Οι καλύτερες αποδράσεις για να περάσετε αξέχαστα το τριήμερο των Θεοφανείων

theofaneia-stauros
ΠΕΜΠΤΗ, 02 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά πέρασαν, αλλά όχι και οι διακοπές! Ένα ακόμη τριήμερο μας περιμένει, για να υποδεχτούμε τη νέα χρονιά με αισιοδοξία και ταξιδιάρικη διάθεση.

Τα Θεοφάνεια είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου (εορτών των Χριστουγέννων) και γιορτάζονται σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Ανήμερα των Φώτων, μετά τη Λειτουργία, στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας γίνεται η Κατάδυση του σταυρού στη θάλασσα, (ή λίμνη ή ποτάμι) και πολλοί βουτούν για να τον πιάσουν, καθώς αυτό θεωρείται εξαιρετική τιμή.

Σε μερικά μέρη της Ελλάδας αφήνουν τρία άσπρα περιστέρια ελεύθερα να πετάξουν, τα οποία συμβολίζουν την Αγία Τριάδα και το Άγιο Πνεύμα που φανερώθηκε «εν είδη περιστεράς» όταν ο Ιησούς βαφτιζόταν, ενώ σε άλλα μέρη της χώρας, τηρούνται διάφορα άλλα έθιμα της λαϊκής παράδοσης.

Το click@Life θα σας «ταξιδέψει» σε περιοχές της Ελλάδας και όχι μόνο, όπου τα Φώτα γιορτάζονται με μοναδικό τρόπο.

Γιάννενα: βουτιές στα παγωμένα νερά της λίμνης

Το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Ηπείρου και μια από τις ομορφότερες ελληνικές πόλεις, με πλούσια πολιτιστική παράδοση και σημαντική ανάπτυξη, είναι ιδανικό μέρος για μια εκδρομή το τριήμερο των Θεοφανείων.

Στα Γιάννενα και την γύρω περιοχή, θα βρείτε μοντέρνα καταστήματα, αλλά και ιστορικά μνημεία, παλιά αρχοντικά και σύγχρονα κτήρια, παραδοσιακές γειτονιές και νέες συνοικίες. Το παλιό με το καινούργιο συμβιώνουν αρμονικά, συνθέτοντας μία πόλη που σφύζει από ζωή και συντηρεί με σεβασμό την πλούσια ιστορική της κληρονομιά.

Κάντε βόλτες στο κάστρο, περπατήστε στο δρόμο μπροστά από τη λίμνη, με τα μεγάλα πλατάνια και στο ιστορικό κέντρο της πόλης και δοκιμάστε τις τοπικές γεύσεις στις ταβέρνες της πόλης ή απολαύστε τον καφέ σας σε ένα από τα πολλά καφέ και φυσικά μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το νησάκι στο μέσο περίπου της λίμνης, όπου είναι χτισμένος ένας γραφικός οικισμός, που σήμερα έχει 343 κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2001).

Την ημέρα των Φώτων, βουτούν στα παγωμένα νερά της λίμνης, δεκάδες Γιαννιώτες για να πιάσουν το σταυρό.

Καστοριά: Τα «Ραγκουτσάρια» και η έναρξη του Καστοριανού καρναβαλιού

Μια ακόμη όμορφη πόλη της Ελλάδας, που βρίσκεται δίπλα σε λίμνη, η Καστοριά, αποτελεί ιδανικό προορισμό για να γιορτάσετε τα Θεοφάνεια.

Οι 74 βυζαντινές της εκκλησίες, η πλατεία Ντολτσό με τα αρχοντικά της, τα γουναράδικα και η μαγευτική παραλίμνια διαδρομή, οι τοπικές της γεύσεις και η νυχτερινή ζωή, θα σας εντυπωσιάσουν, ενώ τα ξεχωριστά έθιμα την ημέρα των Φώτων, θα σας μείνουν αξέχαστα.

Ο Αϊ-Βασίλης μοιράζει δώρα στην πλατεία Δαβάκη σε όλα τα παιδιά μετά τον αγιασμό των υδάτων, σε συνεργασία με τον σύλλογο  «Φίλων Καστοριανού Καρναβαλιού «Τα Ραγκουτσάρια». Η μέρα αυτή σηματοδοτεί και την έναρξη του Καστοριανού καρναβαλιού από τη Δημοτική αρχή. Τα «μπουλούκια» από νωρίς το απόγευμα ξεχύνονται σε όλους τους δρόμους και τα σοκάκια της πόλης, με ζωντανή μουσική από λαϊκές ορχήστρες σε Καστοριανούς παραδοσιακούς ρυθμούς και ξέφρενο αδιάκοπο χορό.

Δράμα: παραδοσιακά έθιμα που ξορκίζουν το κακό

Η ακριτική Δράμα, στα βόρεια της χώρας, με απαράμιλλο φυσικό κάλλος και ιστορία που έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της στην περιοχή, γιορτάζει με μοναδικό τρόπο τα Θεοφάνεια: μεταμφιέσεις, κουδούνια, τραγούδια, χοροί, παραστάσεις ευρηματικές και αναπαραστάσεις, σας περιμένουν για ένα εορταστικό τριήμερο.

Την παραμονή των Φώτων, οι γυναίκες παίρνουν στάχτη από το τζάκι και την σκορπίζουν με το δεξί χέρι μέσα στο σπίτι, προφέροντας ξόρκια για να φύγουν οι καλικάντζαροι, ενώ ανήμερα των Φώτων, στην Καλή Βρύση Δράμας, άντρες μεταμφιεσμένοι σε ζώα, τα «Μπαμπούγερα» και ζωσμένοι με βαριά κουδούνια, εμφανίζονται αμέσως μετά την τελετή του αγιασμού και με την εντυπωσιακή μεταμφίεση και τη θορυβώδη παρουσία τους κυριαρχούν στην περιοχή την ημέρα των Θεοφανείων, καθώς και τις δύο επόμενες, χτυπώντας με το σακίδιο στάχτης που κρατούν, τον κόσμο, για να ξορκίσουν το κακό.

Επίκεντρο άλλων θεαματικών παραδοσιακών εορτασμών τις ημέρες των Θεοφανίων, είναι και τα κοντινά χωριά στην πόλη της Δράμας, Μοναστηράκι, Πετρούσα, Ξηροπόταμος, Πύργος και Βώλακας.

Κωνσταντινούπολη: παραδοσιακή λειτουργία στο Φανάρι

Καμία λέξη δε μπορεί να περιγράψει τη μαγεία που νιώθει κανείς όταν περπατά στη γέφυρα του Γαλατά, στην Κωνσταντινούπολη, το σούρουπο, με τους δεκάδες ψαράδες να δολώνουν τα αγκίστρια τους στη θάλασσα του Βοσπόρου και τους γλάρους να «στολίζουν» τον ουρανό.

Η μεγαλύτερη πόλη και λιμάνι της Τουρκίας, συνιστά ταυτόχρονα κύριο πολιτισμικό, οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο της χώρας, ενώ στη μακραίωνη ιστορία της υπήρξε πρωτεύουσα τριών διαδοχικών αυτοκρατοριών: της Ρωμαϊκής, της Βυζαντινής και της Οθωμανικής με συνέπεια την ανάδειξη πολιτισμών σε μια σύμμεικτη σήμερα παρουσία.

Πέρα από επισκέψεις στα αμέτρητα αξιοθέατα της πόλης, τα ιστορικά κτήρια και μνημεία, τις αίθουσες τέχνης και τα μουσεία, τα παζάρια, αλλά και πανέμορφα φυσικά τοπία της, την ημέρα των Θεοφανείων, μπορείτε να παρακολουθήσετε την παραδοσιακή λειτουργία στο Φανάρι, την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη και τη λιτανευτική πομπή προς τον Κεράτιο κόλπο, για τον Αγιασμό των υδάτων και την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

Πόπη Αθανασοπουλου
[email protected]