Οι 10 κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί της Βραζιλίας

brazil-rio-de-Janeiro-brazilia-rio
ΔΕΥΤΕΡΑ, 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Ονειρεμένος προορισμός για τους περισσότερους από εμάς, η Βραζιλία είναι μια χώρα με αμέτρητες φυσικές ομορφιές, ζωντανές πόλεις και γραφικά χωριά, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος του τροπικού δάσους του Αμαζονίου. Ακολουθούν 10 κορυφαίοι προορισμοί της χώρας του… καφέ, της samba και του Καρναβαλιού.

Η Βραζιλία εκτείνεται στη μισή Λατινική Αμερική και είναι η πέμπτη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο. Καλύπτει μια τεράστια έκταση μεταξύ των Άνδεων και του Ατλαντικού ωκεανού, ενώ συνορεύει με όλες τις χώρες της Νότιας Αμερικής, εκτός από τη Χιλή και τον Ισημερινό.
Oι εκπληκτικές της παραλίες με τη λευκή άμμο, οι γεμάτες μουσική και αξιοθέατα μεγαλουπόλεις της και οι γοητευτικές αποικιακές περιοχές της, την κάνουν ονειρεμένο προορισμό για κάθε τουρίστα, ενώ οι επιβλητικοί καταρράκτες, οι υγρότοποι, η άγρια φυσική ομορφιά και τα ανέγγιχτα τοπία του Αμαζονίου, σχηματίζουν ένα μοναδικό… ψηφιδωτό που οι λάτρεις της περιπέτειας και όχι μόνο, δύσκολα θα συναντήσουν αλλού.
Και ακόμη και αν ο χειμώνας στη χώρα μας έχει έρθει, οι παραλίες της Βραζιλίας αποτελούν το καλοκαιρινό μας όνειρο και μας περιμένουν.
Ας δούμε τους 10 κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας του… καφέ, της  samba και του Καρναβαλιού.

Πόλη Ouro Preto

Μια από τις πιο καλά διατηρημένες αποικιακές πόλεις της Βραζιλίας είναι η Ouro Preto που σημαίνει «μαύρος χρυσός» και ιδρύθηκε στα τέλη του 17ου αιώνα, στα νοτιοανατολικά της χώρας. Γρήγορα έγινε το επίκεντρο ενός νέου πυρετού χρυσού στην πολιτεία Minas Gerais. Η πόλη διακρίνεται για την καλά διατηρημένη πορτογαλική αποικιακή αρχιτεκτονική της, ενώ τα σύγχρονα κτήριά της πρέπει να τηρούν συγκεκριμένους κανονισμούς. Οι διακοσμημένες με χρυσό και γλυπτά εκκλησίες του 18ου και 19ου αιώνα κάνουν την Ouro Preto ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα στη Βραζιλία.

Teatro Amazonas, Manaus

Το Teatro Amazonas ή Amazon Theatre είναι ένα θέατρο όπερας που βρίσκεται στην πόλη Manaus, στην καρδιά του τροπικού δάσους του Αμαζονίου. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια της ακμής του εμπορίου καουτσούκ, με υλικά και αντικείμενα από όλο τον κόσμο, έπιπλα από το Παρίσι, μάρμαρα από την Ιταλία και χάλυβα από την Αγγλία. Στο εξωτερικό του κτηρίου, ο θόλος καλύφθηκε με 36 χιλιάδες κεραμικά πλακάκια, ζωγραφισμένα με τα χρώματα της εθνικής σημαίας της Βραζιλίας.
Η πρώτη παράσταση δόθηκε στις 7 Ιανουαρίου του 1897, με την ιταλική όπερα La Gioconda. Η όπερα έκλεισε ωστόσο αμέσως μετά, καθώς το εμπόριο παρήκμασε και το Manaus έχασε την κύρια πηγή εισοδήματός του. Δεν έγινε ούτε μια παράσταση στο Teatro Amazonas για 90 χρόνια, μέχρι που άνοιξε ξανά τις πόρτες του το 2001.

Αρχιπέλαγος Fernando de Noronha
Το Fernando de Noronha είναι ένα εκπληκτικό αρχιπέλαγος με παρθένες παραλίες και άγρια ζωή που βρίσκεται 354 χιλιόμετρα ανοιχτά των βορειανατολικών ακτών της Βραζιλίας. Το αρχιπέλαγος ανακαλύφθηκε από τον Americo Vespucci το 1503 και καταλήφθηκε προσωρινά από τους Ολλανδούς και τους Γάλλους πριν οι Πορτογάλοι εγκαθιδρύσουν την κυριαρχία τους το 1737. Σήμερα μόνο το μεγαλύτερο από τα 21 νησιά κατοικείται, με πληθυσμό περίπου 3.500 κατοίκων. Τα νησιά είναι παράδεισος για τους δύτες, με ζεστά νερά όλο το χρόνο και πολύ καλή ορατότητα ακόμη και σε βάθη μεγαλύτερα των 50 μέτρων.
Δυστυχώς, η μακρινή απόσταση του νησιού από τα ηπειρωτικά και ο αναμφισβήτητος χαρακτηρισμός του ως ιδανικός προορισμός για διακοπές, κρατά τις τιμές (κυρίως φαγητό και διαμονή) σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Το ιστορικό κέντρο της Olinda

Μια ακόμη καλά διατηρημένη αποικιακή πόλη είναι η Olinda, που βρίσκεται στη βορειανατολική ακτή της Βραζιλίας, ακριβώς βόρεια του Recife. Η Olinda διαθέτει μια σειρά από σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα, όπως το ιστορικό της κέντρο, εκκλησίες και το περίφημο καρναβάλι της. Πολλά μπαρ, εστιατόρια και στούντιο καλλιτεχνών προσθέτουν γοητεία στην παλιά πόλη.

Οι παραλίες του Salvador

Το Salvador είναι η πρωτεύουσα της πολιτείας Bahia, μια ελκυστική αποικιακή πόλη, με μια ζωντανή μουσική σκηνή και γεμάτη εξαιρετικές παραλίες. Θα βρείτε ήρεμους κολπίσκους ιδανικούς για κολύμπι, όπου μπορείτε να κάνετε καταδύσεις και ιστιοπλοΐα, αλλά και «ανοικτή» θάλασσα με μεγάλα κύματα, ιδανικά για surfing. Υπάρχουν επίσης παραλίες που περιβάλλονται από υφάλους, αποτελώντας φυσικές πισίνες από πέτρα, ιδανικές για παιδιά.

Υγρότοπος Pantanal
Το Pantanal είναι ο μεγαλύτερος υγρότοπος στον κόσμο και βρίσκεται ως επί το πλείστον στη δυτική Βραζιλία αλλά εκτείνεται και στη Βολιβία και την Παραγουάη. Είναι διάσημο για την άγρια ζωή του και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Βραζιλίας. Σε αντίθεση με το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, στο Pantanal είναι σίγουρο ότι θα δείτε από κοντά άγρια ζώα. Οι υδρόχοιροι Capybara και οι αλιγάτορες Yacare ζουν εκεί κατά χιλιάδες. Το Pantanal φιλοξενεί επίσης έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς ιαγουάρων στην Αμερική.

Το καρναβάλι του Ρίο

Υπάρχουν εκδηλώσεις καρναβαλιού σχεδόν σε κάθε γωνιά της Βραζιλίας, αλλά τα πιο γνωστά είναι αυτά στην περιοχή του Recife, μαζί με τα γειτονικά στην Olinda και στο Salvador. Αδιαμφισβήτητα πάντως, το μεγαλύτερο και πιο γνωστό καρναβάλι στη Βραζιλία και τον κόσμο, είναι αυτό του Ρίο ντε Τζανέιρο, που γίνεται τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο κάθε χρόνου. Το καρναβάλι του Ρίο προσελκύει περίπου μισό εκατομμύριο τουριστών κατά τον τετραήμερο εορτασμό του και περιλαμβάνει εκδηλώσεις παντού, από τους δρόμους και τις πλατείες της πόλης, μέχρι τα μπαρ, τα κλαμπ και όλα τα υπόλοιπα στέκια του Ρίο, με αποκορύφωμα την εντυπωσιακή παρέλαση Rio Samba στο Sambadrome.

Ο ποταμός Αμαζόνιος

Με μήκος περίπου 7.000 χιλιόμετρα, ο Αμαζόνιος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός στον κόσμο, ελαφρώς μικρότερος από το Νείλο, αν και είναι μεγαλύτερος σε όγκο νερού. Ο Αμαζόνιος έχει πάνω από 3 χιλιάδες αναγνωρισμένα είδη ψαριών και ακόμη και σήμερα ανακαλύπτονται νέα είδη. Η λεκάνη του Αμαζονίου καλύπτεται από το ήμισυ των εναπομεινάντων τροπικών δασών του πλανήτη. Παρά το γεγονός ότι το 1/10 των 10 εκατομμυρίων ειδών που ζουν στον πλανήτη, ζουν στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, οι περιηγήσεις στη ζούγκλα περιλαμβάνουν περισσότερο κωπηλασία στο ποτάμι, παρά παρατήρηση ζώων.

Καταρράκτες Iguazu

Martin St-Amant
Οι καταρράκτες Iguazu, είναι ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά θαύματα του κόσμου και βρίσκονται στα σύνορα της Βραζιλίας με την Αργεντινή. Το «σύστημα» του καταρράκτη αποτελείται από 275 καταρράκτες κατά μήκος του ποταμού Iguazu. Ο πιο εντυπωσιακός είναι ο «Λαιμός του Διαβόλου» σε σχήμα U με ύψος 82 μέτρα. Η πρόσβαση στους καταρράκτες γίνεται από τις πόλεις Foz de Iguazu στη Βραζιλία και το Puerto Iguazu στην Αργεντινή, όπως επίσης και από την Ciudad del Este στην Παραγουάη. Από την πλευρά της Βραζιλίας υπάρχει ένας μακρύς διάδρομος κατά μήκος του φαραγγιού, με μια προέκταση στην κάτω βάση του Λαιμού του Διαβόλου.

Άγαλμα του Χριστού του Λυτρωτή, Ρίο ντε Τζανέιρο

Ο Χριστός ο Λυτρωτής είναι το περίφημο άγαλμα του Ιησού Χριστού στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Βρίσκεται στην κορυφή του όρους Corcovado, στα 700 μέτρα και προσφέρει μια πανοραμική θέα της πόλης, από το εσωτερικό του κόλπου Guanabara μέχρι τα βόρεια και από το Lagoa Rodrigo de Freitas, μέχρι το νότο. Το άγαλμα του Χριστού του Λυτρωτή είναι 39,6 μέτρα ψηλό, συμπεριλαμβανομένων των 9,5 μέτρων του βάθρου του και έχει αναδειχθεί σε σύμβολο, τόσο του Ρίο, όσο και της Βραζιλίας.