Ονειρεμένα χειμερινά ταξίδια-δώρα για τη νέα χρονιά

mpangkok-tailandi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Είτε θέλετε να φύγετε για λίγο από το… χειμώνα και να χαλαρώσετε σε μια τροπική παραλία, είτε να δείτε μοναδικά αξιοθέατα, είτε να κάνετε σκι σε μοναδικές πλαγιές, η καινούργια χρονιά είναι ιδανική για ταξίδια στους παρακάτω προορισμούς.

Οι γιορτές πέρασαν και σιγά σιγά και φεύγει και ο πρώτος μήνας του νέου χρόνου. Και τώρα είναι πραγματικά η κατάλληλη στιγμή για να σχεδιάσετε εκείνα τα ταξίδια που σκέφτεστε χρόνια, αλλά διστάζατε να πραγματοποιήσετε. Κι αν τα οικονομικά σας, δεν σας το επιτρέπουν, ταξιδέψτε τουλάχιστον με τη φαντασία σας και την… βοήθειά μας!
Είτε θέλετε να φύγετε για λίγο από το… χειμώνα και να χαλαρώσετε σε μια τροπική παραλία, είτε να δείτε μοναδικά αξιοθέατα, είτε να κάνετε σκι σε μοναδικές πλαγιές, η καινούργια χρονιά είναι ιδανική για ταξίδια στους παρακάτω προορισμούς…

Μπουένος Άιρες, Αργεντινή

Με υψηλές θερμοκρασίες και μοναδικές παραλίες, η μέση της καλοκαιρινής περιόδου είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για ένα ταξίδι στο Μπουένος Άιρες. Αν αντέχετε την υγρασία, αυτή την εποχή μπορείτε να εξερευνήσετε τα αμέτρητα αξιοθέατα χωρίς πλήθη ή να χαλαρώσετε σε πολλά πάρκα της πόλης. Περιπλανηθείτε στο ενδιαφέρον νεκροταφείο Recoleta, όπου βρίσκεται ο τάφος της Evita Peron και πολλών άλλων σημαντικών προσώπων, κάντε πικνίκ στο πάρκο Bosques de Palermo, παρακολουθήστε τους χορευτές του δρόμου να χορεύουν tango στην κυριακάτικη αγορά του San Telmo και κάντε μια ημερήσια εκδρομή στην περιοχή Tigre, για μια γραφική κρουαζιέρα κατά μήκος του Δέλτα Paraná.

Νέα Ορλεάνη, Λουιζιάνα, Η.Π.Α.

Είναι η πόλη με μια από τις μεγαλύτερες γιορτές Mardi Gras στις Η.Π.Α. και το παίρνει στα σοβαρά. Η Νέα Ορλεάνη προετοιμάζεται από τις αρχές του χρόνου για το μεγάλο γεγονός. Εάν δεν μπορείτε να είστε εκεί στις 4 Μαρτίου, έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε το πνεύμα του καρναβαλιού και με μια επίσκεψη στο Mardi Gras World, όπου μπορείτε να περιηγηθείτε στα εργαστήρια και να παρακολουθήσετε τους τοπικούς τεχνίτες να δημιουργούν τα υπέροχα άρματα και εντυπωσιακά κοστούμια για την εκθαμβωτική παρέλαση.

Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη

Με ατέλειωτα ηλιόλουστες μέρες, λαμπερές νύχτες και πλήθη τουριστών να συρρέουν στην πόλη την υψηλή περίοδο, η Μπανγκόκ είναι ένα ζωντανό μέρος για να επισκεφτείτε αυτόν το χειμώνα. Το μεγαλύτερο γεγονός του Ιανουαρίου, είναι το κινεζικό νέο έτος στις 31 του μήνα. Την ημέρα αυτή, η Chinatown της πόλης ζωντανεύει με μια τεράστια παρέλαση με δράκους, πολύχρωμα χάρτινα φανάρια, ζωντανή μουσική και χορό και πολλούς υπαίθριους πάγκους με τοπικές λιχουδιές.
Ακόμα κι αν δεν βρεθείτε στην πόλη για τις εορταστικές εκδηλώσεις, μπορείτε να δείτε τα αξιοθέατα της Μπανγκόκ, να ψωνίσετε οικονομικά στις θρυλικές νυχτερινές αγορές της πόλης ή να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή στο κοντινό Εθνικό Πάρκο Khao Yai, όπου μπορείτε να περιπλανηθείτε στη ζούγκλα, πάνω σε έναν ελέφαντα.

Μαρόκο

Ο χειμώνας στο Μαρόκο είναι δροσερός, αλλά εξακολουθεί να είναι αρκετά ζεστός για να τα αξιοθέατα της χώρας. Ταξιδέψτε στο Μαρακές και χαθείτε στον λαβύρινθο των σουκ, δοκιμάστε τις τοπικές γεύσεις στην πολυσύχναστη πλατεία Djemaa el Fna ή κάντε μια βόλτα γύρω από το πολυτελές παλάτι Bahia.
Υπάρχουν όμως πολλοί λόγοι για να ταξιδέψετε και εκτός της πόλης: Κάντε μια εκδρομή στα χιονισμένα βουνά του Άτλαντα και στη συνέχεια… ζεσταθείτε με μια βόλτα στην έρημο Σαχάρα με καμήλα ή κατευθυνθείτε προς τα παραθαλάσσια θέρετρα όπως η Ταγγέρη και η Εσαουίρα, όπου οι surfers βουτούν στα χειμερινά νερά για να πετύχουν μερικά από τα μεγαλύτερα κύματα του έτους.

Βαρκελώνη, Ισπανία

Οι θερμοκρασίες απέχουν πολύ από τις υπερβολικά χαμηλές της βόρειας Ευρώπης, αλλά υπάρχει μια ευχάριστη ψύχρα στον αέρα της Βαρκελώνης, που είναι ό,τι καλύτερο για να απολαύσετε τα αμέτρητα αξιοθέατα της χωρίς τα μεγάλα πλήθη.
Περπατήστε στη γοτθική συνοικία, απολαύστε τη θέα της πόλης από το πολύχρωμο πάρκο Guell του Γκαουντί και δοκιμάστε τις τοπικές λιχουδιές στην αγορά La Boqueria.
Κι αν θέλετε να… ζεσταθείτε ακόμη περισσότερο, επισκεφτείτε το Μουσείο Πικάσο και το Μουσείο Joan Miro, κάντε δοκιμές κρασιών στην περιοχή της Καταλονίας κρασί ή μάθετε να φτιάχνετε τάπας σε ένα ταχύρυθμο μάθημα μαγειρικής.
Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή στο μοναστήρι Montserrat ή να περάσετε τα σύνορα προς την κοντινή Ανδόρα, όπου μπορείτε να κάνετε σκι, να ψωνίσετε αφορολόγητα προϊόντα και να… προσθέσετε μια ακόμη σφραγίδα στο διαβατήριό σας.

Interlaken, Ελβετία

Λίγοι ευρωπαϊκοί προορισμοί μπορούν να ανταγωνιστούν την Ελβετία, όσον αφορά στα χειμωνιάτικα τοπία και τις παγωμένες λίμνες στην περιοχή του Interlaken, τις χιονισμένες βουνοκορφές και τα αλπικά χωριά. Στους πρόποδες των Άλπεων Bernese, το Interlaken είναι το κέντρο για όσους αγαπούν τα χειμερινά σπορ: σκι στα εκπληκτικά χιονοδρομικά της χώρας, πατινάζ στον πάγο, ορειβασία, βόλτα με άλογα γύρω από τη λίμνη, ακόμη και bungee jumping.

Key West, Φλόριντα, Η.Π.Α.

Μπορεί να μας πέφτει μακριά, αλλά αξίζει την προσοχή μας. Όντας το νοτιότερο σημείο των Η.Π.Α. (χωρίς να υπολογίζουμε τη Χαβάη), το μικρό νησί Key West στα Florida Keys, αποτελεί κορυφαίο «καταφύγιο» για όσους αγαπούν τον ήλιο. Η χαρούμενη διάθεση στην περιοχή, ενισχύεται με εκδηλώσεις όπως το Key West Food and Wine Festival, η Key West Race Week, και το Φεστιβάλ θαλασσινών.
Κι όταν (ή αν) χορτάσετε τις εκπληκτικές παραλίες και τη νυχτερινή ζωή του νησιού, ξεκλέψτε λίγο χρόνο για μια επίσκεψη στο μουσείο Έρνεστ Χέμινγουεϊ, όπου έζησε κάποτε ο μεγάλος συγγραφέας. Παρατηρήστε τα δελφίνια σε μια κρουαζιέρα γύρω από την ακτή ή μάθετε να ψαρεύετε στα εκπληκτικά νερά του Key West.

Νορβηγία

Με τον υδράργυρο να πέφτει ακόμη και στους -40 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές της χώρας, δεν θα χρειαστεί να ψάξετε πολύ για να δείτε χιόνι στη Νορβηγία και όσοι κάνετε σκι, θα ερωτευτείτε τη χώρα αυτή, που προσφέρει μερικές από τις καλύτερες διαδρομές cross-country σκι της Ευρώπης.
Εναλλακτικά, δοκιμάστε βόλτες με έλκηθρο που το τραβούν σκύλοι ή snowmobiling και περάστε μια νύχτα σε ένα ξενοδοχείο πάγου. Ο Ιανουάριος είναι ένας από τους καλύτερους μήνες για να δείτε το Βόρειο Σέλας, ένα θέαμα που θα σας μείνει αξέχαστο.

Ομάν

Το ανερχόμενο αστέρι της Μέσης Ανατολής, αποτελεί μια δημοφιλή επιλογή, τόσο για όσους επιλέγουν μια κρουαζιέρα, όσο και τους υπόλοιπους ταξιδιώτες που τους αρέσει η πολυτέλεια. Με θέα στον ωκεανό, τα βουνά, και την έρημο και όλα σε κοντινή απόσταση, υπάρχει πραγματικά κάτι για όλους στο Ομάν. Εξερευνήστε τα πολλά αξιοθέατα της πρωτεύουσας, όπως το μεγάλο Μεγάλο Τζαμί Sultan Qaboos, με μια περιήγηση με τα πόδια από το Muscat και κάντε μια ημερήσια εκδρομή γύρω από τα ιστορικά φρούρια Nizwa ή επιλέξτε ένα 4 × 4 σαφάρι στα βουνά Hajar.

Φιλιππίνες

Μπορεί να είναι η εποχή της ξηρασίας στις Φιλιππίνες κι όμως, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε εκεί σε σχέση με το υγρό στοιχείο: Επιλέξτε ανάμεσα στις καταδύσεις με καρχαρίες και φάλαινες, ανάμεσα σε πολύχρωμα κοράλλια και σε ναυάγια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου ή οι πιο τολμηροί, μάθετε surfing στο νησί Siargo ή kitesurfing κατά μήκος της ακτής του Boracay.
Φυσικά, υπάρχουν πολλά να κάνετε και στη στεριά, όπως πεζοπορία μέσα από προστατευόμενους από την UNESCO ορυζώνες της επαρχίας Ifugao, ανάβαση στο ηφαίστειο Mayon ή βόλτες στα νυχτερινά κέντρα και μπαρ καραόκε της Μανίλα.

Madeira, Πορτογαλία

Η Μαδέρα είναι ένα ηλιόλουστο αρχιπέλαγος στον Ατλαντικό Ωκεανό, βόρεια των Καναρίων Νήσων, που ανήκει στην Πορτογαλία. Είναι δημοφιλής προορισμός για τους τουρίστες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ τα νησιά είναι φημισμένα παγκοσμίως για το κρασί τους. Η Μαδέρα και το Πόρτο Σάντο, είναι τα μόνα κατοικημένα νησιά.
Υπάρχουν όμως πολλά περισσότερα σε αυτό το μικροσκοπικό μέρος, πέρα από τις παραλίες και τα θέρετρα. Οι κάτοικοι γιορτάζουν τα μοναδικά φυσικά τοπία τους αυτό το μήνα με το ετήσιο πενθήμερο Madeira Islands Walking Festival κι έτσι θα έχετε πολλές ευκαιρίες να εξερευνήσετε την περιοχή υπό την καθοδήγηση τοπικών οδηγών. Ένα τεράστιο δίκτυο από μονοπάτια, εκτείνονται σε διάφορα μέρη των νησιών, μέσα από υποτροπικά δάση και παραδοσιακά χωριά, παραθαλάσσια βράχια και απόκρημνες βουνοκορφές.

Γκόα, Ινδία

Η μικρότερη από τις Ομόσπονδες Πολιτείες που συγκροτούν την Ινδία, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό παράλιο τμήμα της χώρας και είναι ο πιο δημοφιλής ηλιόλουστος προορισμός της χώρας και τα τουριστικά hot spots όπως οι Agonda, Baga, Calangute και Varca, είναι σίγουρο ότι θα είναι γεμάτα τουρίστες που απολαμβάνουν τη θάλασσα και τον ήλιο. Εάν οι παραλίες με τη λευκή άμμο, η εντυπωσιακή αποικιακή αρχιτεκτονική και η μποέμ ζωή δε σας φτάνουν, τον  χειμώνα στη Γκόα διοργανώνεται επίσης μια σειρά από εορταστικές εκδηλώσεις, όπως το Three Kings Festival, το ινδουιστικό φεστιβάλ Makar Sankranti κ.ά.