Οι πιο ιδιαίτερες χριστουγεννιάτικες αγορές του κόσμου

xristougenniatiki-agora
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Από τη ζεστή Αυστραλία, μέχρι τη μακρινή Άπω Ανατολή και το αμερικανικό Σικάγο, ακολουθείται η γερμανική παράδοση των χριστουγεννιάτικων αγορών και σε κάθε μια από τις 10 πόλεις που ακολουθούν, θα συναντήσετε μια ιδιαίτερη αγορά που έχει κάτι διαφορετικό να προσφέρει στον επισκέπτη.

Οι γερμανικές χριστουγεννιάτικες αγορές, ήταν οι πρώτες που καθιερώθηκαν, αλλά κατάφεραν και μετέδωσαν το εορταστικό πνεύμα σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, ακόμα και σε μέρη όπου τα Χριστούγεννα δεν είναι θρησκευτική γιορτή αλλά μονάχα μια ευκαιρία για γιορτή.

Στη ζεστή Αυστραλία, τη μακρινή Άπω Ανατολή, μέχρι και στο αμερικανικό Σικάγο, έχει φτάσει η γερμανική παράδοση των χριστουγεννιάτικων αγορών και σε κάθε μια από τις 10 πόλεις που ακολουθούν, θα συναντήσετε μια ιδιαίτερη αγορά που έχει κάτι διαφορετικό να προσφέρει στον επισκέπτη, από τον Πικάσο αντί του Άγιο Βασίλη και αγορά κάτω απο τη γη μέχρι χριστουγεννιάτικη ισπανική παέγια!

Sapporo και Οσάκα, Ιαπωνία

Από τότε που το Σαππόρο αδελφοποιήθηκε με το Μόναχο, οι χριστουγεννιάτικες υπαίθριες αγορές, πήραν τα πάνω τους στην πόλη και σε ολόκληρη την Ιαπωνία. Αγορές ευρωπαϊκής αισθητικής πωλούν στολίδια, αποξηραμένα λουλούδια, ημερολόγια και παραδοσιακές γερμανικές λιχουδιές, από λουκάνικα μέχρι παραδοσιακά γλυκά και το πιο ιδιαίτερο διαπολιτισμικό χριστουγεννιάτικο πιάτο, που είναι η χριστουγεννιάτικη παέγια!
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν συναυλίες γκόσπελ, παραστάσεις δρόμου, καρουζέλ και τον ίδιο τον Άγιο Βασίλη σε γκέστ εμφάνιση.

Αεροδρόμιο του Μονάχου, Γερμανία

Το Μόναχο πάντα ήταν η «καρδιά» των χριστουγεννιάτικων αγορών, καθώς εκεί εδραιώθηκε και η πρώτη αγορά το 1545. Η πρωτοπορία του Μονάχου συνεχίζεται καθώς, ο δήμαρχος της πόλης, σκεπτόμενος τους ταξιδιώτες των οποίων οι πτήσεις έχουν ανταποκρίσεις στο αεροδρόμιο του Μονάχου και οι οποίοι δεν έχουν το χρόνο να επισκεφθούν το κέντρο της πόλης και να βιώσουν την εορταστική ατμόσφαιρα, έφερε μια χριστουγεννιάτικη αγορά στο αεροδρόμιο!

Περίπου 50 πάγκοι προσφέρουν στους ταξιδιώτες βαυαρικές σπεσιαλιτέ, από glühwein (ζεστό κρασί), μέχρι μελόπιτες και λουκάνικα, όπως επίσης και παραδοσιακά χειροποίητα στολίδια και προϊόντα. Το καλύτερο όλων φυσικά είναι το παγοδρόμιο που στήνεται στη μέση του σταθμού και περιβάλεται από 300 χριστουγεννιάτικα δέντρα.

Valkenburg, Ολλανδία

Η Velvet Cave του Valkenburg, κοντά στην πόλη του Μαάστριχτ, είναι η μεγαλύτερη, παλιότερη και ίσως και η μοναδική υπόγεια Χριστουγεννιάτικη αγορά. Στη σπηλιά που βρίσκεται η αγορά, οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να θαυμάσουν τοιχογραφίες, γλυπτά και ακόμα να μπουν στο εκκλησάκι του 18ου αιώνα, αφού κάνουν τη βόλτα τους στους πάγκους των πωλητών.

Εδιμβούργο, Σκωτία

Οι αγορές του Εδιμβούργου υποδέχονται χιλιάδες επισκεπτών κάθε χρόνο, ενώ κέντρο των εκδηλώσεων είναι η ρόδα του λούνα παρκ, το μεγαλύτερο υπαίθριο παγοδρόμιο της Ευρώπης και οι εθιμοτυπικοί πάγκοι  που απλώνονται κάτω από το εντυπωσιακό κάστρο της πόλης.
Και στην πόλη του Εδιμβούργου, υπάρχει η επιλογή της παραδοσιακής γερμανικής αγοράς, με πάγκους από την Φρανκφούρτη, όπου σερβίρονται λουκάνικα και ζεστό κρασί, αλλά και η επιλογή της παραδοσιακής σκωτσέζικης αγοράς που με τη σειρά της προσφέρει μπέργκερ με μπιφτέκια ελαφιού και άλλα παραδοσιακά προϊόντα και εδέσματα, όπως μπύρα και θαλασσινά.

Σικάγο, ΗΠΑ

Το Σικάγο δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τη λίστα και γι’ αυτό ακριβώς φρόντισε η γερμανική  μειονότητα της πόλης και οι εμπορικοί αντιπρόσωποι, οι οποίοι έβαλαν την πόλη στο πνεύμα των χριστουγεννιάτικων αγορών από το 1996 κι έπειτα. Η αγορά είναι πια αναπόσπαστο κομμάτι των γιορτών, ενώ αντί για τον Άγιο Βασίλη, εξέχουσα θέση έχει ένα τεράστιο γλυπτό του Πάμπλο Πικάσο. Η ταυτότητα της υπαίθριας αγοράς είναι ένας συνδυασμός αμερικάνικης και γερμανικής κουλτούρας, ενώ σε αυτήν θα βρείτε χειροποίητα προϊόντα από όλα τα μέρη κόσμου, μεταξύ των οποίων ο Καναδάς, το Νεπάλ και το Περού.

Μελβούρνη, Αυστραλία

Αν και είναι καλοκαίρι στην Αυστραλία, κατά την περίοδο των εορτών, αυτό δεν εμποδίζει τους κατοίκους της Μελβούρνης να γιορτάσουν υπερ το δέον, τα χειμερινά έθιμα των Χριστουγέννων.  Το κέντρο της πόλης στολίζεται με 100 χριστουγεννιάτικα δέντρα που διακοσμούνται από φοιτητές της Καλών Τεχνών, μια εορταστική αγορά προσφέρει αναλόγου ύφους λιχουδιές, ενώ ένα δωρεάν θερινό σινεμά συμβάλλει ακόμα περισσότερο στο εορταστικό κλίμα.

Ρώμη, Ιταλία

Η Αιώνια Πόλη, αν και περισσότερο καλοκαιρινός προορισμός, έχει να προσφέρει σε ντόπιους και επισκέπτες μια από τις πιο όμορφες πλατείες της, την Piazza Navona, στολισμένη και γιορτινή, με παζάρια, στα οποία θα βρούν κάθε λογής στολίδια και λιχουδιές. Αυτή η αγορά όμως, δεν κλείνει όπως οι περισσότερες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά διαρκεί μέχρι και των Φώτων, καθώς προκειται ουσιαστικά για το επίσημο κλείσιμο της εορταστική περιόδου.

Βουδαπέστη, Ουγγαρία

Δεν είναι πολλές οι χριστουγεννιάτικες αγορές που συνδυάζουν τα ψώνια με το μπάνιο σε spa και θα βρείτε μια από αυτές στη Βουδαπέστη. Η πόλη είναι γεμάτη από εξωτερικά λουτρά στην αισθητική της art nouveau, στα οποία μπορείτε να κάνετε μπάνιο, ενώ περιτριγυρίζεστε από χιόνι ή μπορείτε ακόμα να παίξετε και σκάκι, όσο βρίσκεστε μέσα στα θερμά νερά της πηγής, πριν βγείτε και δεχθείτε το μασάζ που επιθυμείτε.

Μπορείτε ακόμα να κάνετε πατινάζ στο παγοδρόμιο του πάρκου Városliget και να περιδιαβείτε τις αγορές που πουλάνε παραδοσιακά ουγγρικά κεντήματα, αντικείμενα από πορσελάνη και λοιπά παραδοσιακά προϊόντα.

Τσέστερ, Αγγλία

Οι Άγγλοι του Τσέστερ, λαμβάνοντας υπόψη, πρώτα τις ανάγκες του γονιού και όχι του παιδιού, κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, οργανώνουν μια αγορά στο κέντρο της οποίας δεν θα βρείτε χριστουγεννιάτικο δέντρο γεμάτο δώρα, αλλά μπαρ με ειδικότητα στη σαμπάνια, ενώ σε γειτονική συνοικία η χριστουγεννιάτικη αγορά προσφέρει  μπαρ που σερβίρει κυρίως βότκα, φτιαγμένη αποκλειστικά από πάγο. 

Οι εορταστικές εκδηλώσεις φυσικά δεν περιορίζονται στο αλκοόλ, αλλά περιλαμβάνουν αγορές με παραδοσιακά προϊόντα κυρίως από την Βορειοδυτική περιοχή της Αγγλίας και παρελάσεις που αναπαριστούν την ιστορία της περιοχής.

Αγία Πετρούπολη, Ρωσία

Μετά την πτώση του καθεστώτος, ήρθαν ξανά στην επιφάνεια οι θρησκευτικές εκδηλώσεις και οι χριστουγεννιάτικοι εορτασμοί και οι επισκέπτες μπορούν σήμερα να βρουν ένα σωρό παραδοσιακά ρώσικα προϊόντα, από μπαμπούσκες μέχρι  γούνινους σκούφους για ζεστά αυτιά, στις υπαίθριες αγορές της χώρας.

Στη δε Αγία Πετρούπολη, η χριστουγεννιάτικη αγορά αγκαλιάζει προϊόντα από πολλές χώρες του κόσμου, προσφέροντας παραδοσιακά πιάτα από διάφορες κουλτούρες, ενώ τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με παιδικό θέατρο.