Κύθνος: Ένα ανόθευτο κυκλαδονήσι μακριά από κοσμικότητες

kuthnos-ena-anotheuto-kukladonisi-makria-apo-kosmikotites

ΤΡΙΤΗ, 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Κυκλάδες και αιγαιοπελαγίτικο χρώμα; Ναι. Τιμές Κυκλάδων και κοσμική πολυκοσμία; Όχι. Αν φέτος αναζητάτε έναν συνδυασμό των παραπάνω, τότε βάλτε πλώρη για την Κύθνο, ένα κυκλαδονήσι που δύσκολα θα ξεχάσετε...

Κυκλάδες και αιγαιοπελαγίτικο χρώμα; Ναι. Τιμές Κυκλάδων και κοσμική πολυκοσμία; Όχι. Αν φέτος αναζητάτε έναν συνδυασμό των παραπάνω, τότε βάλτε πλώρη για την Κύθνο, ένα κυκλαδονήσι που δύσκολα θα ξεχάσετε...

Δεν είναι διάσημη ούτε φιγουράρει στις κοσμικές σελίδες των περιοδικών. Ωστόσο, διαθέτει τα «κλασικά» κυκλαδίτικα στενάκια, τα λευκά σπίτια, τις αμμουδερές παραλίες με τα καταγάλανα νερά και τα ταβερνάκια πλάϊ στο κύμα.

Οι «άλλες» Κυκλάδες…

Ο λόγος για την Κύθνο, ένα από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά των ξακουστών Κυκλάδων. Σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι του Λαυρίου (περίπου μία ώρα και σαράντα λεπτά) και κάπως πιο μακριά από το λιμάνι του Πειραιά (σχεδόν 3 ώρες) αλλά και πάλι πολύ κοντά για κυκλαδονήσι, ξεπροβάλλει η Κύθνος, που αποτελεί ιδανικό προορισμό όχι μόνο για Σαββατοκύριακο αλλά και για μεγαλύτερες σε διάρκεια διακοπές.

Είτε λοιπόν φθάσετε Παρασκευή βράδυ μετά τη δουλειά για μια μικρή απόδραση είτε ανήκετε στους τυχερούς που έχουν περισσότερες ημέρες στη διάθεσή τους, η πρώτη σας επαφή με το νησί θα είναι ο Μέριχας, το λιμάνι του νησιού. Αποβιβαστείτε με κέφι θαυμάζοντας τα μικρά άσπρα σπιτάκια αλλά και παρατηρώντας τις οικιστικές «παραφωνίες» που ευτυχώς δεν είναι πολλές-ακόμα...

Το βλέμμα σας σίγουρα θα τραβήξει ίσως η πιο χαρακτηριστική εικόνα του νησιού. Ταβερνάκια κατά μήκος της αμμουδερής παραλίας έχουν στήσει τραπέζια και καρέκλες κυριολεκτικά πάνω στο κύμα. Αφήστε πίσω σας τις έγνοιες της πόλης, βγάλτε τα παπούτσια και βυθίστε τα πόδια σας στην παχιά άμμο καθώς θα απολαμβάνετε το παραδοσιακό σφουγγάτο (τυροκροκέτες με ντόπιο τυρί), σαλάτα με ντόπια κάπαρη και εκλεκτούς ψαρομεζέδες.

Χώρα: στα στενά της Μεσαριάς

Και η περιπλάνηση ξεκινά. Αφού πήρατε δυνάμεις με τις καλομαγειρεμένες ντόπιες γεύσεις, ώρα για εξερεύνηση. Επισκεφθείτε τη Χώρα του νησιού ή Μεσαριά, όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι (περίπου 8 χλμ. από τον Μέριχα), ακολουθώντας τον κεντρικό, φιδίσιο δρόμο μέσα από τα κυκλαδίτικα βουνά με τις χαρακτηριστικές ξερολιθιές. Μόλις αντικρίσετε τα πρώτα σπίτια, αναζητήστε το δημοτικό πάρκινγκ της περιοχής για να αφήσετε το αυτοκίνητό σας, που σίγουρα δεν έχει θέση μέσα στα στενά δρομάκια της Χώρας. «Χαθείτε» μέσα στα στενά δρομάκια αναζητώντας την κεντρική πλατεία. Ασβεστωμένα σπιτάκια, πεντακάθαρα στενά, πολύχρωμα λουλούδια και διάσπαρτα κουκλίστικα καφέ, θα διανθίσουν με ευχάριστες πινελιές τη διαδρομή σας. Αφού φωτογραφηθείτε κάτω από τις περίτεχνες «στοάδες» (καμάρες) της Χώρας, κάντε μια στάση στην εκκλησία της Παναγίας του Νίκους, από όπου σύμφωνα με τους ντόπιους εκλάπη η εικόνα της Παναγιάς της Νικοποιού, που βρίσκεται σήμερα στον εντυπωσιακό Aγιο Μάρκο της Βενετίας.

Κάντε μια στάση σε ένα γραφικό καφενεδάκι για καφέ και γλυκό του κουταλιού και αναζητήστε το «Στέκι του Ντέτζη», την πιο διάσημη ταβέρνα του νησιού με τα πεντανόστιμα ψητά, που συγκεντρώνει κάθε βράδυ ντόπιους και επισκέπτες.

Μια σειρά από αξιόλογα εκκλησάκια θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον σας, όπως η εκκλησία του Αγίου Σάββα με το περίτεχνο ξύλινο τέμπλο, το εκκλησάκι του Aη-Λια, χτισμένο στον ομώνυμο λόφο καθώς και οι εκκλησίες της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα και της Αγίας Τριάδας.

Λουτρά: χτισμένα πάνω στο κύμα

Και από τη γραφική Χώρα ή Μεσαριά, ώρα για… παραλία. Αν αναζητάτε ταβερνάκια πάνω στο κύμα, δαντελωτές αμμουδιές αλλά και αέρα κοσμικότητας χάρη στη μαρίνα με τα εντυπωσιακά γιοτ, ήρθε η ώρα να επισκεφθείτε τα Λουτρά, το επίνειο της Κύθνου.

Στα Λουτρά, όλοι θα βρουν αυτό που αναζητούν. Οι λάτρεις του υδάτινου στοιχείου, θα ανακαλύψουν το βυθό του νησιού χάρη στις πολύτιμες οδηγίες της σχολής κατάδυσης (Aquateam diving center, τηλ: 22810-31333,www.aquakythnos.gr), οι οπαδοί της… απλωτής θα ξεχαστούν κολυμπώντας σε κάποιο γραφικό κολπίσκο της περιοχής ενώ και οι θιασώτες της χαλάρωσης, θα χάσουν την αίσθηση του χρόνου σε κάποιο παραλιακό ταβερνάκι ή καφέ με θέα στο απέραντο γαλάζιο και τον εντυπωσιακό Πύργο του Μαζαράκη.

Στα Λουτρά, θα βρείτε και φυσικές πηγές ιαματικού νερού ενώ με λίγο ψάξιμο θα βρεθείτε μπροστά στο παλιό «Ξενία» που σχεδίασε ο Ερνέστος Τσίλερ. Αν θέλετε να συνδυάσετε τη χαλάρωση με… spa, αναζητήστε την ιαματική πηγή Αγίων Αναργύρων με τη θερμοκρασία του νερού να αγγίζει τους 39ο C ή αν αντέχετε, την πηγή Κακάβου, με το νερό να αγγίζει τους 52ο C…

Αν ο χρόνος σας το επιτρέπει, επισκεφθείτε το μεσαιωνικό κάστρο της Ωριάς ή Κατακέφαλου, όπως ονομάζεται, με ερείπια τειχών και οικιών που απέχει μόλις 3,5 χλμ. και θα φθάσετε εκεί μέσω ενός μονοπατιού από τα Λουτρά.

Δρυοπίδα: το περήφανο κεφαλοχώρι

Με αφετηρία σας και πάλι το λιμάνι του Μέριχα-που βρίσκεται σχεδόν στη μέση των δύο κεντρικών δρόμων του νησιού (προς Χώρα και Λουτρά ο ένας και προς Δρυοπίδα ο άλλος), θα φθάσετε σε ένα άλλο κεφαλοχώρι του νησιού, τη γραφική Δρυοπίδα (περίπου 5χλμ. από τον Μέριχα).

Τη μονοτονία του παραδοσιακού κυκλαδίτικου λευκού χρώματος «σπάνε» οι κεραμοσκεπές της Δρυοπίδας, που οφείλει το όνομά της στους Δρύοπες, τους πρώτους κατοίκους του νησιού. Στη Δρυοπίδα ή Σύλλακα, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, μπορείτε να επισκεφθείτε το Βυζαντινό μουσείο με αντικείμενα λατρείας του 18ου και 19ου αιώνα καθώς και το Λαογραφικό μουσείο με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα υφαντά. Ξεκουραστείτε σε κάποιο γραφικό καφενεδάκι και στη συνέχεια επισκεφθείτε το σπήλαιο Καταφύκι, ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας με τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Με ορμητήριό σας τη Δρυοπίδα, κάντε μια ακόμη ενδιαφέρουσα εκδρομή. Επισκεφθείτε την Παναγιά την Κανάλα (απέχει συνολικά 13 χλμ. από τον Μέριχα). Εδώ, σχεδόν θα ξεχάσετε, πως βρίσκεστε στις Κυκλάδες. Ένα πυκνό πευκοδάσος και μια τεράστια αμμώδης παραλία, θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον σας. Αλλά, δεν θα βρείτε μόνο αυτά. Ο παραθαλάσσιος οικισμός οφείλει το όνομά του στην ομώνυμη εκκλησία, που φιλοξενεί τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που για χάρη της διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού (στις 15 Αυγούστου).

Οι παραλίες των πρωτόπλαστων

Αρκετά όμως με τις περιπλανήσεις και τα ιστορικά μνημεία. Ο βασικότερος ίσως λόγος που θα πρέπει να επισκεφθείτε την Κύθνο, ακούει στο όνομα: παραλίες. Πεντακάθαρα νερά, αμμουδερές παραλίες, γραφικοί κολπίσκοι και… ούτε ίχνος οργανωμένης πλαζ με ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Το κολύμπι στην Κύθνο σε τίποτα δεν θυμίζει τις παραλίες των κοσμικών κυκλαδίτικων νησιών με τα πολύβουα μπαράκια. Εδώ, μπορεί να στερηθείτε την χαλάρωση μιας αναπαυτικής ξαπλώστρας πάνω στο κύμα αλλά θα αναπληρώσετε με άπειρες βουτιές, ηλιοθεραπεία στην άμμο και ξεκούραση κάτω από τα… ρείκια!

Έχουμε και λέμε λοιπόν. Η «πρωταγωνίστρια» παραλία του νησιού είναι η περίφημη Κολώνα, μια λωρίδα άμμου, που βρέχεται και από τις δύο πλευρές με κρυστάλλινα αιγαιοπελαγίτικα νερά. Όμως, ακόμη δεν έχετε δει τίποτα. Πάνω από 60 παραλίες συνολικά θα μονοπωλήσουν την καθημερινότητά σας με πιο ξακουστές την Απόκρουση και τα Μαρτινάκια, την Παναγιά Κανάλα, τα Φλαμπούρια, την Επισκοπή, το Καλό Λιβάδι, το Σι μου σι (!), τον Aγιο Στέφανο αλλά και τους μικρούς κολπίσκους των Λουτρών.

Εν κατακλείδι, η Κύθνος, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα υπόλοιπα, διάσημα κυκλαδονήσια. Αντιθέτως, εκείνα έχουν προ πολλού χάσει τα βασικότερα χαρακτηριστικά της «άγνωστης» Κύθνου: τη μοναδική αίσθηση απομόνωσης και χαλάρωσης μακριά από πολύβουες ορδές τουριστών, τις ανόθευτες παραλίες, τις αυθεντικές γεύσεις και κυρίως τις χαμηλές τιμές. Ακόμη το σκέφτεστε;

Θα φτάσετε:

-Ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι του Πειραιά( περίπου 3 ώρες), τηλ. Λιμεναρχείου Πειραιά:210 4226000-4, 210 4511310-17

-Ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι του Λαυρίου (περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά), τηλ. Λιμεναρχείου Λαυρίου:22920 25249

Θα μείνετε:

-Χώρα: στο γραφικό «Filoxenia Studios»(τηλ: 22810-31644,www.filoxenia-kythnos.gr)

-Λουτρά: στο «Kythnos Bay», χτισμένο στην παραλία των Λουτρών (22810-31218, 31441, 31388,www.hotelkythnosbay.gr ), στο «Porto Klaras», χαρακτηριστικό δείγμα τοπικής αρχιτεκτονικής (τηλ: 22810-31276, 31600,www.porto-klaras.gr) και στον προσεγμένο ξενώνα «Αφροδίτη» (τηλ: 22810-31650,www.kythnosaphrodite.gr)

-Μέριχας: στο «Martinos Studios» (τηλ. 22810-32469) και στο «Ευκάλυπτος studios» (τηλ. 22810-32316).

Θα φάτε:

Υπέροχους ψαρομεζέδες και χταπόδι στα κάρβουνα στα ταβερνάκια και μακαρονάδες στον «Αράπη» του Μέριχα, γκουρμέ γεύσεις στο «Yacht Club» και ντόπια κουζίνα στο «Αραξοβόλι» στα Λουτρά, ψητές νοστιμιές στο «Στέκι του Ντέτζη» και ντόπιες λιχουδιές στη «Μεσαριά» στην Χώρα.

Θα διασκεδάσετε:

Στον Μέριχα στη «Veggera» για ποτό πλάι στο κύμα και στο «Ακρωτήρι» για χορό μέχρι πρωίας, στην Χώρα στον «Κουρσάρο» και στην «Αποκάλυψη».

Ντόπιες νοστιμιές:

Μοναδικό σφουγγάτο (τυροκροκέτες με ντόπιο τυρί), σαλάτες με εξαιρετική κάπαρη, θερμιώτικο κρασί, εξαιρετικούς ψαρομεζέδες και νοστιμότατη κοπανιστή.

Αξίζει να αγοράσετε:

Ντόπιο μέλι, κρασί, παστέλια, παξιμάδια, κάπαρη και αμυγδαλωτά.

-Ευχαριστούμε θερμά το Δήμο Κύθνου για την ευγενική παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού.

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ