Τήνος, η θαυμάσια

tinos
ΤΡΙΤΗ, 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Χέρι θεϊκό την έπλασε, δημιουργώντας έναν επίγειο παράδεισο γαλήνη. To tresorhotels.com μας ταξιδεύει στην Τήνο.

Το καράβι έπιασε λιμάνι με το πρώτο πρωινό φως, πλήθος πιστών κατεβαίνει για να την προσκυνήσει, για να της δείξει το σεβασμό του. «Ευχαριστώ», «Παρακαλώ» οι μόνες λέξεις που ακούς, μετάνοια και πίστη το κυρίαρχο συναίσθημα και το δεξί χέρι να σχηματίζει το σύμβολο της Πίστεως. Οι περισσότεροι είναι εκεί για ένα σκοπό, για να αποδείξουν την πίστη που θα αποφέρει το θαύμα, για να παρακαλέσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, για να πραγματοποιήσουν το τάμα που έκαναν.Τάμα του Θεού στον άνθρωπο και το νησί.

Πλούσιο σε κρυφές ομορφιές πίσω από την βιτρίνα του λιμανιού, μυστικά που μόνο σε λίγους φανερώνονται. Αυτοί οι λίγοι είναι και οι τυχεροί, αυτοί θα γνωρίσουν και την πραγματική Τήνο, την φιλόξενη Τήνο των αντιθέσεων, των χωριών, την Τήνο με τους πανέμορφους περιστερώνες της. Μέχρι και τα πουλιά την διάλεξαν για σπίτι.. Όταν φτάσετε μην σταθείτε στην πρώτη εικόνα, πίσω από το λιμάνι είναι η μαγεία. Μέσα στα δαιδαλώδη στενά, στα ασβεστωμένα σπίτια στα λευκά πεζούλια. Εκεί θα βρείτε τα μυστικά της, εκεί θα βρείτε τις Κυκλάδες να σας περιμένουν για να σας φιλέψουν με γεύσεις και αρώματα τηνιακής προέλευσης. Περιπλανηθείτε στα στενά της Μαλαµατένιας, του Αη Νικόλα του καθολικού και των Τριών Ιεραρχών, αλλά και στις παλιές γειτονιές της Παλλάδας και του Αγ. Ελευθερίου-Βαρύ και αφήστε το νησί να σας συστηθεί με έναν τρόπο θεϊκό.

Η Παναγία της Τήνου

Θα την δείτε από μακριά, όμορφη και ιερή να περιμένει να αφουγκραστεί τον πόνο και την αγαλλίαση των πιστών Της. Ακόμα και αν η επίσκεψή σας δεν είναι για αυτό τον σκοπό, σίγουρα θα σας παρασύρει η ιερότητα να την επισκεφτείτε να βιώσετε την κατάνυξη και την ανάγκη για πίστη που έχει ο άνθρωπος. Η ανθρώπινη ανάγκη είναι που τους φέρνει εδώ, η ανάγκη για το θαύμα.
Η εκκλησία χτισμένη στο σημείο που βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Αν ρωτήσετε θα σας πουν πως όλα ξεκίνησαν από ένα όνειρα. Τα όνειρα μιας πιστής μοναχής χάρισαν στον άνθρωπο το θαύμα. Μέσα στον ιερό ναό θα δείτε την απόλυτη έκφραση της πίστης. Τάματα, χρυσά ή ασημένια, αποδεικνύουν την προσφορά στην Παναγία, την ευγνωμοσύνη, την ευχή, την προσμονή. Για όλα υπάρχει και το αντίστοιχο τάμα, θα το βρείτε στον δρόμο καθώς ανεβαίνετε στην εκκλησία, όπως και πολλά άλλα μικροπράγματα που θα σας θυμίζουν πάντα την επίσκεψή σας στο νησί.

Στα χωριά είναι η μαγεία

Μην μείνετε στο λιμάνι. Είναι μόνο η πρώτη εντύπωση και το νησί έχει τόσα πολλά θαύματα να φανερώσει στους «πιστούς» του. Περπατήστε τα ένα προς ένα, είναι η μοναδική ευκαιρία να γνωρίσετε τις πραγματικές Κυκλάδες. Εδώ θα γνωρίσετε την πραγματική εμπειρία της φιλοξενίας. Θα νιώσετε ότι αυτό είναι το νησί σας, ότι δεν είστε απλά ένας ακόμα επισκέπτης. Αφήστε τον ήλιο να σας κάψει και γεμίστε με φως και μπλε, το φως και το μπλε που μόνο στις Κυκλάδες βρίσκει κανείς. Αφήστε τους ντόπιους να σας καλωσορίσουν, θα το κάνουν με χαρά.
Ο Πύργος είναι το πιο φημισμένο χωριό του νησιού, όντας και το μεγαλύτερο. Η ομορφιά του θα σας αποζημιώσει. Αφήστε το να σας κατακτήσει και να σας φανερωθεί. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει ένα υπαίθριο μουσείο λαϊκής τέχνης. Μην μείνετε όμως μόνο σε αυτό, προχωρήστε και άλλο στην ενδοχώρα, βρείτε και άλλα χωριά. Επισκεφτείτε το Βώβαξ με το μοναδικό στον κόσμο τοπίο-φαινόμενο, τα Δύο Χωριά για να δείτε την ομορφότερη θέα του νησιού, το Ταραμπάδο με το πλήθος από τους περιστερώνες. Μπαίνοντας «μέσα» στο νησί θα βρείτε πολλά χωριά που αξίζουν την προσοχή σας, άλλωστε αυτά είναι τα θαύματα του νησιού.

Βουτιές σε ένα αλλιώτικο γαλάζιο

Όταν λέμε Τήνος κανείς δεν σκέφτεται παραλίες. Κανένας δεν το φαντάζεται μέχρι να το συναντήσει, τουλάχιστον 30 παραλίες για όλα τα γούστα. Ήλιος, αμμουδιές, βότσαλα, βράχια και σεληνιακά τοπία… Λέξεις καλοκαιριού και θάλασσας από το τηνιακό γλωσσάρι της παραλίας. Ότι ζητήσετε θα το βρείτε εδώ, η παραλία που έχετε ονειρευτεί είναι στην Τήνο. Κάνετε σερφ; Ή μήπως οικογενειακές διακοπές και θέλετε αμμουδιές ; Μήπως σας αρέσουν οι βουτιές στον βυθό; Μήπως ψάχνετε την ήσυχη παραλία που θα φωλιάσει ο έρωτάς σας; H Λιχναφτιά, η Παχιά Αμμος, η Λιβάδα, ο Ορμος Υστερνίων, τα Καλύβια, η Αγία Θάλασσα και το Καβαλουρκό - όλες ανακαλούν κάτι από την ανεπιτήδευτη ομορφιά της παλιάς Ελλάδας, που μοιάζει να έχει χαθεί ανεπιστρεπτί. Ότι ψάχνετε θα το βρείτε, αρκεί να ανοίξετε τα μάτια σας και να πιστέψετε στα θαύματα.