Χίος, η Αρχοντική

xios-maura-bolia
ΤΡΙΤΗ, 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

To καμάρι του Ανατολικού Αιγαίου θα σας σαγηνεύσει με το χρώμα και την ομορφιά του. Κάντε μια βουτιά στις μαγικές παραλίες της, περπατήστε στα Μαστιχοχώρια, ξεφεύγοντας από τη βαρετή καθημερινότητα.

Αν θέλετε να ζήσετε μεσαιωνικές καταστάσεις αξίζει να δείτε από κοντά τη νότια πλευρά του νησιού, όπου βρίσκονται τα χωριά Πυργί, Ολύμποι και Μεστά. Είναι τα «Μεσαιωνικά χωριά» της Χίου και είναι πολύ εντυπωσιακά, αφού  θυμίζουν κάστρα. Χτίστηκαν με αυτό τον τρόπο ώστε να προστατεύουν τους κατοίκους από τους πειρατές την περίοδο του Μεσαίωνα. Είναι αναλλοίωτα στο πέρασμα των αιώνων.

Το χωριό Πυργί είναι γνωστό για τα "ξυστά του". Οι τοίχοι σε όλα τα σπίτια του χωριού είναι βαμμένοι με ασπρόμαυρα γεωμετρικά σχήματα και πάρτε μαζί σας τη φωτογραφική σας μηχανή, γιατί είναι ένα πραγματικά θεσπέσιο θέαμα.

Τα θρυλικά Μαστιχοχώρια

Αν η Χίος είναι γνωστή για κάτι στα πέρατα του κόσμου, είναι για την υπέροχη μαστίχα της, ένα ξεχωριστό προϊόν που ευδοκιμεί μόνο εδώ. Έτσι έδωσε το όνομα της στους μεσαιωνικούς οικισμούς της Νότιας Χίου που περιγράφονται ως Μαστιχοχώρια. Η ίδρυση των οικισμών  χρονολογείται από την Βυζαντινή περίοδο. Παρά τις φθορές και τις καταστροφές που έχουν υποστεί στο πέρασμα των αιώνων εξακολουθούν να αποτελούν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

22 ήταν τα μαστιχοχώρια, ήταν αθέατα από τη θάλασσα, σωστά φρούρια για να προστατεύσουν αυτό το τόσο ξεχωριστό προϊόν  από τους επιδρομείς που μάστιζαν το Αιγαίο κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους. Από όλα τα Μαστιχοχώρια, καλύτερα διατηρούνται εκείνα που δεν έπαθαν μεγάλες βλάβες από τον καταστροφικό σεισμό του 1881: το Πυργί, τα Μεστά, οι Ολύμποι και λιγότερο η Βέσσα, η Καλαμωτή και η Ελάτα.

Η  ιστορία της Χίου

Αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν δείξει ότι η Χίος κατοικήθηκε συνεχόμενα από το 6000. Η ιστορία της πόλης είναι περίπου 3000 ετών. Μια πόλη αρχοντική που λέγεται πως γέννησε τον σπουδαιότερο ποιητή των αρχαίων χρόνων, τον  Όμηρο. Το 1346 κατακτήθηκε από τους Γενοβέζους και το 1566 οι Οθωμανοί έχοντας  κατακτήσει τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία έδιωξαν τους Γενοβέζους και κατέλαβαν τη Χίο, την οποία αιχμαλώτισαν μέχρι το 1912. Τότε η Χίος απέκτησε την ανεξαρτησία της και ενσωματώθηκε στην Ελλάδα.

Παραλίες για… ατελείωτο άραγμα

Η Χίος διαθέτει πολλές παραλίες που θα ικανοποιήσουν  και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Μερικές από τις ωραιότερες και κοσμοπολίτικες παραλίες του νησιού βρίσκονται κοντά στην πόλη: Καρφάς, Μέγα Λιμνιώνας, Αγία Φωτιά, Αφανής Ναύτης, Όρμος Λω και Δασκαλόπετρα. Στα δυτικά του νησιού υπάρχουν οριμένες καταπληκτικές παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά. Ξεχωρίσαμε τις: Ελίντα, Τιγάνι, Μετόχι, Μάναγρος, Λήμνος και Αγία Μαρκέλλα.

Το χωριό Ελάτα στη Χίο

Aν είστε κοσμοπολίτες και θέλετε κάτι ξεχωριστό, κατευθυνθείτε στη νότια πλευρά του νησιού και δείτε τη Κώμη, τα Μαύρα Βόλια και τα Βρουλίδια. Τέλος αξίζει να κολυμπήσετε στην παραλία του Ναγού με τα κρυστάλλινα και πεντακάθαρα νερά της. Στη συνέχεια ακολουθεί μία λίστα με όλες τις παραλίες του νησιού.
66 διαφορετικά γραφικά χωριά έχει να επιδείξει η Χίος. Στη βόρεια πλευρά του νησιού αξίζει να επισκεφθείτε τα  Καρδάμυλα και τους Αμάδες,  ενώ βορειοδυτικά αξίζει να δείτε τα χωριά Βολισσός, Άγιο Γάλας, Πιραμά, Αγιάσματα και Νενητούρια.

Αν θέλετε να επισκεφθείτε ένα ιδιαίτερο χωριό με μαγευτική θέα, αξίζει τον κόπο να βρεθείτε στο χωριό Ανάβατος που βρίσκεται στο κεντρικό μέρος του νησιού και είναι χτισμένο πάνω σε ένα μεγάλο βράχο από γρανίτη.


Δήμητρα Μποφυλάτου
[email protected]