8 από τις εντυπωσιακότερες βιβλιοθήκες στον κόσμο

bibliothiki-tou-mperminxam

Η βιβλιοθήκη του Μπέρμινχαμ

ΔΕΥΤΕΡΑ, 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Από τις πιο σύγχρονες, έως τις πιο παλιές και γνωστές, ακολουθούν 8 από τις πιο σημαντικές κι εντυπωσιακές βιβλιοθήκες του κόσμου.

Εν αναμονή της δικής μας ανανεωμένης Εθνικής Βιβλιοθήκης, ας εμπνευστούμε και ας θαυμάσουμε άλλες, σημαντικές βιβλιοθήκες του πλανήτη.

1. Η βιβλιοθήκη του Μπέρμινχαμ

Δεν έχει κλείσει ακόμη έναν χρόνο λειτουργίας και αυτή η βιβλιοθήκη με την εντυπωσιακή πολύχρωμη πρόσοψη και ένα εξίσου εντυπωσιακό θολωτό κτήριο, έχει ταιριάξει στο καινοτόμο αρχιτεκτονικό περιβάλλον της πόλης. Η αξία της υπολογίζεται στα 188 εκατομμύρια λίρες και έχει τη μεγαλύτερη συλλογή βιβλίων της πόλης.

2. Abbey Library of Saint Gall, Ελβετία

Ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα μ. Χ. από τον Άγιο  Othmar, τον πρώτο ηγούμενο του μοναστηριού του Saint Gall, κτίστηκε σε ροκοκό ύφος και είναι μια από τις παλαιότερες βιβλιοθήκες του κόσμου, καθώς και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Στη συλλογή της περιέχονται 160.000 τόμοι, εκ των οποίων οι 2.000 είναι πολύτιμα χειρόγραφα από τον 8ο έως το 15ο αιώνα και είναι ανοιχτή στο κοινό εφτά μέρες την εβδομάδα.

3. Η Βασιλική Βιβλιοθήκη της Κοπεγχάγης

Είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό κτήριο της πρωτεύουσας της Δανίας και είναι γνωστό ως Μαύρο Διαμάντι, καθώς το εξωτερικό της βιβλιοθήκης είναι «ντυμένο» με μαύρο μάρμαρο και γυαλί. Από το αίθριό της μπορεί κανείς να δει τους 8 ορόφους της να ορθώνονται σε κυματοειδή μορφή. Η βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή από Δευτέρα ως Κυριακή και η είσοδος είναι δωρεάν.

4. Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης

Η βιβλιοθήκη του… Μεγάλου Μήλου, είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα του ρεύματος Beaux Arts και η τρίτη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του κόσμου.
Την «φυλάνε» δύο μαρμάρινα λιοντάρια, η Υπομονή και το Σθένος και το κτήριό της καταλαμβάνει δύο τετράγωνα της Πέμπτης Λεωφόρου. Το εξωτερικό της είναι επιβλητικό, ενώ το εσωτερικό της ευάερο, ήρεμο και κομψό, με πολυέλαιους να κρέμονται πάνω από τα σκούρα, ξύλινα θρανία και μεγάλα παράθυρα να δεσπόζουν πάνω από τα ράφια. Μπορείτε να την επισκεφθείτε υπό την καθοδήγηση ξεναγού.

5. Αυστριακή Εθνική Βιβλιοθήκη, Βιέννη

Η αυστριακή Εθνική Βιβλιοθήκη βρίσκεται στο παλάτι Hofburg στην Βιέννη και κατασκευάστηκε το 18ο αιώνα. Το Prunksaal, η κεντρική κατασκευή, είναι χωρίς αμφιβολία το στολίδι αυτού του αρχιτεκτονικού κοσμήματος με τις τοιχογραφίες και τα αγάλματα να δημιουργούν μια ατμόσφαιρα χλιδής που θα ταίριαζε πιο πολύ σε ένα παλάτι, παρά σε ένα δημόσιο κτήριο. 

6. Salt Lake City Public Library, Γιούτα, Η.Π.Α.

Η δημόσια βιβλιοθήκη του Salt Lake City, μεταφέρθηκε στη σημερινή της τοποθεσία το 2003. Το νέο της κτήριο έχει διακριθεί για το ευάερο και ευήλιο σχεδιασμό και τα μοναδικά χαρακτηριστικά του, όπως το πενταόροφο «αστικό δωμάτιο» το οποίο έχει την ίδια λιθόστρωση με τους δρόμους της πόλης, τα μεγάλα τζάκια και έναν μεγάλο γυάλινο κυρτό τοίχο ο οποίος βοηθά στη μείωση του κόστους της θέρμανσης.

7. Η Βιβλιοθήκη του Βατικανού

Τοποθετημένη στην περίκλειστη περιοχή της αιώνιας πόλης της Ρώμης, η βιβλιοθήκη του Βατικανού είναι μία από τις παλιότερες στον κόσμο και φιλοξενεί κάποια από τα πιο σημαντικά έγγραφα της ιστορίας της ανθρωπότητας. Ιδρύθηκε από τον Πάπα Νικόλαο κατά το 15ο αιώνα και είναι πλουσιοπάροχη. Συνήθως ζητείται από τους επισκέπτες να έχουν κάποιο γνήσιο ερευνητικό ενδιαφέρον προκειμένου να τους επιτραπεί η είσοδος, αν και το ευρύ κοινό έχει κατά καιρούς γίνει δεκτό σε ειδικές περιστάσεις.

8. Robarts Library, Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Καναδάς

Το παρατσούκλι του είναι «Οχυρό του Βιβλίου» λόγω της επιβλητικής εξωτερικής του εμφάνισης και θεωρείται ένα από τα εξέχοντα παραδείγματα της βορειοαμερικανικής αρχιτεκτονικής. Σε αντίθεση με το «άκαμπτο» εξωτερικό του, το εσωτερικό του χαρακτηρίζεται από μια μοντέρνα, συμμετρική ομορφιά. Είναι ανοιχτή ακόμα και για όσους δε φοιτούν στο Πανεπιστήμιου του Τορόντο.