Οι πανέμορφες λίμνες της Ελβετίας

lugano-elbetia
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Αν και η Ελβετία δεν έχει θάλασσα, οι δεκάδες λίμνες που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη τη χώρα, δημιουργούν σκηνικά παραμυθένια, δίπλα σε χιονισμένες βουνοκορφές ή γραφικές πόλεις και χωριά.

Ρίξτε μια ματιά σε έναν χάρτη της Ελβετίας και θα καταλάβετε ότι, αν και χωρίς θάλασσα, αυτή η χώρα έχει πολύ… νερό –δεκάδες λίμνες δημιουργούν μαγευτικά σκηνικά δίπλα στις πόλεις και τους οικισμούς της χώρας: από εκείνες που βρίσκονται στους πρόποδες των Άλπεων και αντανακλούν στα νερά τους τις χιονισμένες κορυφές, μέχρι τις λίμνες στο ηλιόλουστο Ticino, στα νότια της χώρας.

Στα διάφορα καντόνια της Ελβετίας (26 συνολικά) που αποτελούν διοικητικές υποδιαιρέσεις της, οι παρακάτω (και άλλες λίμνες) επί αιώνες «μαγεύουν» όλους όσοι τις επισκέπτονται, διάσημους και μη. Και γι’ αυτές έχουν διαδοθεί διάφοροι θρύλοι.
Ας τις δούμε…

Λίμνη της Γενεύης και καντόνι Vaud

Ανατολικά της Γενεύης, η μεγαλύτερη λίμνη της Δυτικής Ευρώπης, εκτείνεται σαν ένας γιγάντιος, υγρός καθρέφτης, στο γαλλόφωνο καντόνι Vaud, στα νοτιοδυτικά της Ελβετίας, ενώ το νότιο κομμάτι της λίμνης ανήκει στη Γαλλία.

Είναι γνωστή στους περισσότερους ως λίμνη της Γενεύης, αλλά και ως λίμνη Λεμάν και στις βόρειες όχθες της βρίσκεται η κομψή πόλη της Λωζάννης και αρκετές μικρότερες, γραφικές πόλεις, αλλά και όμορφοι αμπελώνες που φτάνουν μέχρι τις απόκρημνες πλαγιές της περιοχής Lavaux. Από τα σταφύλια τους, μπορείτε να δοκιμάσετε μερικά εκλεκτά κρασιά της περιοχής και να επισκεφτείτε διάφορα οινοποιεία.
Σχεδόν επάνω στη λίμνη, κοντά στο Montreux, θα δείτε το παραμυθένιο κάστρο Château de Chillon, ένα από τα πολλά που σας περιμένουν να τα εξερευνήσετε στην ενδοχώρα.

Μπορείτε επίσης να κατευθυνθείτε βόρεια προς το Yverdon-les-Bains, που βρίσκεται στο νότιο άκρο της λίμνης Lac de Neuchâtel και προσφέρει την ευκαιρία να χαλαρώσετε στα ιαματικά λουτρά του.
Στη νοτιοανατολική γωνία του, το καντόνι εκτείνεται στις Άλπεις Vaud, που αποτελούν παράδεισο για εκείνους που θέλουν να κάνουν πεζοπορία σε πανέμορφα τοπία την άνοιξη και το καλοκαίρι, αλλά και για τους σκιέρ το χειμώνα.
Τον Ιούλιο, η μουσική αποτελεί τον πρωταγωνιστή της λίμνης, στο διεθνές φεστιβάλ, αλλά και στο φεστιβάλ της Nyon.

Λίμνη της Λουκέρνης

Η λίμνη της Λουκέρνης βρίσκεται στην κεντρική Ελβετία και είναι η τέταρτη μεγαλύτερη στη χώρα. Απότομες βουνοκορφές, δεσπόζουν πάνω από τη «λίμνη των τεσσάρων καντονιών» (σε αυτή τη λίμνη περιέχονται τα 4 από τα 26 καντόνια της Ελβετίας!), η οποία έχει ένα ιδιαίτερο σχήμα, με στροφές και απλώνεται από την πόλη της Λουκέρνης, στα βουνά.

Για να θαυμάσετε την ωραία θέα, κάντε μια βόλτα μέχρι τα βουνά Pilatus, Rigi ή Stanserhorn. Όταν τα σύννεφα αραιώνουν, από απότομες πλαγιές και άλλα σημεία, θα δείτε ένα εκπληκτικό μωσαϊκό από καταπράσινες πλαγιές και λαμπερά νερά, στους πρόποδες παγωμένων βουνοκορφών. Όλες οι εποχές «χρωματίζουν» με πανέμορφα χρώματα την περιοχή.
Κατά μήκος των ακτών της λίμνης, θα βρείτε διάφορα θέρετρα, τα οποία είναι προσβάσιμα με πλοίο.

Λίμνη Λουγκάνο

Η λίμνη Λουγκάνο βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Ελβετίας, στα σύνορα με την Ιταλία και βρίσκεται ανάμεσα στη λίμνη Ματζόρε και στη λίμνη Κόμο.
Δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί στις όχθες ή κοντά στη λίμνη είναι το βουνό Brè ανατολικά, το βουνό San Salvatore, δυτικά του Λουγκάνο και το βουνό Generoso, στη νοτιοανατολική ακτή της λίμνης. Το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, Monte San Giorgio βρίσκεται στα νότια της λίμνης.

Η πόλη του Λουγκάνο διακρίνεται για τον συνδυασμό ιταλικού στυλ και ελβετικής αποτελεσματικότητας και αξίζει να την επισκεφτείτε. Εκεί θα δείτε πολλά εστιατόρια, που όταν έχει καλό καιρό βγάζουν τα τραπεζάκια τους έξω, γραφικούς δρόμους και πλατείες με ολάνθιστα λουλούδια, αλλά και αρκετά μουσεία, όπως τεχνών, ιστορίας κ.ά.
Από την πλατεία della Riforma του Λουγκάνο, ιστιοφόρα και άλλα σκάφη αναχωρούν για βόλτες και κρουαζιέρες στη λίμνη, αλλά η υπηρεσία είναι πιο συχνή από τα τέλη Μαρτίου έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Γύρω από τη λίμνη Thun

Για μια πραγματική… βασιλική περιήγηση, τα μεγάλα κάστρα και παλάτια που βρίσκονται διάσπαρτα γύρω από τη λίμνη Thun και είναι εύκολα προσβάσιμα με πλοίο, προτείνονται ανεπιφύλακτα.

«Σκαρφαλωμένο» στη λίμνη, με πολλούς πυργίσκους, θα δείτε το κάστρο Oberhofen που αποσπάστηκε από τον έλεγχο των Αψβούργων μετά τη μάχη του Sempach (1386). Από τους περιποιημένους κήπους, θα θαυμάσετε την πανέμορφη θέα των Άλπεων Bernese.
Γύρω από τη λίμνη Thun, υπάρχουν πολλά γραφικά χωριά και οι κομψές πόλεις Thun και Interlaken.
Το καλοκαίρι, μπορείτε να δροσιστείτε και γύρω από την λίμνη, με δραστηριότητες όπως το κολύμπι και βόλτες με σκάφη για καταδύσεις, ιστιοσανίδα, θαλάσσιο σκι και ιστιοπλοΐα.

Λίμνη Brienz

Η λίμνη Brienz βρίσκεται βόρεια των Άλπεων, στο καντόνι της Βέρνης και το ομώνυμο παραδοσιακό χωριό, βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της. Εκεί θα νιώσετε πως ο χρόνος έχει παγώσει, βλέποντας το τρένο ατμού και τα εργαστήρια ξυλογλυπτικής, αλλά και τα όμορφα ξύλινα σπιτάκια με τις λουλουδιασμένες αυλές.

Στα δυτικά της λίμνης βρίσκεται η περιοχή Bödeli, μια λωρίδα γης που την χωρίζει από τη γειτονική λίμνη Thun.
Το χωριό Bönigen βρίσκεται μπροστά στην περιοχή Bödeli, ενώ το μεγαλύτερο θέρετρο Interlaken, βρίσκεται λίγο δυτικά του, μεταξύ των δύο λιμνών και αποτελεί γνωστό και σημαντικό τουριστικό προορισμό της ορεινής περιοχής του καντονιού Bernese Oberland, κύρια λόγω της πολύ όμορφης θέας που προσφέρει αλλά και επειδή αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο προς τα περιβάλλοντα βουνά, κυρίως τον ορεινό όγκο Jungfrau και τις λίμνες της ευρύτερης περιοχής.
Το χωριό Iseltwald βρίσκεται στη νότια ακτή, ενώ τα χωριά του Ringgenberg, Niederried και Oberried βρίσκονται στη βόρεια ακτή.

Λίμνη Κωνσταντίας (Bodensee)

Τη δεκαετία του ‘70 και του ‘80, η λίμνη της Κωνσταντίας (Bodensee) ήταν η γερμανική Μεσόγειος, με το ήπιο κλίμα της, τις ολάνθιστες αυλές και τους φοίνικες. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη λίμνη της κεντρικής Ευρώπης και ανήκει στην Ελβετία, τη Γερμανία και την Αυστρία.

Η πόλη Κωνσταντία βρίσκεται στο δυτικό άκρο της λίμνης και ο ποταμός Ρήνος που ξεκινά από τις Ελβετικές Άλπεις, περνά μέσα από τη λίμνη. Βόρεια του ποταμού βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της πόλης με κατοικημένες και βιομηχανικές περιοχές και το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντίας.

Η λίμνη είναι το ιδανικό μέρος για να χαλαρώσετε για λίγες ημέρες, να κάνετε ποδηλατάδες μέσα από περιβόλια και αμπελώνες, να δείτε τους ερωδιούς στους υγροτόπους της λίμνης ή να κάνετε βόλτες στα λαμπερά νερά της με κανό.
Επισκεφτείτε την την άνοιξη για τα λουλούδια, το καλοκαίρι για να χαλαρώσετε στις όχθες της και το φθινόπωρο για να δοκιμάσετε το μοναδικό κρασί της περιοχής. Σχεδόν τα πάντα είναι κλειστά από το Νοέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο.

Λίμνη Neuchâtel

H λίμνη Neuchâtel βρίσκεται κυρίως στη Romandy (γαλλόφωνη Ελβετία), περισσότερο στο καντόνι Neuchâtel και λιγότερο στα καντόνια Vaud, Fribourg και της Βέρνης. Είναι η μεγαλύτερη λίμνη που ανήκει εξολοκλήρου στην Ελβετία.
Σχηματίζεται από ένα πλήθος μικρών ποταμών και καναλιών με κυριότερο αυτό του Thièle, παραπόταμου του ποταμού Άαρ, που αποτελεί κομμάτι του ποταμού Ορμπ. Από την λίμνη ξεκινά το κανάλι του Thièle, που καταλήγει στην διπλανή λίμνη Μπιέλ.
Οι μεγαλύτερες παραλίμνιες πόλεις γύρω από τη Neuchâtel, είναι η ομώνυμη πρωτεύουσα του Καντονιού και της λίμνης, Neuchâtel και το Ιβερντόν-λε-Μπεν. Επίσης υπάρχει ένας αριθμός από μικρότερες κωμοπόλεις και χωριά, από τα οποία το πιο γνωστό είναι η Λα Τεν, στη βορειοδυτική γωνία της λίμνης.

Πόπη Αθανασοπούλου
[email protected]