Επίδαυρος: ραντεβού με τους αρχαίους θεούς!

epidauros
ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Χτισμένη σ’ έναν απάνεμο γραφικό κόλπο, μια καταπράσινη οπτασία σας κλείνει το μάτι. Διαθέτει μεγάλη ιστορία, φυσικό κάλλος και αξίζει να την εξερευνήσετε και να νιώσετε-έστω για λίγο- σαν ημίθεος..

Πολλοί έχουν συνδέσει την συγκεκριμένη εκδρομή με το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και τις παραστάσεις του. Κι όμως, αν δεν σας αρέσει η πολυκοσμία αξίζει να επισκεφτείτε την πανέμορφη περιοχή που περιλαμβάνει την Αρχαία Επίδαυρο, την Άνω Επίδαυρο, την Νέα Επίδαυρο, την Δήμαινα, το Κολιάκι, το Λυγουριό.

Φυσιολάτρες SOS

Η Αρχαία Επίδαυρος κοιτά αμφιθεατρικά τη ζαφειρένια θάλασσα και μέσα στη καταπράσινη βλάστηση, σας περιμένουν άλλα τρία χωριά του Δήμου Επιδαύρου, να τα ανακαλύψετε: η Δήμαινα, το Κολιάκι και η Τραχειά. Θα φτάσετε εδώ οδικώς, απ’ την Εθνικό οδό, Αθήνας-Κορίνθου κι απ’ τα Ίσθμια ανατολικά προς την παραλία της Ωραίας Ελένης, είτε απ’ το Ναύπλιο, είτε με δελφίνι απ’ τον Πειραιά.

Η μικρή κωμόπολη χτίστηκε στη θέση όπου αναπτύχθηκε ο αρχαίος πολιτισμός της Επιδαύρου και διαθέτει σημαντική τουριστική υποδομή, ξενοδοχεία, διαμερίσματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, campings, ταβέρνες με φρέσκα θαλασσινά, καφέ, bars και clubs, ενώ προσφέρεται ιδανικά και γι' αυτούς που αγαπούν τα θαλάσσια σπορ και το trekking.

Το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

Σε μια χαράδρα, το 340 π.Χ., ο Αργείος αρχιτέκτονας Πολύκλειτος ο Νεότερος έκτισε, σύμφωνα με τον Παυσανία, το θέατρο της Επιδαύρου. Από όλα τα αρχαία θέατρα το θέατρο της Επιδαύρου είναι το ωραιότερο και το καλύτερα διατηρημένο. Προορισμένο για τη διασκέδαση των ασθενών είχε χωρητικότητα 13.000 θεατών.

Χωρίζεται σε δύο μέρη. Ένα των 21 σειρών καθισμάτων για το λαό και το κάτω, από 34 σειρές καθισμάτων, για τους ιερείς και τους άρχοντες. Η θαυμάσια ακουστική του, αλλά και η πάρα πολύ καλή κατάσταση στην οποία διατηρείται συντέλεσαν στη δημιουργία του φεστιβάλ Επιδαύρου, θεσμός που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Στην Επίδαυρο έχει εμφανιστεί εκτός από τους μεγαλύτερους Έλληνες ηθοποιούς όπως ο Αλέξης Μινωτής, ο Θάνος Κωτσόπουλος, η Άννα Συνοδινού, ο Θανάσης Βέγγος κ.ά. και η διάσημη Ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας.

Νέα Επίδαυρος

Απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα από την Αρχαία Επίδαυρο και είναι μια παραθαλάσσια και όμορφη κωμόπολη με πολλές φυσικές ομορφιές. Αξίζει να επισκεφθείτε το ''Κάστρο της Νέας Επιδαύρου'' στο οποίο κατά τη βυζαντινή περίοδο ενισχύθηκε η τείχιση και το 1205 περιήλθε στη κατοχή των Ενετών. Εκεί βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, του 11ου αιώνα, για να δείτε τις υπέροχες αγιογραφίες.

Εδώ πραγματοποιήθηκε η Α' Εθνοσυνέλευση του επαναστατημένου ελληνικού κράτους, η οποία μάλιστα ψήφισε την πρωτοχρονιά του 1822 το πρώτο ελληνικό πολίτευμα και όρισε ως ελληνική σημαία τη γαλανόλευκη. Την περίοδο εκείνη η Νέα Επίδαυρος ονομαζόταν Πιάδα και μετά την απελευθέρωση μετονομάστηκε στο σημερινό της όνομα.

Ραντεβού στο Γιαλάσι

Πρόκειται για τουριστικό θέρετρο που συνδυάζει το πράσινο με το γαλάζιο, και απέχει από το λιμάνι της αρχαίας Επιδαύρου μόνο 2 χιλ. Κατά μήκος της παραλίας, που είναι περίπου 1 χιλ., υπάρχει οργανωμένη, τουριστική υποδομή με ξενοδοχεία, campings, εστιατόρια, bars και όμορφες εξοχικές κατοικίες.

Δήμητρα Μποφυλάτου
[email protected]