6 εκθαμβωτικές ευρωπαϊκές πόλεις για οικονομικές διακοπές

antwerp
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Υπάρχουν κάποια "διαμαντάκια" που αξίζει να ανακαλύψετε και μπορείτε να επισκεφθείτε χωρίς να βάλετε βαθιά το χέρι στη τσέπη. Μια βαλίτσα, καλή παρέα και καλή διάθεση είναι τα 3 στοιχεία που χρειάζεστε. Τα υπόλοιπα, αφήστε τα στο clickatlife.gr, που είναι ο οδηγός σας, σ’ αυτή τη περιπέτεια!

Αμβέρσα

Tο μεγαλύτερο λιμάνι του Βελγίου ορθώνεται πάνω στον φαρδύ ποταμό Scheldt, στην είσοδο για τη Βόρεια θάλασσα. Τον 17ο αιώνα η πόλη γνώρισε μεγάλη πολιτιστική άνθηση, όταν το κέντρο της βελγικής καλλιτεχνικής δημιουργίας μεταφέρθηκε από τις Βρυξέλλες στην Αμβέρσα. Γνωρίζατε ότι ο πασίγνωστος Φλαμανδός καλλιτέχνης, Πίτερ Πάουλ Ρούμπενς γεννήθηκε εδώ και κατάφερε να γίνει γνωστός στην Ευρώπη και τη Ρωσία;

Bόλτες για “υποψιασμένες” fashionistas

Μια must επίσκεψη, είναι στη πανέμορφη πλατεία Grote Μarkt. Το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι μικρό και παραμυθένιο. Γύρω του, υπάρχουν πολλά αξιοθέατα όπως το Koninklijk, το Μουσείο Καλών Τεχνών της Αμβέρσας. Το Quartier Latin είναι ό,τι πρέπει για τις fashionistas, αφού εδώ θα «κολλήσετε» στις βιτρίνες: γόβες, ρούχα και κοσμήματα θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό. Κάντε μια βόλτα στη συνοικία της μόδας, Modenatie, στη συνδρομή των οδών Nationale και Drukkerijstraat. Εδώ θα δείτε το Ινστιτούτο Μόδας της Φλάνδρας , το Μουσείο Μόδας (MOMU) και την Ακαδημία Μόδας.

Πόρτο

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως το ιστορικό κέντρο της πόλης, που απλώνεται μέσα σε τείχη του 14ου αιώνα, βρίσκεται στη λίστα των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ο ποταμός Douro που χωρίζει την πόλη στα δύο, πρωταγωνιστεί. Καμάρι του Πόρτο φυσικά δεν είναι άλλο από  το ομώνυμο φημισμένο κρασί, που έχει ταυτιστεί με την Πορτογαλία. Φορέστε τα αθλητικά σας, αφού το Πόρτο είναι γνωστό ως η πόλη των σκαλοπατιών. Δείτε από κοντά  την εκκλησία του 18ου αιώνα,  Igreja dos Clerigos, που είναι  μια από τις πρώτες μπαρόκ εκκλησίες που κτίστηκαν στην χώρα. Για να δείτε το Πόρτο από ψηλά, σκαρφαλώστε στην κορυφή του πύργου της εκκλησίας και θαυμάστε την πανοραμική θέα της πόλης.

Καλλιτεχνικός αέρας

Αράξτε στο πολυσύχναστο Cafe Majestic, που από το 1920 είναι  στέκι καλλιτεχνών και συγγραφέων από τις αρχές του 1920 και απολαύστε ένα αρωματικό καφέ. Ακόμη μην παραλείψετε να δείτε από κοντά το σιδηροδρομικό σταθμό Sao Bento, με τα 20.000 azulejos, που έχει φιλοτεχνήσει ο σημαντικότερος ζωγράφος του είδους Jorge Colaco, κοσμούν την κεντρική αίθουσα του σταθμού. Σημείο αναφοράς  της πόλης είναι ο καθεδρικός ναός Se (Se Catedral), που δεσπόζει στην κορυφή του ομώνυμου λόφου και μοιάζει με μεσαιωνικό κάστρο.

Μπέρμιγχαμ

Είναι ένας γαστρονομικός προορισμός, για λάτρεις της καλής κουζίνας. Η πατρίδα του J.R.R. Tolkien και του Ozzy Osbourne θα σας κερδίσει με τα κανάλια της, την αρχιτεκτονική της και τη γαστρονομία της, αφού  διαθέτει περισσότερα αστέρια Michelin, από τις υπόλοιπες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου (εκτός του Λονδίνου φυσικά, που είναι η μητρόπολη της γεύσης).

Οι κάτοικοι του Μπέρμιγχαμ αποκαλούνται "Brummies", καθώς το Μπέρμιγχαμ έχει και παρατσούκλι που δεν είναι άλλο από "Brum".  Κατά τη Βιομηχανική Επανάσταση, από τα μέσα του 18ου αιώνα και μετά, το Μπέρμιγχαμ εξελίχτηκε σε σημαντικό βιομηχανικό κέντρο.

Μιλάνο

Ο απόλυτος προορισμός για ψαγμένες fashionistas Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ιταλίας μοιάζει να είναι σε διαρκή κίνηση, συνεπαίρνοντας τον επισκέπτη. Ξεκινήστε τη βόλτα σας από το κέντρο και τον πανέμορφο γοτθικό καθεδρικό Duomo με την πλατεία και την Galleria Vittorio Emanuele ΙΙ.

Περπατήστε στη Via Montenapoleone, όπου βρίσκονται οι μπουτίκ μεγάλων οίκων μόδας. Must επίσκεψη είναι στη Galleria Vittorio Emanuelle ΙΙ και στη Via Mοntenapoleone και τους γύρω δρόμους, που βρίσκονται τα ακριβά καταστήματα των μεγαλύτερων οίκων μόδας.

Σπλίτ

Γνωρίζατε ότι οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κροατίας αποτελεί τη συνέχεια της αρχαίας ελληνικής αποικίας του 4ου π.Χ. αιώνα, την Ασπάλαθο; Ανάμεσα στα διαχρονικά μνημεία της παλαιάς πόλης ξεχωρίζει το παλάτι του Διοκλητιανού, μια μνημειώδης κατασκευή του 3ου μ.Χ. αιώνα που χτίστηκε ως τόπος διαμονής του Ρωμαίου αυτοκράτορα.

Εντυπωσιακό είναι και το άγαλμα του αρχιεπισκόπου Κροατίας Γρηγορίου της Νιν, που έζησε εδώ τον 10ο αιώνα και αγωνίστηκε για την υιοθέτηση της αρχαίας κροατικής γλώσσας στην εκκλησιαστική λειτουργία. Μετά το τέλος της περιήγησης στο ιστορικό κέντρο του Split, απολαύστε ένα καφεδάκι, ατενίζοντας το καμπαναριό του St. Duje, προστάτη της πόλης.

Αμβούργο

Eiναι ένα από τα πιο μεγάλα, ζωντανά και όμορφα λιμάνια της Ευρώπης και ψηφίστηκε μάλιστα «Πράσινη Πρωτεύουσα» της Γηραιάς Ηπείρου για το 2011. Αποτελεί πόλη-πρότυπο ανάπτυξης και οικολογικής συνείδησης, παρά τα 4,5 εκατομμύρια κατοίκους και τις βαριές βιομηχανίες που υπάρχουν εδώ.


Ξεκινήστε τη βόλτα σας  από το περίφημο Rathaus, το μεγάλο δημαρχείο της πόλης. Το επιβλητικό νεοκλασικό κτίριο, που έγινε σύμβολο του Αμβούργου, τραβάει τα βλέμματα.  Κάντε τη βόλτα σας στο Stadtpark, το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης, με όμορφες διαδρομές για περιπάτους ή «ποδηλατάδες».Η εκκλησία του St. Michaelis, που οι κάτοικοι αποκαλούν χαϊδευτικά «Michel» εντυπωσιάζει με την μπαρόκ αισθητική της και τον μεγάλο πύργο της, που αποτελούσε το ψηλότερο κτίσμα στον κόσμο κατά τον 19ο αιώνα. Μην παραλείψετε τέλος να επισκεφθείτε την πινακοθήκη Kunsthalle, που αποτελεί must επίσκεψη για τους φιλότεχνους.

Δήμητρα Μποφυλάτου
[email protected]