες πυξίδες, αρύβαλλους και άλλες χειροποίητες δημιουργίες, εμπνευσμένες από τα ευρήματα των ανασκαφών και ζωγραφισμένες στο χέρι με την τεχνική που χρησιμοποιούσαν οι προκάτοχοί τους, χιλιάδες χρόνια πριν.

Ο πεζόδρομος τελειώνει εκεί που ξεκινά ο αρχαιολογικός χώρος. Ο δωρικός ναός του Απόλλωνα δεσπόζει στο κέντρο της αρχαίας πόλης από τον 6ο αιώνα π.Χ., γύρω στα 100 χρόνια προτού χτιστεί η Ακρόπολη. Το καταλαβαίνουμε από τις κολώνες του, που είναι σημαντικά κοντύτερες από αυτές που έχουμε συνηθίσει, και ενιαίες, σε αντίθεση με τους κίονες των κλασικών ναών, που αποτελούνται από κομμάτια μαρμάρου τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο.

Πιο κεί, η Κρήνη της Γλαύκης, ένας πελώριος ορθογώνιος λαξευμένος βράχος που ανάβλυζε νερό, και ο εντυπωσιακός ναός της Οκταβίας, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα ρωμαϊκά κτίρια που έχουμε μέχρι σήμερα, η Ρωμαϊκή Αγορά με το Βήμα από το οποίο ο Απόστολος Παύλος απευθύνθηκε στους Κορινθίους πριν ξεκινήσει να τους γράφει επιστολές, η Κρήνη της νύμφης Πειρήνης, και η μαρμαρόστρωτη οδός Λεχαίου, που κατασκευάστηκε από τους Ρωμαίους για να ενώσει την πόλη με το λιμάνι της, το Λέχαιο.

Το εντυπωσιακό Μουσείο
Το Αρχαιολογικό Μουσείο -που βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο- σίγουρα θα μαγέψει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Περιλαμβάνει ευρήματα από την προιστορική εποχή της Κορίνθου μέχρι και τη Βυζαντινή περίοδο και μας βοηθά να κατανοήσουμε πώς η αρχαία Κόρινθος, ελέγχοντας τους θαλάσσιους δρόμους μεταξύ Δύσης και Ανατολής, ήταν μία σημαντική πόλη-κράτος ήδη απο τον 8ο αιώνα π.Χ. Το κάθε τι καθηλώνει το βλέμμα... Οι εντυπωσιακοί, πανύψηλοι κούροι που βρέθηκαν επάνω στους τάφους τους... Τα «τάματα» τα οποία άφηναν μαζί με τον πόνο τους οι ασθενείς στο Ασκληπιείο... Το μωσαϊκό της ρωμαϊκής βίλας με τον Διόνυσο και το ζαλιστικό μοτίβο που απεικονίζει τέλεια το εφέ του μεθυσιού που λάμβανε χώρα εκεί κάθε βράδυ... Η παρουσίαση οικοσκευής ενός σπιτιού των αρχαϊκών χρόνων...

Ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου είναι επισκέψιμοι καθημερινά εκτός Τρίτης, 8.00-15.30, με ενιαίο εισιτήριο 4€ (8€ την καλοκαιρινή περίοδο, όταν το ωράριο διευρύνεται σε 8.00-20.00).

Ακριβώς απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο, βρίσκονται τα απομεινάρια του αρχαίου θεάτρου που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ., και το ρωμαϊκό ωδείο που χτίστηκε τον 1ο αιώνα μ.Χ. κατά πάσα πιθανότητα με έξοδα του Ηρώδη του Αττικού. Λίγο πιο μακριά, αλλά και πάλι μέσα στο χωριό, ο Ναός του Ασκληπιού βρίσκεται σε ένα σημείο με πανοραμική θέα που πιάνει από Κιάτο μέχρι Λουτράκι και από θάλασσα μέχρι φάρο Μελαγκάβι. Πολύ κοντά του, τα Λουτρά της Αφροδίτης, μια αρχαία πηγή που τρέχει από τα κοιλώματα των βράχων σε ένα τοπίο φαντασμαγορικό.

Περπατώντας στον Ακροκόρινθο
Ψηλά, στην κορυφή του λόφου πάνω από την Αρχαία Κόρινθο, ο Ακροκόρινθος, το μεγαλύτερο και επιβλητικότερο κάστρο της Πελοποννήσου, σας καλεί να το διαβείτε οπωσδήποτε. Χτισμένος σύμφωνα με τον μύθο από τον βασιλιά της Κορίνθου Σίσυφο, ο Ακροκόρινθος είναι σήμερα ένα περίπλοκο παζλ περιόδων και πολιτισμών.
Απο εδώ έχουν περάσει Μακεδόνες, Ρωμαίοι, Φράγκοι, Βυζαντινοί, Ενετοί, Οθωμανοί, ακόμα και οι ιππότες της Μάλτας. Τα τείχη, οι πολεμίστρες, οι χριστιανικές εκκλησίες, οι αρχαίοι ναοί, αλλά και η ανεπανάληπτη θέα, δεν αφήνουν καέναν ασυγκίνητο. Η είσοδος είναι δωρεάν, και το ωράριο λειτουργίας 8.30-15.30, καθημερινά, εκτός Τρίτης.

Η μεγάλη αρχαιολογική ανασκαφή στο Λέχαιο
Στο Λέχαιο, το αρχαίο λιμάνι της Κορίνθου και τον οικισμό γύρω του, πραγματοποιείται μεγάλη αρχαιολογική ανασκαφή, που συνεχίζεται συστηματικά από πέρυσι. Το Lechaion Harbor and Settlement Land Project υλοποιείται από την Αμερικάνικη Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, υπό την διεύθυνση του καθηγητή Γιώργου Σπυρόπουλου, Αναπληρωτή Προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, με συνδιευθυντή τον καθηγητή Paul D. Scotton του California State University Long Beach. Για περίπου δύο μήνες κάθε χρόνο, η ανασκαφή είναι ενεργή, με την συμμετοχή πολλών διαφορετικών πανεπιστημίων του εξωτερικού. Από φέτος μάλιστα, θα συμμετάσχει για πρώτη φορά και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπό την επίβλεψη της Νίκης Ευελπίδου, καθηγήτριας Γεωμορφολογίας στο τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος. Η ανασκαφή έχει φέρει στο φως νέα δεδομένα, που ανατρέπουν όσα νομίζαμε πως γνωρίζουμε ως τώρα.

«Η ανασκαφή μας είναι χρήσιμη και απαραίτητη» επισημαίνει ο δρ. Σπυρόπουλος, «όχι επειδή ανασκάπτουμε το λιμάνι και έναν οικισμό, που είναι πλέον γνωστό ότι ήταν μεγάλος και περιλάμβανε οχυρωματικά τείχη, κυκλικά κτίρια, γειτονιές, δρόμους και πολυάριθμες κατασκευές, αλλά και επειδή πιστεύουμε –με βάση τα ανασκαφικά δεδομένα σχεδόν είμαστε σίγουροι– ότι ο ρωμαϊκός οικισμός στο λιμάνι και όχι η περίφημη πόλη επάνω στην αρχαία Κόρινθο ίσως ήταν το πρώτο επίκεντρο της αποικιακής δραστηριότητας των Ρωμαίων. Δηλαδή, πρώτα εγκαταστάθηκαν εδώ. Αν αυτό αποδειχθεί αληθές -που σχεδόν έχει αποδειχθεί πλέον- όχι μόνο απαιτεί σημαντικές αναθεωρήσεις της περιφερειακής ιστορίας της Κορινθίας, αλλά θα συμβάλλει επίσης σε ευρύτερες συζητήσεις για τη ρωμαϊκή αποικιακή πρακτική».

Στην έρευνα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η Katherine Harrington του National Science Foundation, ο Dylan Rogers του Florida State University, η Maggie Beeler από το University of Pittsburg και ο Ross Brendle από το Converse University, αλλά και ειδικοί ερευνητές, μεταξύ των οποίων ο Αναστάσιος Αντωνάρας από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στην Θεσσαλονίκη, ο Daniel Fallu, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Tromso University Museum, ο Adolfo Fernanez από το University of Vigo και η Evi Margaritis του The Cyprus Institute.

ΦΑΝΗΣ ΖΩΗΣ
[email protected]