Ζυρίχη: μία πόλη, πολλά «πρόσωπα»

zurich-zurixi-elbetia
ΤΡΙΤΗ, 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Μπορεί να αποτελεί το οικονομικό και εμπορικό κέντρο της Ελβετίας, παράλληλα όμως διαθέτει σημαντικούς χώρους τέχνης και πολιτισμού, φιλοξενεί διάφορα φεστιβάλ και προσφέρει πολλές επιλογές για διασκέδαση. Η Ζυρίχη έχει πολλά… πρόσωπα -όλα ενδιαφέροντα- και μας συστήνεται.

Η Ζυρίχη, βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης και αποτελεί σημαντικό οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας, αλλά και μια πόλη με πολλές ομορφιές, που αποτελεί έναν ταξιδιωτικό προορισμό με μεγάλο ενδιαφέρον. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως πρόκειται για μια από τις πλουσιότερες πόλεις του κόσμου, με ένα από τα καλύτερα βιωτικά επίπεδα.

Η μεγαλύτερη ελβετική πόλη όμως, δεν ξεχωρίζει μόνο για τις επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους εκεί, τις τράπεζες, τα ρολόγια και το fondue. «Κρύβει» πολλά ακόμη μυστικά κι εμείς τολμάμε να τα… ανακαλύψουμε.
Γνωρίζατε για παράδειγμα, ότι στη Ζυρίχη διοργανώνεται το μεγαλύτερο υπαίθριο πάρτι techno της Ευρώπης και ότι σε αυτή την πόλη «γεννήθηκε» το καλλιτεχνικό κίνημα αισθητικής αναρχίας που ονομάζεται Ντανταϊσμός (συγκεκριμένα στο Cabaret Voltaire); Ξέρετε ότι η Ζυρίχη έχει τόσα πολλά δημόσια λουτρά, όσα και η Κωνσταντινούπολη;

Βόλτες στην πόλη

Η Ζυρίχη εκτείνεται γύρω από το βόρειο άκρο της ομώνυμης λίμνης και στις όχθες του ποταμού Limmat και έχει θέα τις χιονισμένες Άλπεις.

Τα περισσότερα αξιοθέατά της βρίσκονται στην περιοχή που εκτείνεται και στις δύο πλευρές του ποταμού Limmat, ανάμεσα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και τη λίμνη της Ζυρίχης. Οι εκκλησίες και τα σπίτια της παλιάς πόλης βρίσκονται συγκεντρωμένα εδώ, όπως και πολλά ακριβά καταστήματα. Το Lindenhof στην παλιά πόλη είναι η ιστορική τοποθεσία του ρωμαϊκού κάστρου.
Στο ιστορικό κέντρο, θα δείτε επίσης ίχνη από τη μεσαιωνική ιστορία της πόλης, καθώς από τον 13ο αιώνα μέχρι τα τέλη του 17ου αιώνα, η Ζυρίχη αποτέλεσε μια τυπική πόλη-κράτος, με εκτεταμένες οχυρώσεις και τείχη.

Η πόλη έχει όμως και τη σύγχρονη… πλευρά της. Αν θέλετε να κάνετε ακριβά ψώνια, κατευθυνθείτε προς τη διάσημη λεωφόρο Bahnhofstrasse (κάτι ανάλογο της Fifth Avenue στο Μανχάταν ή της Avenue Montaigne στο Παρίσι). Εκεί θα βρείτε όλες τις γνωστές μπουτίκ, κοσμηματοπωλεία, ωρολογοποιεία κ.ά. καταστήματα κι ακόμη κι αν δεν ψωνίσετε, μπορείτε να θαυμάσετε τις ωραίες βιτρίνες τους.
Στα ανατολικά του ποταμού Limmat, λίγο πριν τις εκβολές του στη λίμνη, θα βρείτε την πεζοδρομημένη περιοχή Niederdorf, με τα πολλά καταστήματα, τα μπαρ και τα εστιατόρια, ενώ ανερχόμενη και ενδιαφέρουσα, είναι και η περιοχή στα δυτικά της πόλης, παλιά βιομηχανική γειτονιά, που τώρα διαθέτει εναλλακτικά μπαρ και κλαμπ.
Για… ρομαντζάδα και για να απολαύσετε το μαγευτικό, καταπράσινο τοπίο, περπατήστε περιμετρικά της λίμνης με τη μαγευτική θέα. Εκεί θα καταλάβετε τι σημαίνει… Ελβετία!

Μουσεία, εκδηλώσεις και πολιτισμός

Με σημαντικά μουσεία και χώρους τέχνης, η Ζυρίχη αποτελεί «μαγνήτη» για όσους αγαπούν τον πολιτισμό.
Αναφέρουμε ενδεικτικά το μουσείο Rietberg, ένα από τα καλύτερα μουσεία, αφιερωμένο αποκλειστικά σε μη-ευρωπαϊκή τέχνη και σημαντικό πολιτιστικό ίδρυμα, το Landesmuseum, το Εθνικό Μουσείο της Ελβετίας και ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της ευρωπαϊκής πολιτιστικής ιστορίας και την γκαλερί τέχνης Kunsthaus, που στεγάζει μια από τις σημαντικότερες συλλογές της Ελβετίας και της Ευρώπης.
Αξίζει να αναφέρουμε και το ιδιαίτερο μουσείο ρολογιών (Uhrenmuseum Beyer), που φιλοξενεί μια μεγάλη συλλογή από μηχανικά ρολόγια, καθώς και μια συλλογή από πρωτόγονες συσκευές χρόνου, όπως ρολόγια νερού, ηλιακά ρολόγια και κλεψύδρες.
Στη Ζυρίχη θα βρείτε επίσης μουσείο για τον καφέ, μουσείο τσίρκου, μουσείο τραμ κ.ά.

Εκτός από την υψηλής ποιότητας μουσεία και τις γκαλερί, η Ζυρίχη διαθέτει επίσης γνωστή συμφωνική ορχήστρα και πολλά σημαντικά θέατρα.
Επίσης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ζυρίχης είναι ένα από τα πιο σημαντικά διεθνή φεστιβάλ και λαμβάνει χώρα κάθε τέλος Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια των 11 ημερών του, προσελκύει αστέρες του κινηματογράφου και νέα ταλέντα και γιορτάζει δημοφιλείς διεθνείς παραγωγές.
Τέλος, μια από τις μεγαλύτερες και πιο δημοφιλείς ετήσιες εκδηλώσεις στη Ζυρίχη, είναι το Street Parade, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ μουσικής techno και χορού στον κόσμο και διοργανώνεται συνήθως το δεύτερο Σάββατο του Αυγούστου. Είναι το μεγαλύτερο δημόσιο φεστιβάλ στην Ελβετία και το παρακολουθούν πάνω από 2 εκατομμύρια επισκέπτες.

Τι άλλο θα δείτε

Χτισμένη σε στυλ ρωμανικό, η Grossmünster είναι μία από τις τρεις πιο σημαντικές εκκλησίες στη Ζυρίχη. Έπαιξε ρόλο στην Προτεσταντική Μεταρρύθμιση και η κατασκευή της άρχισε το 1100. Τα δύο επιβλητικά καμπαναριά της, αποτελούν σήμα κατατεθέν του ιστορικού κέντρου της πόλης και διακρίνονται από πολλά σημεία της.
Άλλες δύο διάσημες εκκλησίες της πόλης είναι η Fraumünster και η εκκλησία του Αγίου Πέτρου, με το μεγαλύτερο ρολόι στην Ευρώπη.
Αξίζει επίσης μια επίσκεψη στον εκπληκτικό ζωολογικό κήπο της πόλης, που φιλοξενεί πάνω από 2.000 ζώα και τον βοτανικό κήπο, με τα περίπου 15.000 είδη φυτών και δέντρων.
Περισσότερες πληροφορίες για τη Ζυρίχη, θα βρείτε στην ιστοσελίδα zuerich.com.

Πόπη Αθανασοπούλου
[email protected]