Ναμίμπια: εθνικό πάρκο η τεράστια ακτογραμμή

namimpia-ethniko-parko-i-terastia-aktogrammi-terastia-aktogrammi

ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Η Ναμίμπια είναι η πρώτη χώρα, της οποίας, το σύνολο των ακτών, έχει χαρακτηριστεί Εθνικό Πάρκο, όπως αναφέρει η βρετανική Telegraph.

Το Εθνικό Πάρκο Skeleton Coast στη Ναμίμπια της Αφρικής, καλύπτει 26,6 εκατομμύρια στρέμματα, γεγονός που το καθιστά μεγαλύτερο κι από την Πορτογαλία!

Εκτείνεται σε 1.570 χλμ, από τον ποταμό Kunene, στα βόρεια σύνορα με την Αγκόλα, μέχρι τον ποταμό Orange, στα σύνορα με τη Νότια Αφρική και αναμένεται να προωθηθεί ως ένας ενιαίος προορισμός. Η προστατευόμενη παραλία ενοποιεί τρία εθνικά πάρκα: Skeleton Coast, Namib-Naukluft και Sperrgebiet. Το τελευταίο, είναι η περιοχή των ορυχείων διαμαντιών της Ναμίμπια, που ήταν για πολύ καιρό κλειστή για το κοινό.

Το Εθνικό Πάρκο δεν σταματά στα εθνικά σύνορα. Στο νότιο άκρο του, ενώνεται με το Εθνικό Πάρκο Richetersveld της Νότιας Αφρικής Park, ενώ στα βόρεια με το Εθνικό Πάρκο Iona της Αγκόλα. Ορισμένοι παράκτιοι δρόμοι είναι καλοί, ιδιαίτερα στο Εθνικό Πάρκο Dorob, αλλά δεν υπάρχει επίσημος αυτοκινητόδρομος που να διαπερνά τη χώρα.

Ιστορικά, η Ναμίμπια ήταν πρωτοπόρος στη χρησιμοποίηση του τουρισμού για τη χρηματοδότηση της προστασία της φύσης και έχει ενθαρρύνει φυλετικές κοινότητες για τη δημιουργία ζωνών προστασίας, τις οποίες διαχειρίζονται κατά τρόπο αειφόρο, ούτως ώστε να προσελκύεται τουρισμός.

«Στόχος του νέου πάρκου είναι να χαλιναγωγήσει τις επιζήμιες για το περιβάλλον δραστηριότητες και να ενθαρρύνει τον τουρισμό», δήλωσε ο Chris McIntyre, του ταξιδιωτικού πρακτορείου Expert Africa.

Η Ναμίμπια είναι η πιο ξηρή χώρα στη Νότια Αφρική και τα Εθνικά Πάρκα της είναι έρημος και σαβάνα. Στην άγρια έρημο του Skeleton Coast, η άγρια πανίδα περιλαμβάνει ύαινες και άφθονα πουλιά. Μαύροι ρινόκεροι και ελέφαντες, συγκεντρώνονται στις περιοχές όπου υπάρχει νερό, ενώ πρόσφατα έχουν επιστρέψει μικρά κοπάδια λιονταριών. Άλλα ενδιαφέροντα ζώα που ζουν στην περιοχή, είναι οι πιγκουϊνοι της Αφρικής και μια τεράστια αποικία από φώκες, αλλά και άλλα ζώα που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο.