10 από τα καλύτερα ΔΩΡΕΑΝ μουσεία της Ευρώπης

mouseio-prado-madriti

Μουσείο Πράδο, Μαδρίτη

ΤΡΙΤΗ, 04 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Σας παρουσιάζουμε 10 ενδιαφέροντα μουσεία, που βρίσκονται από την Κωνσταντινούπολη ως τη Μαδρίτη και το Ρέικιαβικ και μάλιστα δεν θα σας κοστίσουν ούτε ένα ευρώ.

Μπορεί να μας αρέσει να γκρινιάζουμε και μπορεί στη χώρα μας τα περισσότερα και πιο σημαντικά μουσεία να απαιτούν αντίτιμο για την είσοδό μας σε αυτά, αλλά στην Ευρώπη υπάρχουν πολλοί ενδιαφέροντες χώροι τέχνης, που έχουν δωρεάν είσοδο.

Ορισμένες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν υιοθετήσει ελεύθερη είσοδο κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα, δίνοντας στους επισκέπτες πρόσβαση στις μόνιμες συλλογές τους, ενώ πολλά άλλα μουσεία έχουν ελεύθερη είσοδο άλλες ημέρες. Και φυσικά υπάρχουν και μουσεία σε όλη την Ευρώπη, που προσφέρουν ελεύθερη είσοδο κάθε μέρα.

Κάποια μπορεί να είναι μικρά, εξειδικευμένα ή δύσκολα επισκέψιμα -όπως το Μουσείο Florence Nightingale στην Κωνσταντινούπολη- αλλά πολλά άλλα, όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι ή η Συλλογή Berardo στη Λισαβόνα, είναι εξίσου μεγάλα και ολοκληρωμένα, όπως εκείνα που απαιτούν αρκετά ακριβή είσοδο.

Δείτε 10 δωρεάν μουσεία (όπως τα παρουσιάζει ο βρετανικός Guardian) σε όλη την ήπειρο, που αξίζει να επισκεφτείτε.

Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Παρίσι (Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris), Γαλλία

Μπορεί να μην είναι τόσο εντυπωσιακό, όσο το κέντρο Pompidou, αλλά το μουσείο αυτό παρουσιάζει μια αξιοζήλευτη συλλογή, με πάνω από 9.000 έργα που απεικονίζουν όλα τα μεγάλα κινήματα της τέχνης του 20ού αιώνα. Το 2010 πέντε αριστουργήματα των Πικάσο, Ματίς, Μπρακ, Μοντιλιάνι και Léger εκλάπησαν στη «ληστεία έργων τέχνης του αιώνα». Το έγκλημα δεν λύθηκε ποτέ, αλλά τα υπόλοιπα έργα, που εκτίθενται σε ένα τεράστιο κτήριο του 1930, είναι περισσότερο από αρκετά για να περάσετε ένα ενδιαφέρον απόγευμα.
Πληροφορίες: parismusees.paris.fr/mam, Τρ.-Κυρ ​​10 π.μ.-18:00, εκτός Δευτέρας και αργιών.

Αρχείο της πόλης του Άμστερνταμ, Ολλανδία

Το αρχείο της πόλης του Άμστερνταμ (Stadsarchief), στεγάζεται σε ένα επιβλητικό κτήριο, όπου αρχικά στεγάζονταν τα κεντρικά γραφειά μιας επενδυτικής τράπεζας. Στο εσωτερικό, τα δωμάτια είναι διακοσμημένα με έντονα γραφικά και σχέδια. Η έκθεση «Θησαυροί του Άμστερνταμ» είναι μια συλλογή από αντικείμενα που «περιγράφουν» την ιστορία της πόλης.
Πληροφορίες: stadsarchief.amsterdam.nl, Τρ.-Παρ-10 π.μ.-5 μ.μ., Σαβ-Κυρ μεσημέρι-5μ.μ.

Μνημείο για το Τείχος του Βερολίνου, Γερμανία

Αν και το φάντασμα του Τείχους του Βερολίνου εξακολουθεί να πλανάται ένα μεγάλο μέρος της πόλης, αυτό το μνημείο και μουσείο, είναι ένα εκπληκτικό μέρος για να μάθετε για το τσιμεντένιο χώρισμα που κάποτε χώριζε τη γερμανική πρωτεύουσα. Στο μνημείο αυτό θα δείτε  ένα κομμάτι του τείχους, που δίνει μια εικόνα του χώρου που καταλάμβανε κάποτε, όπου πολλοί που προσπάθησαν να περάσουν, σκοτώθηκαν από τους συνοριοφύλακες.

Στο κέντρο επισκεπτών θα δείτε ταινίες και βιβλία για το τείχος, αλλά και μια πλατφόρμα προβολής που δίνει μια γενική επισκόπηση των γεγονότων πριν και μετά την κατασκευή του τείχους.
Πληροφορίες: berliner-mauer-gedenkstaette.de. Εκθεσιακός χώρος και υπαίθριο μνημείο ανοικτό Δευτ.-Κυρ 8 π.μ.-10.μ.μ.

Εθνικό Μουσείο, Κοπεγχάγη, Δανία

Χαρτογραφώντας την ιστορία των Δανών από τους προϊστορικούς χρόνους, το Εθνικό Μουσείο προσφέρει μια «υπερήφανη» και ολοκληρωμένη συλλογή. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η έκθεση «ιστορία της Δανίας», η οποία χρησιμοποιεί χιλιάδες αντικείμενα καθημερινής χρήσης, για να δείξει πώς η ζωή έχει αλλάξει στη χώρα από το 1660. Προσφέρεται για οικογένειες, με ένα ειδικό παιδικό μουσείο, όπου τα παιδιά μπορούν να δοκιμάσουν κοστούμια και να παριστάνουν τους Βίκινγκς.
Πληροφορίες: natmus.dk, Τρ.-Κυρ 10 π.μ.-5.μ.μ. Το παιδικό μουσείο κλείνει στις 4.30 μ.μ.

Μουσείο συλλογής Berardo, Λισαβόνα, Πορτογαλία

Αποτελώντας μια πρόσφατη και εντυπωσιακή προσθήκη στη λίστα με τα πολιτιστικά αξιοθέατα της Λισαβόνας, το Μουσείο Berardo άνοιξε τη συλλογή μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης του στο κοινό, το 2007. Ο μοντέρνος χώρος είναι γεμάτος με εντυπωσιακά έργα από όλους τους ποπ καλλιτέχνες, όπως οι Warhol, Pollock και Lichtenstein, καθώς και από μεγάλους ζωγράφους όπως οι Πικάσο, Νταλί και Baco. Τακτικές, προσωρινές εκθέσεις επικεντρώνονται σε συγκεκριμένους καλλιτέχνες ή θέματα, όπως μια υπέροχη έκθεση από vintage αφίσες.
Πληροφορίες: museuberardo.pt, Τρ.-Κυρ, 10 π.μ.-19:00.

Μουσείο Καλών Τεχνών, Νίκαια, Γαλλία

Στεγασμένο στο εντυπωσιακό πρώην αρχοντικό μια ουκρανέζας πριγκίπισσας, αυτό το κτήριο είναι ένα θέαμα από μόνο του. Αφού περάσετε την σιδερένια πόρτα του και τους κομψούς κήπους, θα βρείτε μια συλλογή έργων τέχνης που εκτείνεται από το ρεαλισμό, μέχρι το ρομαντισμό και το συμβολισμό, με έργα καλλιτεχνών όπως οι Monet και Rodin. Αξίζει να δείτε και τη συλλογή έργων του Raoul Dufy, αλλά και να θαυμάσετε τα αστραφτερά μάρμαρα στο εσωτερικό του αρχοντικού.
Πληροφορίες: musee-beaux-arts-nice.org. Τρ.-Κυρ 10 π.μ.-18:00.

Μουσείο Florence Nightingale, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Δεν είναι το πιο απλό μουσείο που μπορείτε να επισκεφθείτε –πρέπει να κλείσετε ραντεβού με fax, τουλάχιστον 48 ώρες νωρίτερα- αλλά αξίζει τον κόπο, ιδιαίτερα για όσους γοητεύονται από τον Κριμαϊκό Πόλεμο και την ιστορία της «κυρίας με τη λάμπα».
Η Florence Nightingale ήταν μια Αγγλίδα νοσηλεύτρια, συγγραφέας και στατιστικός. Έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού πολέμου για την πρωτοποριακή δουλειά της στη νοσηλευτική. Έγινε γνωστή ως «η κυρία με τη λάμπα», επειδή είχε τη συνήθεια να τριγυρνάει τις νύχτες στα δωμάτια και να φροντίζει τους πληγωμένους στρατιώτες.

Το μουσείο βρίσκεται εντός του στρατώνα Selimiye, που χτίστηκε το 1799 και ήταν το στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου η Nightingale και οι μαθητές της, ανέπτυξαν τις τεχνικές νοσηλευτικής τους.
Οι ξεναγοί του μουσείου, είναι συνήθως νέοι στρατιώτες που κάνουν τη στρατιωτική τους θητεία.
Πληροφορίες: Για μια επίσκεψη στο μουσείο, στείλτε φαξ στο +90 216 553 1009 ή +90 216 310 7929 τουλάχιστον 48 ώρες πριν, αναφέροντας την ημερομηνία και την ώρα της προγραμματισμένης επίσκεψης και συμπεριλάβετε μια φωτοτυπία του διαβατηρίου σας.

Μουσείο ντελ Πράδο, Μαδρίτη, Ισπανία

Το Prado, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Μαδρίτης. Είναι τεράστιο και αυτό δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία στο ότι η είσοδος σε αυτό είναι ελεύθερη κάθε βράδυ. Δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσετε να κάνετε… αγώνα δρόμου στους νεοκλασικούς του διαδρόμους, για να δείτε όλα τα γλυπτά, πορτρέτα και τοιχογραφίες που εκτίθενται. Το καλύτερο είναι να το επισκεφτείτε δύο φορές για να δείτε πιο άνετα τα σημαντικά του εκθέματα.
Τα κυριότερα έργα του είναι ο «Ευαγγελισμός», του Fra Angelico, από τον 15ο αιώνα και το, «Οι Τρεις Χάριτες» του Μουσείο ντελ Πράδο. Το μουσείο προσφέρει επίσης χρήσιμες προτάσεις διαδρομής για τους επισκέπτες με πίεση χρόνου.
Πληροφορίες: museodelprado.es, δωρεάν είσοδος Δευ-Παρ 18:00-20:00, τις Κυριακές και τις αργίες 17:00-19:00.

Ιστορικό μουσείο της απελευθέρωσης, Ρώμη, Ιταλία

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, αυτό το κτήριο στη Via Tasso της Ρώμης, καταλείφθηκε από τις γερμανικές δυνάμεις ασφαλείας, που το χρησιμοποιούσαν ως έδρα για τη δολοφονία και φυλάκιση μεγάλου μέρους του άμαχου πληθυσμού της πόλης. Το κάποτε κακόφημο μέρος, αποτελεί τώρα μουσείο και τα δωμάτια που κάποτε φιλοξενούσαν τους πολιτικούς κρατούμενους, είναι πλέον αφιερωμένα στη μνήμη τους.
Πληροφορίες: viatasso.eu. Τρ.-Κυρ. 9:30 π.μ.-12:30 μ.μ., Τρ., Πέμ., Παρ. 15:30-19:30.

Μουσείο Φωτογραφίας του Ρέικιβιακ, Ισλανδία

Αν θεωρείτε ότι οι 642 φωτογραφίες στο iPhoto σας είναι εντυπωσιακές, προετοιμαστείτε, καθώς το Μουσείο Φωτογραφίας στο Ρέικιβιακ, έχει μια συλλογή από περίπου πέντε εκατομμύρια φωτογραφίες, που χρονολογούνται από το 1870. Επίσης έχει και μια μόνιμη συλλογή, η οποία περιλαμβάνει αντικείμενα σχετικά με την τέχνη της φωτογραφίας, από σύγχρονους, ισλανδούς φωτογράφους.
Πληροφορίες: ljosmyndasafnreykjavikur.is, Δευτέρα-Πέμπτη το μεσημέρι-19:00, Παρ. μεσημέρι- 8 μ.μ., Σαββατοκύριακα 13:00-17:00.