Οι πιο διάσημες γέφυρες του κόσμου

golden-gate-bridge-san-fransisko
ΠΕΜΠΤΗ, 04 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Κατά τη διάρκεια των αιώνων οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει την αρχιτεκτονική για να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ φυσικών εμποδίων δημιουργώντας ένα εύκολο πέρασμα. Πολλές γέφυρες ξεφεύγουν, όμως, από την απλή χρησιμότητα και εξελίσσονται σε σύμβολα της εκάστοτε πόλης.

Golden Gate Bridge, Σαν Φρανσίσκο
Η Golden Gate Bridge είναι μια κρεμαστή γέφυρα που εκτείνεται στο Golden Gate, το στενό μεταξύ του Σαν Φρανσίσκο και του Marin County προς τα βόρεια. Το αριστούργημα του αρχιτέκτονα Joseph Strauss, το άγαλμα του οποίου κοσμεί το νότιο κατάστρωμα παρατήρησης, χρειάστηκε επτά χρόνια για την κατασκευή και ολοκληρώθηκε το 1937. Η Golden Gate Bridge ήταν η μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο και έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα στο Σαν Φρανσίσκο και την Καλιφόρνια. Από την ολοκλήρωσή της, το μήκος του ανοίγματος έχει ξεπεραστεί από οκτώ γέφυρες. Το διάσημο κόκκινο-πορτοκαλί χρώμα επιλέχθηκε ειδικά για να ξεχωρίζει μέσα στην πυκνή ομίχλη που την καλύπτει.

Millau Bridge, Γαλλία
Η γέφυρα του Millau είναι μια τεράστια καλωδιωμένη οδογέφυρα που εκτείνεται από την κοιλάδα του ποταμού Tarn κοντά στο Millau στη νότια Γαλλία. Είναι η ψηλότερη γέφυρα οχημάτων στον κόσμο, με το υψηλότερο σημείο του πυλώνα να βρίσκεται στα 343 μέτρα, λίγο ψηλότερα από τον Πύργο του Άιφελ. Το όριο ταχύτητας στη γέφυρα μειώθηκε από 130 χλμ/ώρα σε 110 χλμ/ώρα λόγω της κίνησης από τους τουρίστες που επιβραδύνουν για να βγάλουν φωτογραφίες από τα οχήματά τους. Αμέσως μόλις δόθηκε στην κυκλοφορία, οι επιβάτες σταματούσαν για να θαυμάσουν τόσο το τοπίο όσο και την ίδια τη γέφυρα.

Tower Bridge, Λονδίνο
Η Tower Bridge είναι ένας συνδυασμός κινητής και κρεμαστής γέφυρας στο Λονδίνο, πάνω από τον ποταμό Τάμεση. Είναι κοντά στον Πύργο του Λονδίνου, ο οποίος της δίνει το όνομα και έχει εξελιχθεί σε σύμβολο του Λονδίνου. Η κατασκευή ξεκίνησε το 1886 και χρειάστηκαν οκτώ χρόνια για να ολοκληρωθεί. Η γέφυρα αποτελείται από δύο πύργους που είναι δεμένοι μαζί στο ανώτερο επίπεδο μέσω δύο οριζόντιων διαβάσεων πεζών που έχουν σχεδιαστεί να αντέχουν τις δυνάμεις των αιωρούμενων τμημάτων της γέφυρας.

Akashi-Kaikyo Bridge, Ιαπωνία
Η Akashi-Kaikyo Bridge, γνωστή και ως Pearl Bridge, είναι η μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο με 1.991 μέτρα. Γεφυρώνει το Akashi Strait συνδέοντας το Kobe στην ηπειρωτική χώρα και το Iwaya στη Νήσο Awayi. Η γέφυρα χρειάστηκε σχεδόν 12 χρόνια για να χτιστεί και άνοιξε για κυκλοφορία το 1998. Η κεντρική έκταση ήταν 1.990 μέτρα αλλά ο σεισμός στο Kobe το 1995 μετακίνησε τους δύο πύργους ώστε να αυξηθεί κατά ένα μέτρο.

Sydney Harbour Bridge, Σίδνεϊ
Η Sydney Harbour Bridge είναι ένα από τα πιο γνωστά και προβεβλημένα αξιοθέατα της Αυστραλίας. Είναι η μεγαλύτερη (όχι όμως η μακρύτερη) γέφυρα με χάλυβα στον κόσμο με την κορυφή να στέκεται στα 134 μέτρα πάνω από το λιμάνι του Σίδνεϊ. Χρειάστηκαν οκτώ χρόνια να χτιστεί και άνοιξε το Μάρτιο του 1932. Επειδή ο χάλυβας διαστέλλεται ή συστέλλεται ανάλογα με το αν η γέφυρα είναι ζεστή ή κρύα, δεν είναι εντελώς σταθερός και μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί μέχρι 18 εκατοστά.

Brooklyn Bridge, Νέα Υόρκη
Η Brooklyn Bridge ολοκληρώθηκε το 1883 και συνδέει το Μανχάταν με το Μπρούκλιν μέσω του East River. Όταν άνοιξε και για αρκετά χρόνια ήταν η μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο και πλέον έχει γίνει ένα ορόσημο της Νέας Υόρκης. Η γέφυρα έχει έναν ευρύ πεζόδρομο ανοικτό για τους πεζούς και τους ποδηλάτες. Η διάβαση πεζών έχει ιδιαίτερη σημασία σε περιόδους δυσκολίας, όπως συνέβη για παράδειγμα κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Charles Bridge, Πράγα
Η Charles Bridge είναι μια διάσημη πέτρινη γοτθική γέφυρα που διασχίζει τον ποταμό Μολδάβα στην Πράγα. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1357 με την αιγίδα του βασιλιά Καρόλου Δ’ και τελείωσε στις αρχές του 15ου αιώνα. Καθώς ήταν το μόνο μέσο που διέσχιζε τον ποταμό, η Charles Bridge ήταν η πιο σημαντική σύνδεση ανάμεσα στην Παλιά Πόλη και την περιοχή γύρω από το κάστρο της Πράγας διαδραματίζοντας καταλυτικό ρόλο ως προς το εμπόριο. Σήμερα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στην Πράγα.

Stari Most, Βοσνία
Η Stari Most (Η Παλιά Γέφυρα) είναι μια διάσημη γέφυρα που διασχίζει τον ποταμό Νερέτβα στην πόλη Mostar της Βοσνίας. Χτίστηκε από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1566 και παρέμεινε για 427 χρόνια μέχρι που καταστράφηκε το 1993 κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας. Στη συνέχεια ξεκίνησε ένα πρότζεκτ για την ανοικοδόμησή της, και η νέα γέφυρα άνοιξε το 2004.Αποτελεί παράδοση για τους νέους της πόλης να κάνουν βουτιές από τη γέφυρα στον Νερέτβα. Δεδομένου ότι το ποτάμι είναι αρκετά κρύο, αυτό είναι ένα επικίνδυνο κατόρθωμα που μόνο οι ικανοί και καλύτερα εκπαιδευμένοι κολυμβητές επιχειρούν.

Great Belt Bridge, Δανία
Η Great Belt Bridge είναι στην πραγματικότητα δύο γέφυρες, ένα ανατολικό και ένα δυτικό τμήμα που χωρίζονται από το μικρό νησί του Sprogø. Η Ανατολική Γέφυρα, μια κρεμαστή γέφυρα 1.624 μέτρων διασχίζει το βαθύτερο μέρος του Storebælt ανάμεσα στο νησί της Ζηλανδίας και του Sprogø. Έχει το τρίτο μεγαλύτερο άνοιγμα στον κόσμο. Στα 254 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, οι δύο πυλώνες της Ανατολικής Γέφυρας είναι το υψηλότερο σημείο της Δανίας. Η Δυτική Γέφυρα έχει μήκος 6.611 μέτρα συνδυάζοντας σιδηροδρομική και οδική γέφυρα μεταξύ του Sprogø και του Funen.