Xριστουγεννιάτικα δέντρα απ’ όλο τον κόσμο

ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Ας θαυμάσουμε τα χριστουγεννιάτικα δέντρα που έχουν στολιστεί φέτος σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Το χριστουγεννιάτικο δένδρο είναι ένα από τα έθιμα της περιόδου των Χριστουγέννων και τηρείται σε πολλά μέρη του κόσμου. Ως χριστουγεννιάτικο σύμβολο φέρεται από τον 8ο αιώνα, όταν ο Άγιος Βονιφάτιος, θέλησε, περί το 750 να εξαλείψει την μέχρι τότε αποδιδόμενη ιερότητα των «ειδωλολατρών» στην βελανιδιά, αντικαθιστώντας την με το έλατο, δηλαδή το δένδρο των Χριστουγέννων. Σήμερα, ο στολισμός του δένδρου συμβολίζει την ευτυχία των ανθρώπων με τη Γέννηση του Θεανθρώπου.

Σύμφωνα με ερευνητές, το πρώτο στολισμένο δένδρο εμφανίστηκε στη Γερμανία το 1539 και τα πρώτα στολίδια ήταν συσκευασμένα φαγητά, είδη ρουχισμού ή άλλα χρήσιμα είδη, που στο πέρασμα των χρόνων και με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, εξελίχθηκαν μόνο σε διακοσμητικά αντικείμενα.

Στην Ελλάδα, το έθιμο του έλατου ως χριστουγεννιάτικη διακόσμηση ήρθε για πρώτη φορά με τον Βαυαρό Βασιλιά Όθωνα το 1833, όταν είχε ήδη καθιερωθεί ως έθιμο στους βασιλικούς οίκους της Βόρειας Ευρώπης. Αρχικά στολίστηκε στα ανάκτορα του Ναυπλίου και εν συνεχεία στην Αθήνα, όπου οι κάτοικοι έκαναν ουρές για να το θαυμάσουν.

Ας θαυμάσουμε τα χριστουγεννιάτικα δέντρα που έχουν στολιστεί φέτος σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Πόπη Αθανασοπούλου
[email protected]