Μαγικό σαββατοκύριακο για ερωτευμένους στην Άνδρο

andros
ΔΕΥΤΕΡΑ, 07 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Πάρτε το ταίρι σας από το χέρι και αποδράστε στον αγαπημένο μου προορισμό για Σαββατοκύριακο. 2,5 ώρες ταξίδι, με το πλοίο από το λιμάνι της Ραφήνας, είναι αρκετές για να ξεφύγετε από την καθημερινότητα.

Το βορειότερο νησί των Βορείων Κυκλάδων διαθέτει άπειρες φυσικές και πολιτιστικές ομορφιές. Είναι το δεύτερο σε μέγεθος μετά τη Νάξο, με έκταση 374 χιλιόμετρα και βρίσκεται νότια της Εύβοιας, και βόρεια της Τήνου.

Πριγκίπισσα των Κυκλάδων

Μια must επίσκεψη είναι στο βυθισμένο Ρωμαϊκό λιμάνι τής Αρχαίας Παλεόπολης, τον γεωμετρικό Πύργο τού Αγίου Πέτρου, το γραφικό λιμάνι στο Γαύριο, το αρχαίο Ελληνικό Υδραγωγείο.

Η Άνδρος είναι το κυκλαδονήσι με την πλουσιότερη χλωρίδα. Θα χορτάσουν τα μάτια σας ποτάμια, ρέματα, χείμαρρους και πολλές πηγές. Μεγάλο μέρος των πλαγιών έχει διαμορφωθεί από πολύ παλιά σε πεζούλες, με τη βοήθεια ξερολιθιών, που λέγονται «αιμασιές». Γύρω από τους οικισμούς απλώνονται ελαιώνες, κτήματα με λεμονιές και περιβόλια.

Βουτιά στο απέραντο γαλάζιο

Αξίζει να επισκεφτείτε τις παραλίες Ξυλοκαρύδα, Κυπρί και Ψιλή Άμμο στα νότια του Γαυρίου. Κοντά στο Γαύριο βρίσκεται και ο Φελλός με την όμορφη χρυσή παραλία του. Η παραλία του Νημποριού, στα αριστερά της πόλης, και το Παραπόρτι στα δεξιά θα σας δώσουν την ευκαιρία να απολαύσετε την αιγαιοπελαγίτικη θάλασσα ακόμη μια φορά. Κοντά στις Στενιές, αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε τις παραλίες Γιάλια και Πίσω Γιάλια. Στο δρόμο προς τα νοτιοανατολικά του νησιού βρίσκεται ο Όρμος του Κορθίου με τα πεντακάθαρα νερά, που είναι ιδανικά για σέρφινγκ. Το Πήδημα της Γριάς, δίπλα στο Κόρθι είναι μία από τις πιο γνωστές  παραλίες του νησιού.

Γαύριο το cool

Είναι ιδανικό για χαλαρωτικές διακοπές. Διαθέτει μεγάλη γκάμα από ξενοδοχεία, δωμάτια, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης καθώς και πολλά είδη καταστημάτων στην αγορά και τοπικά προϊόντα που πουλιούνται από τους ίδιους τους παραγωγούς.

Μπατσί

Στα νότια του Γαυρίου θα βρείτε το Μπατσί. Διαθέτει μια πολύ οργανωμένη, αμμώδη παραλία με ρηχά νερά, ιδανική για τα παιδιά. Άλλες must παραλίες είναι η Κολώνα, το Στιβάρι, ο Δελαβόγιας και η Αγία Μαρίνα. Στις παραλίες Κούτσι, Πράσινη Παραλία και Παλαιόπολη, οι οποίες είναι πιο απομακρυσμένες, μπορείτε να φτάσετε με καΐκι από το Μπατσί ή με τα πόδια, εάν είστε αθλητικοί τύποι.

Παλαιόπολη: για τους λάτρεις των καταδύσεων

Στα νότια του Μπατσίου βρίσκεται η Παλαιόπολη, η παλιά πρωτεύουσα της Άνδρου με τη βυθισμένη παλιά προβλήτα. Η παραλία εκεί προσελκύει τους λάτρεις των καταδύσεων. Στο νοτιότερο άκρο της Άνδρου θα χαρείτε τη θάλασσα στις παραλίες Μικρή και Μεγάλη Πέζα.

Χώρα η γραφική

Η  πρωτεύουσα της Άνδρου, βρίσκεται στη δυτική ακτή του νησιού και αποτελείται από την παλιά και τη νέα πόλη. Είναι χτισμένη επάνω σε μια χερσόνησο και καταλήγει σε ένα νησάκι όπου είναι χτισμένο το Μεσαιωνικό Κάστρο, το οποίο προστάτευε την πόλη από τις επιθέσεις. Στην παλιά πόλη θα δείτε να στέκεται αγέρωχο το επιβλητικό άγαλμα του «Αφανούς Ναύτη» της Άνδρου.

Δήμητρα Μποφυλάτου
[email protected]