Η Λιβαδειά, τα… παλικάρια και το σουβλάκι της

libadeia
ΠΕΜΠΤΗ, 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Το σουβλάκι της Λιβαδειάς είναι ξακουστό και τα γύρω χωριά φημίζονται για τις ψησταριές τους. Σκέφτεστε καλύτερη μέρα από την Τσικνοπέμπτη για να πάμε μια «βόλτα» σε αυτή την όμορφη πόλη της Βοιωτίας;

Ανάμεσα στα βουνά του Παρνασσού και του Ελικώνα, η πόλη της Λιβαδειάς, αποτελεί πρωτεύουσα του νομού Βοιωτίας.

Κατά τους ιστορικούς χρόνους, περίφημο ήταν το πανάρχαιο Μαντείο του Τροφωνίου, ίχνη του οποίου, μπορείτε να βρείτε και σήμερα στον σχετικό αρχαιολογικό χώρο, ενώ επί Ι. Καποδίστρια, η πόλη άρχισε να ανασυγκροτείται, οι κάτοικοι που είχαν καταφύγει σε άλλες περιοχές επανήλθαν και το 1841 η Λιβαδειά ήταν πλέον ένα από τα εύρωστα οικονομικά κέντρα του νεοπαγούς Ελληνικού Βασιλείου.

Σήμερα, η Λιβαδειά φημίζεται για τις σύγχρονες υποδομές της, τα… 40 παλικάρια της (από το ομώνυμο δημοτικό τραγούδι) και βέβαια, τα νοστιμότατα σουβλάκια της, αλλά και οι ψησταριές της όπου θα βρείτε μοναδικό αρνί ψητό, κοντοσούβλι και κοκορέτσι.
Επιπλέον, η περιοχή αποτελεί πόλο έλξης τουριστών ιδιαίτερα την περίοδο του Πάσχα όπου ζωντανεύει το έθιμο του «λάκκου», κατά το οποίο όλη η πόλη μετατρέπεται σε μια μεγάλη ψησταριά!

Μέρα που είναι λοιπόν, ας πάμε ένα μικρό ταξίδι μέχρι εκεί, για να τσικνίσουμε και να γνωρίσουμε τις ομορφιές της.

Αξιοθέατα

Η Λιβαδειά έχει πολλά αξιοθέατα τόσο στα περίχωρα, όσο και στο κέντρο της και εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε ιστορικούς, πολιτιστικούς αλλά και ψυχαγωγικούς χώρους.

Κάντε βόλτα στην όμορφη τοποθεσία της Κρύας (πηγές του ποταμού Έρκυνα), στα πλακόστρωτα στο κέντρο της πόλης, με τα πανέμορφα δέντρα, τα τρεχούμενα νερά και πολλούς σχηματισμούς μικρών καταρρακτών.

Κατά μήκος της Έρκυνας θα δείτε πέτρινα τοξωτά γεφύρια αξιοσημείωτης αισθητικής αξίας και εκπληκτικής τεχνικής, που χρονολογούνται από την εποχή της τουρκοκρατίας έως τις αρχές του αιώνα, τον νερόμυλο, την νεροτριβή αλλά και παλαιά κτήρια που έχουν αναδειχθεί. Από τις πηγές του ποταμού Έρκυνα, υδρεύεται η πόλη ακόμα και σήμερα.

Στο ίδιο σημείο της πόλης βρίσκεται και το ομώνυμο θέατρο. Στο Μουσείο υπάρχουν εκθέματα υφαντουργίας, αγροτικά εργαλεία, οικιακά σκεύη καθώς και ένα σύνολο από παλιές φωτογραφίες.

Από την περιοχή αυτή μπορείτε να συνεχίσετε για το φαράγγι της Κρύας. Ο λιθόστρωτος δρόμος καταλήγει σε ένα πλάτωμα, πέρα από το οποίο ο περίπατος, μπορεί να συνεχιστεί με ένα σχετικά δύσβατο μονοπάτι, που οδηγεί στο Τρίχινο Γεφύρι. Στο φαράγγι έχει δημιουργηθεί αναρριχητικό πάρκο με 15 μέχρι σήμερα εξοπλισμένες διαδρομές, διανοιγμένες κατά μήκος του λιθόστρωτου δρόμου.

Αξίζει επίσης να δείτε τον Πύργο του Ρολογιού, που χτίστηκε στα χρόνια της Φραγκοκρατίας και χρησίμευε ως πυρσός και να κάνετε βόλτα στις δύο κεντρικές πλατείες της Λιβαδειάς, που  συνδέονται με πεζοδρόμιο.

Τέλος στην Λιβαδειά μπορείτε να δείτε το βυζαντινό κάστρο, το οποίο επεκτάθηκε από τους Φράγκους και τους Καταλανούς. Βρίσκεται στο λόφο του Αγίου Ηλία και δεσπόζει πάνω από τη πόλη, προσφέροντας μοναδική θέα.

Από την πόλη της Λιβαδειάς, μπορείτε να κάνετε εκδρομές προς το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, αλλά και προς το βουνό του Ελικώνα για όμορφες διαδρομές μέσα στη φύση.

Πόπη Αθανασοπούλου
[email protected]