Βελιγράδι: Καλώς ήρθατε στη Λευκή Πόλη!

beligradi
ΤΡΙΤΗ, 06 ΜΑΙΟΥ 2014

Αν θέλετε να ζήσετε μαγικές ταξιδιωτικές εμπειρίες, χωρίς να σας κοστίσει ο κούκος αηδόνι, must προορισμός είναι το Βελιγράδι. Από τις 10 Μαΐου η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα εκτελεί δρομολόγια στα Βαλκάνια, αφού ξεκινά η σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με Βελιγράδι, Σκόπια και Σόφια.

Τώρα που η εταιρεία θα εκτελεί καθημερινά ένα δρομολόγιο από Θεσσαλονίκη προς Σόφια και ένα δρομολόγιο προς Σκόπια και Βελιγράδι, είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσετε τη Λευκή Πόλη, όπως σημαίνει στα σερβικά το όνομά του. To μάτι σας θα «χορτάσει» χρώματα, φύση και σίγουρα θα σας γοητεύσουν οι αντιθέσεις της.

Ξεκινήστε τη βόλτα σας από το πράσινο Φρούριο του Βελιγραδίου, που είναι ό,τι πρέπει για να περάσετε τη μέρα σας. Ο Ζωολογικός Κήπος της πόλης  είναι must  για να ευχαριστηθούν τα παιδιά σας.

Για τους φίλους της ιστορίας προτείνουμε μια επίσκεψη στο Στρατιωτικό Μουσείο. Εδώ θα πάρετε μια γεύση από τη μεγάλη ιστορία του Βελιγραδίου: τανκ, πολυβόλα, στρατιωτικά οχήματα, βρίσκονται εδώ και θυμίζουν στους επισκέπτες τις εκρήξεις στο Βελιγράδι του Μιλόσεβιτς .

Η «Ερμού» των Σέρβων

Knez Michailova λέγεται η εμπορική αρτηρία του Βελιγραδίου, που αξίζει να  θα δείτε ένα ετερόκλητο fashion croud να κάνει τα ψώνια του. Είναι ο  «ευρωπαϊκός» πεζόδρομος της πόλης και βαφτίστηκε έτσι προς τιμήν του Πρίγκιπα Μιχαήλ.

Στην Πλατεία Trg Republike «χτυπάει η καρδιά των τεχνών» στη πόλη. Δεξιά κι αριστερά της Πλατείας θα δείτε το Εθνικό Μουσείο, που φιλοξενεί μια ανεκτίμητη συλλογή ιστορικών κειμηλίων και το Εθνικό Θέατρο.

Κάντε τη βόλτα σας στη Skadarska, την πιο γραφική και μποέμ γειτονιά της πόλης. Ο χρόνος εδώ, στα παλιά καφενεδάκια, μοιάζει να έχει σταματήσει.

Ποτό στις όχθες του Δούναβη

Για να κλείσετε ιδανικά τη μέρα σας, κάντε μια έκπληξη στο άλλο σας μισό. Απολαύστε το ποτό σας σε κάποιο από τα πλωτά bars στη δυτική όχθη του Δούναβη και φυλάξτε την εικόνα του Βελιγραδίου που καθρεφτίζεται στα νερά του ήρεμου ποταμού.

Μια πόλη με ιστορία

Το Βελιγράδι είναι  μία από τις παλαιότερες ευρωπαϊκές πόλεις καθώς ιδρύθηκε από τους Κέλτες τον 3ο αιώνα π.Χ.. Τοτε λεγόταν « Σιγγιδών»  και ονομάστηκε  Βελιγράδι το 878μ.Χ.. Έχει μεγάλη ιστορία και πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ιστορίας του μετατράπηκε σε πεδίο μαχών. Ίσοπεδώθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου και ξαναγεννήθηκε από τις στάχτες του.

Μετά το πέρασμα Βυζαντινών, Φράγκων, Βουλγάρων και Ούγγρων, κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς και έγινε το κυριότερο κέντρο εξάπλωσης τους στον ευρωπαϊκό χώρο. Οι πιο πρόσφατες πληγές της πόλης,  οδήγησαν στη διαίρεση της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας και στο βομβαρδισμό τους από το ΝΑΤΟ. Σήμερα 1.630.000 άνθρωποι ζουν στο Βελιγράδι και έχει μετατραπεί σε κεντρικό οικονομικό και εμπορικό κέντρο ολόκληρης της χώρας.

Δήμητρα Μποφυλάτου
[email protected]