6 ευρωπαϊκές χώρες που αξίζει να επισκεφτείτε το φθινόπωρο

ispania
ΠΕΜΠΤΗ, 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Τώρα που το μπλε του καλοκαιριού σιγά-σιγά μας αποχαιρετά και τα χρώματα του φθινοπώρου ετοιμάζονται να κυριαρχήσουν, είναι μια καλή ευκαιρία για ταξίδι σε μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που τους «πάει» το φθινόπωρο.

Με την υπερβολική ζέστη και τους καύσωνες να υποχωρούν σιγά-σιγά, το φθινόπωρο είναι μια καλή περίοδος για νέα ταξίδια-εξερεύνηση σε κοντινές χώρες που ετοιμάζονται να βάλουν τα «φθινοπωρινά» τους. Δείτε ποιες ευρωπαϊκές χώρες ενδείκνυνται για μια… βόλτα, τώρα που τα φύλλα θα αρχίσουν να πέφτουν και η ατμόσφαιρα θα μετατραπεί σε ιδανική για νέες φωτογραφίες στη μνήμη της μηχανής σας. 

Ισπανία: στη χώρα του φλαμένκο

Πλατείες με χαριτωμένα café στη σειρά, χορευτές φλαμένκο, άσπρα χωριά σε πλαγιές λόφων και μεγαλόπρεποι ναοί είναι μερικές μόνο από τις ελκυστικές εικόνες που έχει να σας χαρίσει η Ισπανία. Πρόκειται για μια μοντέρνα χώρα με πρώτης τάξεως μουσεία, κουζίνα που ξετρελαίνει τους Έλληνες, έντονη βραδινή ζωή, διαφορετικές κουλτούρες και εναλλαγές στα τοπία της από τα Πυρηναία μέχρι τις μεσογειακές και ατλαντικές ακτές της. Απολαύστε βόλτες στα πάρκα της που την εποχή αυτή θα παίρνουν το καλύτερο χρώμα τους και θαυμάστε από κοντά τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία Σαγράδα Φαμίλια του Γκαουντί στη Βαρκελώνη, το περίφημο Μουσείο ντελ Πράδο στη Μαδρίτη και τα «κρεμαστά σπίτια» στην Κουένκα που θυμίζουν… Μετέωρα.

Τουρκία: λίγο από Ευρώπη και λίγο από Ασία

Στη σύγχρονη Τουρκία, η ιστορική κληρονομιά αιώνων και η προοδευτική, μοντέρνα κουλτούρα δείχνουν να συνδυάζονται όμορφα, με την Κωνσταντινούπολη να υποστηρίζει καλά και τις δυο πλευρές και να πρωταγωνιστεί στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών. Εκεί θα βρείτε όμορφα εστιατόρια και φανταχτερά night club «στριμωγμένα» ανάμεσα σε βυζαντινά και οθωμανικά κτίρια, με το παλιό και το σύγχρονο να «δένουν» αρμονικά και τους Τούρκους να μοιράζονται εγκάρδια τις ιστορίες τους με τους τουρίστες. Μην φύγετε από την Κωνσταντινούπολη χωρίς να περάσετε από την Αγιά-Σοφιά, από τα κλασικά μαρμάρινα χαμάμ της και από τα ζαχαροπλαστεία της για να γευτείτε παραδοσιακό μπακλαβά.

Ιταλία: μια ανάσα από την Ελλάδα

Στη χώρα που όποιος πατήσει το πόδι του πάντα ξαναγυρνάει, στη γειτονική μας Ιταλία, θα θαυμάσετε από κοντά εκπληκτική αρχιτεκτονική και ιστορικά μνημεία που δίνουν άλλον αέρα στην κάθε γωνιά της, ενώ θα δοκιμάσετε τις αγαπημένες σας ιταλικές γεύσεις από την… πηγή και θα πιείτε καλό κρασί. Τα ατμοσφαιρικά μοναστήρια της, τα κάστρα, το Βατικανό, η αρχαία Ρώμη, τα κανάλια της Βενετίας, οι φάρμες, οι ζωντανές της πόλεις και… οι ευκαιρίες για ψώνια θα σας κρατήσουν απασχολημένους και θα σας χαρίσουν τις καλύτερες φθινοπωρινές αναμνήσεις, καθώς θα απολαμβάνετε την τραγουδιστή, ιταλική γλώσσα.

Σκωτία: σε ατμόσφαιρα παραμυθιού

Με ασύγκριτη ποικιλία σε τοπία, φύση και εικόνες, η Σκωτία δεν αφήνει κανέναν επισκέπτη της ασυγκίνητο. Από τη βόρεια μέχρι την ιρλανδική θάλασσα και από τα Highlands μέχρι τα Lowlands, το τοπίο της Σκωτίας είναι τόσο μαγευτικό που δύσκολα θα περάσει στο πίσω μέρος της μνήμης σας. Δασότοποι, βάλτοι, λίμνες, κάστρα που μόνο παραμύθια μπορούν να θυμίζουν, σχηματίζουν το ιδανικό φθινοπωρινό τοπίο, με το Εδιμβούργο να παρομοιάζεται με ποίηση και τη Γλασκώβη να «κλέβει» τις εντυπώσεις με τη βικτωριανή αρχιτεκτονική της. Στη λίμνη του Λοχ Νες της βόρειας Σκωτίας το… τέρας σας περιμένει, ενώ το Κάστρο του Εδιμβούργου, τα αποστακτήρια ουίσκι και το «Μονοπάτι του Ουίσκι» (Malt Whiskey Trail) για τους… μύστες, θα σας κάνουν να βιώσετε ακόμη πιο έντονα την εμπειρία της Σκωτίας.

Κροατία: για θαλασσινό τοπίο

Με ακτογραμμή 1.778 χιλιόμετρα και πάνω από χίλια νησιά, η Κροατία αποτελεί έναν προορισμό που συνδυάζει Αδριατική θάλασσα, πράσινους λόφους, μεσαιωνικές πόλεις και μοναδική ρωμαϊκή κληρονομιά, ειδικά στο Σπλιτ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της. Αν ασχολείστε με την ιστιοπλοΐα η Κροατία θα πρέπει να βρίσκεται στη λίστα των ονειρικών προορισμών σας, ενώ αποτελεί μια καλή ευκαιρία να αποχαιρετήσετε το καλοκαίρι και να υποδεχτείτε το φθινόπωρο με μερικές ακόμη βουτιές, στις γαλαζοπράσινες δαλματικές ακτές αυτή τη φορά.

Ουγγαρία: με αρχοντική ομορφιά

Με ατραξιόν τη Βουδαπέστη, μια μεγαλόπρεπη πόλη με έντονους αστικούς ρυθμούς, η Ουγγαρία αποτελεί απαραίτητη στάση για όποιον κατευθύνεται προς την κεντρική Ευρώπη. Θαυμάστε από κοντά το δεύτερο μεγαλύτερο ποταμό της Ευρώπης, το Δούναβη, περιηγηθείτε στο μπαρόκ Σέντεντρε, τη μεσαιωνική πόλη Σόπρον, τα γοτθικά καμπαναριά του Πετς και το διάσημο Έστεργκομ, επισκεφτείτε τα λουτρά της Βουδαπέστης, σχεδιασμένα για τους Τούρκους αυτοκράτορες, γευτείτε ουγγρικές γεύσεις και όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί να βάλετε το χέρι βαθιά στην τσέπη!