Πολιτιστικές Πρωτεύουσες που θα λάμψουν το 2014

cardiff
ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Πόλεις και περιοχές σε όλες τις ηπείρους, από την Αφρική μέχρι την Ευρώπη και την Ασία, ξεχωρίζουν για τις πολιτιστικές τους πρωτοβουλίες και δραστηριότητες.

Μια νέα… σειρά από πολιτιστικές πρωτεύουσες, αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της στο παγκόσμιο πολιτιστικό προσκήνιο. Πόλεις και περιοχές σε όλες τις ηπείρους, από την Αφρική μέχρι την Ευρώπη και την Ασία, ξεχωρίζουν για τις πολιτιστικές τους πρωτοβουλίες και δραστηριότητες, που τιμούν τις δεσμεύσεις τους για το design, την πολιτιστική κληρονομιά, την παιδεία ή ακόμη και τον αθλητισμό.
Kαι φυσικά ο… τίτλος αυτός ευνοεί και τους ταξιδιώτες αυτών των πόλεων. Όποιος επισκεφτεί τις πολιτιστικές πρωτεύουσες της χρονιάς που έρχεται, θα ζήσει συναρπαστικές στιγμές και θα συμμετάσχει σε ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα του μείνουν αξέχαστες.

Umea, Σουηδία

Η πόλη Ουμέα τιμάται ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (μαζί με τη Ρίγα) για το 2014 και βρίσκεται στην βορειοανατολική Σουηδία. Αυτή η πολικού ψύχους πόλη, η οποία ιδρύθηκε στα μέσα του 17ου αιώνα, είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος αστικός κόμβος, που τελευταία έχει προχωρήσει σε σημαντικά έργα αναβάθμισης, όπως ένα νέο μετρό και ανακαινίσεις στο αεροδρόμιο της πόλης. Μέσα σε όλη αυτή την ανάπτυξη, οι σχεδιαστές της πόλης δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και των τεχνών.
Αν σχεδιάζετε ένα ταξίδι εκεί, προτιμήστε το καλοκαίρι, όταν η μέρα διαρκεί σχεδόν 24 ώρες, για να θαυμάσετε τον ήλιο του μεσονυχτίου. Διαφορετικά, πηγαίνετε τον χειμώνα για να δείτε το φαντασμαγορικό Βόρειο Σέλας.

Sharjah, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Η πρωτεύουσα του… ισλαμικού πολιτισμού για το 2014 είναι η Sharjah, ένα από τα επτά Η.Α.Ε. Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας επέλεξε τη Sharjah για την αξιόλογη προσπάθειά της να διατηρήσει την αραβική κληρονομιά στην αρχαία πόλη της. Η Sharjah κατοικείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, αλλά άνθισε ως σύγχρονη πόλη, λόγω του πετρελαίου που βρέθηκε εκεί το 1970.
Είναι γνωστή για την πληθώρα των τζαμιών της -έχει περίπου 1.000- και διαθέτει επίσης πάνω από 20 μουσεία, όπως το Μουσείο Ισλαμικού Πολιτισμού, ένα πρόσφατα ανακαινισμένο μουσείο, με περισσότερα από 5.000 σπάνια αντικείμενα και αρχαία χειρόγραφα.

Port Harcourt, Nιγηρία

Η UNESCO επέλεξε την παραποτάμια πόλη της Νιγηρίας, Port Harcourt ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2014, ένα βραβείο που τιμά τις προσπάθειες της πόλης για την προώθηση των βιβλίων και της παιδείας. Σύμφωνα με την επιτροπή επιλογής του οργανισμού, η πόλη Port Harcourt, στα νότια της χώρας, επιλέχθηκε για την ποιότητα του προγράμματός της, ιδίως όσον αφορά στους νέους και στις επιπτώσεις που θα έχει στη βελτίωση της κουλτούρας των βιβλίων στη Νιγηρία, την ανάγνωση, τη γραφή και τη δημοσίευση, με στόχο της βελτίωση των ποσοστών αναλφαβητισμού.

Ρίγα, Λεττονία

Η πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα -μία από τις μεγαλύτερες πόλεις στη Βαλτική Θάλασσα- εισέρχεται στο προσκήνιο το 2014 ως μία από τις δύο Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης.
Η επίσημη παρουσίασή της θα γίνει στα μέσα Ιανουαρίου, όταν μια τεράστια ανθρώπινη αλυσίδα θα μεταφέρει βιβλία από την παλιά βιβλιοθήκη της πόλης, στη νέα εθνική βιβλιοθήκη, Gaismas Pils (που σημαίνει «Κάστρο του Φωτός»). Στις άλλες εορταστικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στην νέα εθνική βιβλιοθήκη συμπεριλαμβάνεται και μια έκθεση για τα τελευταία 500 χρόνια του γραπτού λόγου.

Colima, Mεξικό

Η αμερικανική Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2014, είναι η μεξικανική πολιτεία Colima, η οποία συνορεύει με τον Ειρηνικό Ωκεανό. Πρόκειται για μια ιστορική αποικιακή πόλη, που είναι γνωστή ως η «πόλη με τους Φοίνικες». Εκεί θα δείτε επίσης εντυπωσιακά ηφαίστεια και διάσπαρτα μικρά, λιθόστρωτα χωριά.
Στην ακτή, το γραφικό θέρετρο Manzanillo, το οποίο ήταν το πρώτο ναυπηγείο στη Λατινική Αμερική, είναι γνωστό παγκοσμίως για το ψάρεμα με ιστιοπλοϊκά. Παρά τη γοητεία πάντως της περιοχής και των παραλιών με τη χρυσή άμμο και τα ήρεμα νερά, δεν υπάρχει σημαντικός τουρισμός σε αυτό το λιγότερο επισκέψιμο τμήμα του Μεξικού.

Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική
Η δημιουργικότητα… βασιλεύει στο Κέιπ Τάουν. Το Διεθνές Συμβούλιο των Ενώσεων Βιομηχανικού Σχεδιασμού, επέλεξε τη νομοθετική πρωτεύουσα της Νοτίου Αφρικής, ως την Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Design για το 2014. Πίσω τη έμεινε το Μπιλμπάο και το Δουβλίνο.
Η δέσμευση του Κέιπ Τάουν για την καλλιτεχνική καινοτομία και το σχεδιασμό, θα είναι εμφανής, καθώς η πόλη εγκαινιάζει ετήσιους εορτασμούς τοπικών σχεδίων με θέμα «Ζωντανό design. Μεταμορφώστε τη ζωή». 450 συνολικά έργα -από ένα roof garden με ανθισμένα τοπικά φυτά, μέχρι προβολές ταινιών και την κατασκευή ενός γιγαντιαίου χριστουγεννιάτικου δέντρου από ανακυκλωμένα υλικά- θα κάνουν το Κέιπ Τάουν να ξεχωρίσει το 2014.

Cardiff, Ουαλία, Ηνωμένα Βασίλειο

Ο τίτλος της Αθλητικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, δίνεται από τον Σύλλογο των Ευρωπαϊκών, Αθλητικών Πρωτευουσών (ACES) και τιμά τις πόλεις όπου οι τοπικές πρωτοβουλίες προστατεύουν και προωθούν την περαιτέρω ανάπτυξη των αθλητικών υποδομών για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Το Κάρντιφ κέρδισε τον τίτλο για το 2014, ως μια πόλη που έχει καθιερωθεί σταθερά για τις αθλητικές της πρωτοβουλίες, διαθέτοντας ωραία γήπεδα και εγκαταστάσεις όπως το Millennium Stadium, το SWALEC (κρίκετ) Στάδιο και το Cardiff International Sport Stadium. Το Κάρντιφ θα φιλοξενήσει πολλές αθλητικές εκδηλώσεις, όπως ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά, αλλά και διαγωνισμούς street-dance.