Οι 3 πιο υγιεινές πόλεις για να ζει κανείς

sigkapouri
ΔΕΥΤΕΡΑ, 01 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Όλοι θέλουμε να ζήσουμε το περισσότερο δυνατό και υπάρχουν 3 πόλεις που προσφέρουν ακριβώς αυτό!

Οι χώρες με τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής είναι εκείνες που έχουν φροντίσει για την καλύτερη υγεία των πολιτών, είτε μέσω ενός καλού συστήματος υγείας, είτε μέσω της ενίσχυσης της καθημερινής άσκησης και των πράσινων χώρων, μέσα σε αυτές. Ας δούμε ποιες είναι αυτές, σύμφωνα με τις εκδόσεις των Guardian και Economist.

Σιγκαπούρη: από τις πιο καθαρές πόλεις του κόσμου

Η Σιγκαπούρη παρουσιάζει τα χαμηλότερα ποσοστά στον κόσμο βρεφικής θνησιμότητας και έναν από τους υψηλότερους μέσους όρους προσδόκιμου ζωής, που φτάνει τα 84,07 χρόνια. Έχει ένα από τα αποτελεσματικότερα συστήματα υγείας, ενώ το 80% των κατοίκων εμπιστεύεται και χρησιμοποιεί το δημόσιο υγειονομικό σύστημα και όχι κάποια ιδιωτική ασφάλεια. Η Σιγκαπούρη είναι μια από τις πιο καθαρές πόλεις του κόσμου, καθώς αυστηροί νόμοι απαγορεύουν την κάθε είδους ρύπανση, ενώ η κυβέρνηση έχει λάβει πληθώρα μέτρων για τη σημαντική μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και συνεπαγόμενης μόλυνσης στο κέντρο της πόλης. Το πολύ καλό δίκτυο συγκοινωνιών μεταφέρει σε καθημερινή βάση πάνω από 2 εκατομμύρια κόσμου, ενώ δεν λείπουν τα πάρκα, οι ποδηλατόδρομοι και τα πεζοπορικά μονοπάτια, που συνδέουν τις –εντός της πόλης-  περιοχές πρασίνου.

Τόκυο: αξιόπιστο σύστημα υγείας

Ένα από τα πιο αποτελεσματικά συγκοινωνιακά δίκτυα, έχει καταφέρει να μειώσει σημαντικά τους ρύπους, συγκριτικά με όλες τις άλλες ασιατικές μεγαλουπόλεις. Η έκρηξη ωστόσο στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, αν και προκαλεί ανησυχία για τα επίπεδα καθαρότητας του αέρα, δεν έχει ουσιαστικά επηρεάσει το περιβάλλον, σύμφωνα με την επίσημη θέση της ιαπωνικής κυβέρνησης. Επιπλέον, το μέσο προσδόκιμο ζωής στην πρωτεύουσα της χώρας ανέρχεται στα 84,19 χρόνια, κάτι που οφείλεται στο αξιόπιστο δημόσιο σύστημα υγείας, στους δυνατούς οικογενειακούς δεσμούς, τη μακρά ιαπωνική παράδοση υγιεινής και τις διατροφικές συνήθειες που περιλαμβάνουν ρύζι, φρέσκα ψάρια και λαχανικά.

Κοπεγχάγη: η πόλη του ποδηλάτου

Η Κοπεγχάγη έχει την πρωτιά σε πολλές λίστες σχετιζόμενες με την υγεία, εξαιτίας της ποδηλατικής κουλτούρας της πόλης και την μεγάλη πτώση σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα την τελευταία δεκαετία. Ένα από τα μακροπρόθεσμα πλάνα της κυβέρνησης είναι μέχρι το 2025, η Κοπεγχάγη να γίνει η πρώτη πόλη του κόσμου με μηδενική εκπομπή καυσαερίων. Καθημερινά το 50% των κατοίκων πηγαίνει στη δουλειά ή το σχολείο με το ποδήλατο, ενώ οι ποδηλατόδρομοι της πόλης εκτείνονται σε δίκτυο που φτάνει τα 400 χιλιόμετρα!