Κύθηρα: το outsider των Επτανήσων

kuthira
ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Μακριά από τα υπόλοιπα Επτάνησα, τα Κύθηρα διατηρούν τη δική τους ατμόσφαιρα και ομορφιά, «τρελαίνοντας» τις φωτογραφικές μηχανές όλων αυτών που τα επισκέπτονται.

Τα Κύθηρα μοιάζουν με τη μικρή Ελένη που δεν την παίζουν τα υπόλοιπα… Επτάνησα, αφού βρίσκονται νότια της Πελοποννήσου μόλις μιάμιση ώρα από τη Νεάπολη Λακωνίας και αρκετά μακριά από τα υπόλοιπα νησιά του συμπλέγματος. Μόνο που εν προκειμένω τα Κύθηρα δεν έχουν κανένα παράπονο, αφού τα έχουν όλα: καταρράκτες, άγριες παραλίες, τιρκουάζ νερά, θαλάσσιες εκδρομές, νόστιμο φαγητό, μέχρι και δικό τους λουλούδι, το Sempre Viva που φυτρώνει μόνο εκεί και ζει για πάντα –εξού και η ονομασία του.

Με περίοπτη θέση ανάμεσα σε Κρήτη και Πελοπόννησο, στο σημείο που το Ιόνιο, το Αιγαίο και το Κρητικό πέλαγος συναντώνται, τα Κύθηρα, μαζί με τους κάτι παραπάνω από 3 χιλιάδες κατοίκους του περιμένουν κάθε χρόνο τις ορδές τουριστών που καταφτάνουν στο νησί από Ελλάδα και εξωτερικό για να γνωρίσουν τις παραλίες του, την ιστορία του και να κλέψουν λίγη από την ατμόσφαιρά του στις φωτογραφίες τους. Μην σας τρομάζει, όμως, η λέξη «ορδές». Το νησί είναι αρκετά μεγάλο για να τους φιλοξενήσει όλους χωρίς να γίνεται άσχημα αισθητό το πλήθος κόσμου. Με 60 οικισμούς και πλήθος παραλιών, τα Κύθηρα φροντίζουν να σας έχουν συνεχώς… στο πόδι για να τα ανακαλύψετε. Γεμίστε, λοιπόν, το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου και πάμε!

Από πού να περάσετε

Τα πιο τουριστικά μέρη των Κυθήρων είναι η Χώρα και το Καψάλι στα νότια του νησιού, όπου μπορείτε να κάνετε τη βόλτα σας, να φάτε και να πιείτε ποτό. Στη Χώρα υπάρχουν πολύ ατμοσφαιρικές γωνιές με όμορφα μαγαζιά και παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ενώ από κει μπορείτε να επισκεφτείτε και το Κάστρο των Κυθήρων που χτίστηκε από τους Ενετούς τον 16ο αιώνα. Ακόμη, όμως, κι αν δεν σας συγκινούν τα κάστρα και τα γραφικά δρομάκια, από τη Χώρα πρέπει να περάσετε οπωσδήποτε για να δοκιμάσετε το θρυλικό μπανόφι ή τη λεμονόπιτα στο Cafe Fossa.

Από το γραφικό Μυλοπόταμο θα περάσετε για να πάτε στους καταρράκτες κι αν έχετε όρεξη για περπάτημα, προχωρήστε και πέρα από τον καταρράκτη της Νεράιδας για να βρείτε τους νερόμυλους, τους επόμενους πιο απόμερους καταρράκτες και να δροσιστείτε στα παγωμένα νερά που κυλούν ανάμεσα στα πλατάνια. Λίγα χιλιόμετρα έξω από το Μυλοπόταμο βρίσκεται και το Σπήλαιο της Αγίας Σοφίας, όπου λέγεται ότι βρέθηκε το σώμα της Αγίας. Μέσα στο σπήλαιο θα εντυπωσιαστείτε από τους σταλακτίτες και σταλαγμίτες και τις χρωματικές εναλλαγές.

Κάντε τη βόλτα σας στον Ποταμό στα βόρεια του νησιού, όπου το βράδυ θα βρείτε ζωντανή live μουσική και μην παραλείψετε να περάσετε από τον Καραβά και να επισκεφτείτε τις πηγές του Αμήρ Αλή, πίνοντας μετά τον καφέ σας στο ατμοσφαιρικό καφενεδάκι μέσα στο πράσινο.

Στάση πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε και στον Αυλέμονα, ένα ήσυχο γραφικό λιμανάκι με περιποιημένα μαγαζιά για φαγητό και καφέ ή γλυκό, ενώ αν είστε της περιπέτειας, μην παραλείψετε να κάνετε και τη θαλάσσια εκδρομή που προσφέρει το νησί και να επισκεφτείτε το νησάκι Χύτρα που βρίσκεται απέναντι από το Καψάλι με το καραβάκι, μετά τις 4, την ώρα που ο ήλιος φωτίζει τη σπηλιά. Μόλις φτάσετε, θα βουτήξετε με μάσκες και βατραχοπέδιλα και θα απολαύσετε τον υπέροχο πλούσιο βυθό, με –μη φοβάστε- την απαραίτητη καθοδήγηση.

Πού να κάνετε τα μακροβούτια σας

Άμμο δεν θα βρείτε εύκολα στα Κύθηρα, ακόμα και σε παραλίες που περιλαμβάνουν την άμμο στην ονομασία τους (π.χ. Φυρή Άμμος). Παρ’ όλ’ αυτά, τα νερά είναι παντού κρυστάλλινα και θα είναι από τις λίγες φορές που θα κάνετε απολαυστικό μπάνιο σε λιμάνι, αφού τα νερά στο Διακόφτι, το λιμάνι των Κυθήρων, είναι τιρκουάζ και διάφανα –συν του ότι είναι από τις λίγες παραλίες με άμμο, για όσους την επιθυμούν. Φτάνοντας μάλιστα εκεί, θα δείτε και το περίφημο ναυάγιο του ρώσικου φορτηγού πλοίου Nordland στην βραχονησίδα Πρασονήσι.

Από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού είναι το Μελιδόνι στα νότια του νησιού, στο οποίο, όμως, θα φτάσετε μετά από αρκετό χωματόδρομο, ενώ εντυπωσιακή παραλία είναι και το Καλαδί, για να φτάσετε στο οποίο πρέπει να κατεβείτε περίπου 200 σκαλάκια –τα οποία δυστυχώς μετά θα πρέπει και να ανεβείτε.

Στο Χαλκό θα βρείτε ωραία νερά, αλλά και πολύ κόσμο, αφού είναι από τις πιο τουριστικές και εύκολα προσβάσιμες παραλίες του νησιού και στην Κομπονάδα και τη Φυρή Άμμο στα ανατολικά του νησιού μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας όταν ο αέρας το επιτρέπει.

Βορειοανατολικά του νησιού αξίζει, επίσης, να κάνετε τη βουτιά σας και στους Φούρνους, ενώ δυτικά η παραλία Λυκοδήμου με τους πελώριους βράχους για σκιά θα σας ξεκουράσει μέχρι να δύσει ο ήλιος.

Για μπάνιο σε διαφορετικό τοπίο και αμέτρητες βουτιές σε διάφανα νερά, μπορείτε να επιλέξετε και το λιμανάκι του Αβλέμονα, αρκεί να είστε προετοιμασμένοι για λίγο περισσότερη φασαρία, ειδικά σε περιόδους αιχμής.

Πώς θα πάτε στα Κύθηρα
Με αεροπλάνο (Olympic air, Aegean), διαφορετικά οδικώς μέχρι τη Νεάπολη Λακωνίας (περίπου 365 χλμ. από Αθήνα) και στη συνέχεια με φέριμποτ το οποίο φτάνει στα Κύθηρα σε 1,5 ώρα ή με πλοίο από τον Πειραιά, με διάρκεια ταξιδιού 7-8 ώρες.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ