Ένα... μακάβριο μουσείο στη Νέα Υόρκη

morbid-anatomy
ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Σε όσους αρέσουν οι πιο… μακάβριες καταστάσεις, στη Νέα Υόρκη θα βρουν κάτι πολύ ενδιαφέρον.

Η Νέα Υόρκη δεν φημίζεται μόνο για το Άγαλμα της Ελευθερίας, ούτε για το σπίτι της... Κάρι Μπράντσο, αλλά και για τα μουσεία της. Σε αυτά, έχει προστεθεί και μια νέα είσοδος, το Morbid Anatomy Museum, στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν κέρινα ομοιώματα εξασθενημένων μελών του ανθρώπινου σώματος, αναμνηστικά πλεγμένα από ανθρώπινες τρίχες και άλλα μακάβρια τεχνουργήματα, με σκοπό να εξερευνήσουν το σταυροδρόμι θανάτου και… ομορφιάς.

Το μουσείο γεννήθηκε από το Morbid Anatomy blog που ξεκίνησε η Joanna Ebenstein το 2007, προκειμένου να οργανώσει ένα πρότζεκτ για τα ιατρικά μουσεία ανά τον κόσμο. Καθώς η έρευνα και το blog της έπαιρναν διαστάσεις, η Ebenstein δημιούργησε τη Morbid Anatomy Library, μια βιβλιοθήκη ανοιχτή για το κοινό μια μέρα την εβδομάδα και προώθησε μια σειρά σχετικών μαθημάτων και workshop με την ονομασία Morbid Anatomy Presents το 2009.

Στη βιβλιοθήκη οι επισκέπτες μπορούν να βρουν βιβλία από σεξ μέχρι τέρατα και από ιατρική μέχρι φυσική ιστορία, ενώ υπάρχει και μια ευρεία συλλογή με σχετικά αντικείμενα τέχνης, όπως π.χ. θρησκευτικές προσφορές, μια μάσκα... θανάτου του 19ου αιώνα που έχει πάρει το σχήμα του κρανίου του κατόχου της κ.ά.

Το μουσείο αυτό φιλοξενεί εκθέσεις που δύσκολα κάποιο άλλο μουσείο θα μπορούσε και αν το επόμενό σας ταξίδι σας φέρει προς Νέα Υόρκη, αξίζει τον κόπο να περάσετε από το Μπρούκλιν για μια επίσκεψη που δεν θα μοιάζει με τις άλλες.