Γνωριμία με την ελληνική Πολυνησία

dodekanisa
ΤΕΤΑΡΤΗ, 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Δεν είναι δώδεκα, αλλά δεκαοχτώ. Από το πρώτο κιόλας δευτερόλεπτο, στο άκουσμα και μόνο του ονόματός τους, τα Δωδεκάνησα έχουν τον τρόπο να σας … παραπλανήσουν. Κι αυτή είναι μόνο η αρχή. To tresorhotels.com σας ταξιδεύει στα Δωδεκάνησα.

Ρόδος, Κως, Πάτμος, Αστυπάλαια, Κάσος, Κάλυμνος, Σύμη… Ο κατάλογος εδώ, είναι σίγουρα μακρύς, αλλά παρουσιάζει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον που θα βάλετε στόχο να «τικάρετε» κάθε έναν από τους θησαυρούς της ελληνικής Πολυνησίας. Τα Δωδεκάνησα, το σύνολο των νησιών και των νησίδων που εκτείνονται ανάμεσα στη Σάμο, την Κρήτη και τα μικρασιατικά παράλια, αποτελούνται, όπως προαναφέρθηκε, από δεκαοχτώ νησιά στο σύνολο. Ωστόσο, ο νομός Δωδεκανήσων περιλαμβάνει και έναν μεγάλο αριθμό άλλων μικρών νησιών όπως, οι Αρκοί, η Τέλενδος, το Φαρμακονήσι, το Μακρονήσι κ.α.Μην αναζητήσετε κοινά χαρακτηριστικά και τυπικές μανιέρες, σύντομα θα καταλάβετε πως η ίδια η πολυμορφία αυτών των νησιών, είναι που αποτελεί και ένα από τα βασικά τους γνωρίσματα. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα σας ταξιδέψουν σε αλλοτινούς καιρούς του παρελθόντος …

Από το χθες…


Μεσαιωνικά κάστρα και ιππότες, καλντερίμια που η πέτρα μοιάζει ολοζώντανη κι έτοιμη να διηγηθεί ιστορίες, πρασινογάλανα νερά έτοιμα να χαρίσουν υδάτινες αναμνήσεις, και γραφικά χωριά που πιο αυθεντικά δύσκολα θα συναντήσετε αλλού.
Όποιο νησί των Δωδεκανήσων κι αν επιλέξετε, η σύνδεσή του με την ιστορία είναι έκδηλη σχεδόν σε κάθε γωνιά. Η τοποθεσία τους μάλιστα , μια ανάσα από τα μικρασιατικά παράλια, δημιούργησε αναπόφευκτα στενούς δεσμούς μαζί τους αλλά και ιστορικές διασυνδέσεις με τις ακτές της βόρειας Αφρικής.

Με τη πάροδο των χρόνων, οι επιρροές από ποικίλους και διαφορετικούς μεταξύ τους πολιτισμούς αλλά και από τους εκάστοτε κατακτητές, έγιναν έκδηλες στην αρχιτεκτονική, την ενδυμασία, τη μουσική, τη γαστρονομία και τα έθιμα.
Ιδίως σε ό, τι αφορά στην αρχιτεκτονική οι επιρροές είναι ακόμη πιο έντονες. Κάστρα και παλάτια στο Μεσαίωνα από τους Ιππότες, αξιοθαύμαστα κτήρια – δείγματα νεορεαλιστικής αρχιτεκτονικής από την Ιταλική Κατοχή αλλά και δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής σε χωριά των νησιών,  έρχονται να τονίσουν την πολυπολιτισμικότητα των Δωδεκανήσων και τον ποικιλόμορφο πολιτισμό τους. Παράλληλα με αυτά, τεράστιος φυσικός πλούτος, αρχοντιά, ποικιλία, αμέτρητες δόσεις πολιτισμού, γιορτές, πανηγύρια και εκδηλώσεις, τοπικές γεύσεις και πολλά άλλα στοιχεία ολοκληρώνουν το μαγευτικό αυτό «καλάθι νησιών» που λέγεται Δωδεκάνησα! Το κάθε νησί έχει να σας χαρίσει μια ξεχωριστή εμπειρία και συνάμα όλα μαζί εμφανίζουν εκείνα τα κοινά χαρακτηριστικά που τα κατατάσσουν top τουριστικό προορισμό ακόμα και για τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες.

Στο σήμερα

Νησιά – πλάνη. Πού βρίσκομαι; Σε ποια εποχή; Θα αναρωτιέστε αντικρίζοντας εικόνες μιας άλλης εποχής, έως ότου μια βουτιά σε ολόδροσα νερά θα σας επαναφέρει στην πραγματικότητα. Από την πρωτεύουσα - Ρόδο έως τις απομακρυσμένες και παρθένες νησίδες που συμπεριλαμβάνουν τα Δωδεκάνησα, συνθέτουν τον πιο αντιπροσωπευτικό ορισμό αυτού που αποκαλούμε «νησιωτικότητα» στον ελλαδικό χώρο! Επιτρέψτε τους να σας πλανέψουν. Από την πρώτη στιγμή. Το μόνο σίγουρο είναι πως εσείς θα βγείτε κερδισμένοι!

Top secrets

1.Τα Δωδεκάνησα προσαρτήθηκαν μόλις το 1948 στον κορμό της ελληνικής επικράτειας και μόλις το 1955 η Δωδεκάνησος έγινε νομός με πρωτεύουσα τη Ρόδο.

2.Δεν είναι 12 αλλά 18! Μάλιστα,  ο νομός Δωδεκανήσων ενέχει επιπλέον και έναν μεγάλο αριθμό άλλων μικρών νησιών όπως, οι Αρκοί, η Τέλενδος, το Φαρμακονήσι, το Μακρονήσι κ.α.

3.Το Πρασονήσι είναι το «νησάκι» νότια της Ρόδου και βρίσκεται απέναντι από την ομώνυμη παραλία. Το καλοκαίρι Ρόδος και Πρασονήσι γίνονται ένα με μια λωρίδα γης 500 μ. να τα ενώνει!

4. Λέγεται ότι η Ρόδος ήταν η αγαπημένη Νύμφη του Διά και ότι ο θεός δεν την εγκατέλειψε ποτέ!