13 μοναδικά road trips για να διασχίσετε τον… πλανήτη

road-trip
ΔΕΥΤΕΡΑ, 03 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Από τη Γερμανία και την Ιταλία, μέχρι τη μακρινή Ιαπωνία και την Αυστραλία, μερικές συγκεκριμένες οδικές διαδρομές, προσφέρουν εμπειρίες που δύσκολα θα ζούσατε διαφορετικά. Ακολουθούν 13 διαδρομές σε όλο τον κόσμο, για όσους αγαπούν τα ταξίδια με το αυτοκίνητο και για όσους αγαπούν τα ταξίδια… γενικά.

Η ιδέα του road trip δεν είναι ελκυστική σε όλους, αλλά όσοι αγαπούν τους δρόμους, ξέρουν τη χαρά που προσφέρει ένα ταξίδι που σου δίνει την ευκαιρία να γνωρίσεις πολλά μέρη, λιγότερο ή περισσότερο τουριστικά και ταυτόχρονα να δεις την ενδοχώρα μια περιοχής όσο σε καμία άλλη περίπτωση ταξιδιού και με κανένα άλλο μέσο.

Ακολουθούν 13 διαδρομές σε όλο τον κόσμο, για όσους αγαπούν τα ταξίδια με το αυτοκίνητο και για όσους αγαπούν τα ταξίδια… γενικά. 

Από Fukuoka μέχρι Beppu, νήσος Κιούσου, Ιαπωνία

Για ένα road trip πιο ιδιαίτερο από τα άλλα, κατευθυνθείτε σε ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ιαπωνίας. Η κυκλική προτεινόμενη διαδρομή περιλαμβάνει ιστορικά πάρκα, όπως είναι το Yoshinogari, το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Ιαπωνίας, το Mount Aso και την περιοχή του Ibusuki, όπου θα απολαύσετε παραδοσιακά ιαματικά αμμόλουτρα.
Το ταξίδι τελειώνει με το εθνικό πάρκο Nichinan, που θεωρείται η Χαβάη της Ιαπωνίας!

Από το Würzburg στο Füssen, Βαυαρία, Γερμανία

Γνωστός και ως ο Ρομαντικός Δρόμος, το μήκος του οποίου φτάνει τα 305 χιλιόμετρα, η διαδρομή που διασχίζει τη νότια Γερμανία, προσφέρει τη θέα παραμυθένιων κάστρων, λιμνών και εξαιρετικό φαγητό σε κάθε ένα από τα χωριά που συναντάτε. Ο Ρομαντικός Δρόμος, δημιουργήθηκε με στόχο την προώθηση του τουρισμού της χώρας, μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και σήμερα είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για road trip.

The Alaska Highway, Καναδάς

Στο δρόμο που ενώνει το Dawson Creek της Βρετανικής Columbia με το Γιούκον, στα σύνορα της Αλάσκα, θα συναντήσετε αρκούδες, βίσωνες και δάση από έλατα. Ο δρόμος που διανύει απόσταση 2.700 χιλιομέτρων, κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και μέσα στα  αξιοθέατα που περιλαμβάνει η διαδρομή είναι το  Beringia Interpretive Centre, στο οποίο βρίσκεται ο σκελετός του μεγαλύτερου μαμούθ που έχει βρεθεί στη Βόρεια Αμερική.

Από το Marrakech στο Chefchaouen, Μαρόκο

Ένας αντικειμενικά εύκολος και φτηνός τρόπος να ανακαλύψετε το Μαρόκο, είναι να το διασχίσετε με το αυτοκίνητο. Η διαδρομή που ενώνει το βορρά με το νότο, περνά μέσα από τις ομορφότερες περιοχές της χώρας, ενώ μετά το Marrakech, συναντάτε τα όρη του Άτλαντα, διάσημα για τα λιβάδια με τα αγριολούλουδα και τους άγριους πιθήκους, ενώ το συνολικό μήκος της διαδρομής φτάνει τα 570 χιλιόμετρα. Κοντά στο τέρμα της διαδρομής, αξίζει να επισκεφτεί κανείς τη σπηλιά Kef Toghobeit, που φτάνει τα 700 μέτρα σε βάθος και θεωρείται η πιο βαθιά σπηλιά της Αφρικής.

Iowa’s Great River Road, Αϊόβα, ΗΠΑ

Ο δρόμος που ακολουθεί τον ποταμό Mississippi, στο μεγαλύτερο μέρος του, ξεκινάει από την μικρή πόλη του Keokuk, νότια της Αϊόβα και καταλήγει στα βόρεια της πολιτείας, στο Lansing. Το μήκος της διαδρομής φτάνει τα 225 χιλιόμετρα και είναι μονάχα ένα κομμάτι του μεγάλου δρόμου, των 5.000 χιλιομέτρων που ακολουθεί τον ποταμό, από τον Καναδά μέχρι και τον κόλπο του Μεξικό.

Highway One, Monterey, Καλιφόρνια, ΗΠΑ

Η διαδρομή που διασχίζει την επαρχία του Monterey και καλύπτει απόσταση 210 χιλιομέτρων, θεωρείται μια από τις πιο όμορφες του κόσμου, ενώ η ποικιλία του τοπίου είναι πρωτοφανής. Στο βόρειο σύνορο του Monterey, παρατηρεί κανείς τους υγρότοπους του Elkhorn Slough, πριν έρθει αντιμέτωπος με τις καλλιέργειες της αγκινάρας και τους αμμόλοφους της πόλης του Monterey. Όσο κατευθύνεστε νότια, συναντάτε πλούσια δάση με κυπαρίσσια, ενώ στην νότια ακτή της επαρχίας θα βρείτε το κατάλληλο μέρος για να παρακολουθήσετε τις φάλαινες του ωκεανού.

US-50, απο το Carson City στο Ely, Νεβάδα, ΗΠΑ

Η πιο μοναχική διαδρομή της Αμερικής, είναι η διαδρομή των 500 χιλιομέτρων μεταξύ του Carson City και του Ely, στην πολιτεία της Νεβάδα. Η διαδρομή περνάει από πόλεις-φαντάσματα και εντυπωσιακούς σχηματισμούς βράχων, ενώ η ατέλειωτη άσφαλτος προσφέρει το ιδανικό ταξίδι για όσους πραγματικά αγαπούν την πρωταρχική έννοια του road trip, που είναι η ανενόχλητη οδήγηση.

The Stelvio Pass, Ιταλία

Το πιο σύντομο και επικίνδυνο road trip βρίσκεται στις ανατολικές Άλπεις. Ο δρόμος έχει μήκος μόλις 20 χιλιομετρα, ενώ σε αυτά τα 20 χιλιόμετρα συναντά κανείς, 60 στροφές-φουρκέτες και θέα, από τις πιο όμορφες που υπάρχουν στην Ευρώπη, που καλό θα ήταν να την αγνοήσετε αν βρεθείτε σε αυτό τον πολύ δύσκολο δρόμο, σε ύψος 3.000 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Cabot Trail, Νέα Σκωτία, Καναδάς

Μια από τις πιο όμορφες διαδρομές του κόσμου, σύμφωνα και με τον οδηγό του Lonely Planet, έχει μήκος 300 χιλιόμετρα και περνάει μέσα από τα πιο όμορφα καναδικά τοπία, συμπεριλαμβανομένου και του εθνικού πάρκου του Cape Breton Highlands. Εάν βρεθείτε στο cabot trail την άνοιξη, θα δείτε κομμάτια πάγου να επιπλέουν κοντά στην ακτή, ενώ αν κάνετε τη διαδρομή το φθινόπωρο θα βρεθείτε μέσα σε ένα σκηνικό από κόκκινα, κίτρινα και πορτοκαλί δέντρα.

Kahekili Highway (Route 340), Μάουι, Χαβάη

Τα ταξίδια δρόμου στη Χαβάη, δεν είναι τα μακρύτερα αλλά είναι από τα πιο όμορφα. Η λεωφόρος του Kahekili, πήρε το όνομά της από τον τελευταίο ιθαγενή αρχηγό του νησιού και ακολουθεί τα ίχνη ενός αρχαίου μονοπατιού. Καλύπτει απόσταση 45 χιλιομέτρων και περιλαμβάνει, στροφές-φουρκέτες, πράσινες πεδιάδες, απότομες χαράδρες και την πανέμορφη δαντελωτή ηφαιστειογενή ακτογραμμή του νησιού.

The Great Ocean Road, Βικτώρια, Αυστραλία

Ο μεγάλος δρόμος του ωκεανού (όπως μεταφράζεται η διαδρομή) συνδέει την πόλη του Torquay με το Allansford και κατασκευάστηκε από στρατιώτες το 1932, στη μνήμη όσων δεν κατάφεραν να επιστρέψουν από τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο. Συνεπώς, ο δρόμος θεωρείται το μεγαλύτερο μνημείο πολέμου, φτάνοντας σε μήκος τα 243 χιλιόμετρα.

Από τα Rockies στα Tetons, Ουαϊόμινγκ, ΗΠΑ

Μια απόσταση 760 χιλιομέτρων συνδέει την οροσειρά Teton με τα Βραχώδη όρη, περνώντας μέσα από τα πιο όμορφα τοπία της ενδοχώρας της Αμερικής, όπως είναι η οροσειρά του Medicine Bow και το πάρκο του Sinks Canyon. Ο δρόμος τερματίζει στο εθνικό πάρκο του Yellowstone.