Πάμε για glamping;

pame-gia-glamping

Δίκλινο πεντάστερου ξενοδοχείου; Ναι, αλλά μέσα σε υπερπολυτελή σκηνή!

ΔΕΥΤΕΡΑ, 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Ξεχάστε τις μικροσκοπικές σκηνές camping και τον άβολο ύπνο στην «αγκαλιά» της μητέρας Φύσης. Η νέα τάση ονομάζεται glamping-glamorous camping και συνδυάζει ανέσεις 5αστερου ξενοδοχείου με διαμονή σε σκηνή!

Απέξω μοιάζει με μια αρκετά μεγάλη και ευρύχωρη σκηνή κατασκήνωσης. Αλλά το εσωτερικό της δεν θυμίζει σε τίποτα όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Υπερπολυτελείς χώροι, δερμάτινοι καναπέδες, ευμεγέθεις κρεβατοκάμαρες, γραφείο με πλήρη εξοπλισμό και ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο, προσωπικός μπάτλερ. Με μία λέξη: glamping!

Ξεχάστε τις μικροσκοπικές σκηνές camping και τον άβολο ύπνο στην «αγκαλιά» της μητέρας Φύσης. Ακόμη και αν είστε οπαδός του camping, σίγουρα κάποια στιγμή, θα νοσταλγήσετε τις ανέσεις του σπιτιού σας καθώς ο «πρωτόγονος» αυτός τρόπος διακοπών μπορεί μεν να αναζωογονεί αλλά παράλληλα… κουράζει.

Ιδίως οι άνθρωποι των μεγάλων πόλεων συνηθισμένοι σε ποικίλες ανέσεις που απολαμβάνουν στα μικροσκοπικά διαμερίσματά τους δυσκολεύονται αρκετά να προσαρμοστούν στις «χαρές» της φύσης, που ενώ τις επιζητούν, ωστόσο δυσκολεύονται να τις εντάξουν στην καθημερινότητα των διακοπών τους.

Επιστροφή στη φύση από ανάγκη;

Αν ρωτούσατε κάποιον, αν θα επέλεγε να κάνει διακοπές σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο 4-5 αστέρων ή σε μια απόκρημνη πλευρά της γης μέσα σε σκηνή, το πιθανότερο είναι, πως θα επέλεγε τη «σιγουριά» και τις ανέσεις του ξενοδοχείου.

Η τάση αυτή είχε άλλωστε, εύγλωττα αποτυπωθεί μέσα στα χρόνια στην πληρότητα που παρουσίαζαν μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα σε σύγκριση ακόμη και με τα οργανωμένα camping σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, κάτι φαίνεται πως άλλαξε μέσα στα χρόνια. Από τη μία, οι ασφυκτικοί ρυθμοί της καθημερινότητας που εγκλώβισαν τους ανθρώπους στη σταθερά επαναλαμβανόμενη διαδρομή «δουλειά- σπίτι» και το αντίστροφο χωρίς να έχουν καμία απολύτως επαφή με τη φύση και από την άλλη η παγκόσμια οικονομική κρίση, που ώθησε πολλούς ανθρώπους στην αναζήτηση ενός οικονομικού τρόπου διακοπών, είναι οι βασικότεροι λόγοι για τη γέννηση του glamping.

Και ενώ η επαφή με τη φύση θεωρήθηκε σχεδόν επιβεβλημένη προκειμένου να «αποσυμπιεστεί» ο οργανισμός από την πίεση και τη ρουτίνα της πόλης, ωστόσο, οι ανέσεις και το «βόλεμα» ενός πολυτελούς ξενοδοχείου ήταν μερικά στοιχεία, που δεν μπορούσε εύκολα να απαρνηθεί κάθε ταξιδιώτης.

Κάπως έτσι λοιπόν, γεννήθηκε το glamping, που προέκυψε από τις λέξεις «glamorous» (λαμπερό, πολυτελές) και «camping» για να αποδώσει σωστά την «πολυτελή κατασκήνωση», ένα είδος δηλαδή camping, που δεν θα είχε σε τίποτα να ζηλέψει από τη διαμονή σε υπερπολυτελή ξενοδοχεία 5 αστέρων.

Ένα camping αλλιώτικο από τα άλλα…

Με μια πρώτη ματιά, ίσως να μην παρατηρήσετε κάτι ιδιαίτερο. Τεράστιες σκηνές camping, βρίσκονται διασκορπισμένες μέσα σε μεγάλες, οργανωμένες εκτάσεις. Μόλις όμως διαβείτε το «κατώφλι» της σκηνής, τα πράγματα αλλάζουν. Πολυτελή σαλόνια, ευμεγέθη δωμάτια, σάουνα και τζακούζι, προσωπικός μπάτλερ και LCD τηλεοράσεις που προβάλουν ταινίες της αρεσκείας σας, είναι μερικά μόνο από τα «καλούδια», που θα βρείτε μέσα στις «σκηνές».

Και αν αναρωτιέστε, γιατί το glamping, αποτελεί μια ανερχόμενη τάση παγκοσμίως στον τομέα του ταξιδιού και γιατί κάποιος επιλέγει τη διαμονή σε μια «πολυτελή σκηνή» αντί για ένα αντίστοιχα πολυτελές ξενοδοχείο, η απάντηση ακούει στο όνομα: περιπέτεια.

Η αίσθηση της περιπέτειας, που δίνει η διαμονή σε μια σκηνή-έστω και «πεντάστερη»- είναι μοναδική και δεν συγκρίνεται με το τυποποιημένο hoteling, που έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Ο συνδυασμός της διαμονής σε μια «σκηνή» που συνήθως πωλείται «πακέτο» με δραστηριότητες στη φύση (όπως π.χ. ψάρεμα στις γύρω λίμνες, jeep safari, αναρρίχηση στα βουνά, ιππασία, καγιάκ στα ποτάμια της περιοχής κ.α.) δημιουργούν μια αξέχαστη ταξιδιωτική εμπειρία, που δύσκολα θα ξεχάσει κανείς.

Και αργά το βράδυ, όταν κατάκοποι-αλλά γεμάτοι εμπειρίες-θα γυρίζετε στη «σκηνή» σας δεν θα χρειαστεί να μαγειρέψετε στη φωτιά. Απλά, πατήστε το κουμπί και καλέστε τον προσωπικό σας μπάτλερ… Μάθετε περισσότερα στο: www.goglamping.net .

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ