Λιχτενστάιν: μια χώρα τόσο μικρή κι όμως τόσο «μεγάλη»!

lixtenstain-mia-xora-toso-mikri-ki-omos-toso-megali

ΤΡΙΤΗ, 10 ΜΑΙΟΥ 2011

Το Λιχτενστάιν είναι μια χώρα στην καρδιά της Ευρώπης, που στα μόλις 160 τ.χλμ. συνολικής έκτασής της, «κρύβει» εκπληκτικές ομορφιές και αξιοθέατα.

Το Λιχτενστάιν ( www.liechtenstein.li/index.php?id=54&L=1 ) είναι μια χώρα μικρή και άγνωστη για πολλούς από εμάς, που όμως διατηρεί πολλά μοναδικά και αξιοπρόσεκτα χαρακτηριστικά: είναι η μικρότερη αλλά πλουσιότερη (όσον αφορά στο κατά κεφαλήν εισόδημα) γερμανόφωνη χώρα του κόσμου και η μοναδική χώρα που βρίσκεται ολοκληρωτικά στις Άλπεις. Είναι επίσης η μοναδική -κατά κύριο λόγο γερμανόφωνη- χώρα, που δε μοιράζεται κοινά σύνορα με τη Γερμανία, το τέταρτο μικρότερο κράτος στην Ευρώπη ως προς την έκτασή του (μετά το Βατικανό, το Μονακό και τον Άγιο Μαρίνο) και το έκτο μικρότερο στον κόσμο. Έχει συνολική έκταση μόλις 160 τ.χλμ. και είναι από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο που δε διαθέτει αεροδρόμιο, δεν έχει δικό της νόμισμα (χρησιμοποιεί το ελβετικό νόμισμα), αλλά ούτε και εθνική γλώσσα!

Μήπως όλα αυτά σας δημιουργούν το ενδιαφέρον να διαβάσετε και τα παρακάτω;

Το Πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν ( http://bit.ly/miFzV2 ) είναι μια μικρή ορεινή χώρα στο άνω τμήμα του ποταμού Ρήνου, ανάμεσα στην Ελβετία και την Αυστρία, με πληθυσμό μόλις 35.000 κατοίκους. Αν και έχει τόσο λίγους κατοίκους, οι περισσότεροι είναι συγκεντρωμένοι στη δυτική του κυρίως πλευρά, καθώς η ανατολική καταλαμβάνεται από τις Άλπεις. Η χώρα είναι γνωστή ως θέρετρο χειμερινού αθλητισμού, αλλά και ως φορολογικός παράδεισος.

Στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, το Λιχτενστάιν παρέμεινε επίσημα ουδέτερο, έχοντας όμως την άτυπη υποστήριξη και βοήθεια της γειτονικής Ελβετίας. Μετά το τέλος του πολέμου, το Λιχτενστάιν παρουσίασε τη μεγαλύτερη κοινωνικοοικονομική πρόοδο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και εξελίχθηκε σε σημαντικό βιομηχανικό και οικονομικό κέντρο της Ευρώπης. Σήμερα η οικονομία του ανθεί, ενώ το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι το υψηλότερο στον κόσμο και το ποσοστό ανεργίας από τα χαμηλότερα.

Οι μικροσκοπικές πόλεις, τα χωριά και τα αξιοθέατα

Η πρωτεύουσα της χώρας ονομάζεται Βαντούζ, ενώ μεγαλύτερη πόλη της –περίπου 2 χλμ. μακριά- είναι το Σάαν. Η Βαντούζ είναι χτισμένη στους πρόποδες των Άλπεων και στο πιο ψηλό της βουνό στέκει ο εντυπωσιακός πύργος του Πρίγκιπα γνωστός ως κάστρο της Βαντούζ, που είναι ορατό από κάθε σημείο της πόλης. Ένα ακόμη όμορφο κτήριο της πόλης είναι το Κοινοβούλιο (Landtag), αλλά και ο καθεδρικός ναός του Αγίου Φλορίν.

Η Βαντούζ διαθέτει επίσης μουσείο σύγχρονης τέχνης ( www.kunstmuseum.li/?page=1&lan=en ), λαογραφικό μουσείο ( www.landesmuseum.li ), ταχυδρομικό μουσείο ( www.landesmuseum.li/d/postmuseum.asp ), ακόμη και μουσείο του σκι ( www.skimuseum.li/en/fis-ski-museum/introduction.html ). Ο πεζόδρομος Staedtle στο κέντρο της πόλης, αποτελεί ένα από τα πιο «ζωντανά» της σημεία, με καταστήματα, εστιατόρια, γκαλερί και καφέ.

Στη νότια περιοχή του Λιχτενστάιν, βρίσκονται ορεινές, πανέμορφες περιοχές, γεμάτες πράσινο και εντυπωσιακά τοπία. Το παραδοσιακό χωριό Triesenberg, προσφέρει καταπληκτική θέα στην κοιλάδα του Ρήνου και αξίζει να το επισκεφτείτε, ενώ σπάνιας ομορφιάς είναι και το θέρετρο Malbun, που βρίσκεται κυριολεκτικά πάνω στις Άλπεις και αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους σκιέρς και η πόλη Balzers με την πανέμορφη εκκλησία και το φρούριό της.

Οινική παράδοση

Το Λιχτενστάιν φημίζεται για τις εκλεκτές ποικιλίες κρασιών που παράγει και μια επίσκεψη στους αμπελώνες και τα κελάρια του, επιβάλλεται, για να δοκιμάσετε ή να αγοράσετε κρασί. Επισκεφτείτε τους πριγκιπικούς αμπελώνες Hofkellerei des Fursten von Liechtenstein ( www.hofkellerei.li ) και τους Harry Zech Weinbau ( www.hz-weinbau.li ).

Πώς θα πάτε

Η Βαντούζ βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης και σε μικρή απόσταση από μεγάλες μητροπόλεις. Απέχει 190 χλμ. από το Μιλάνο (περίπου 3 ώρες), 188 χλμ. από το Μόναχο (περίπου 3 ώρες) και μόλις 2,5 ώρες από το Ίνσμπρουκ και 78 χλμ. από τη Ζυρίχη (περίπου 1 ώρα).

Τα πιο κοντινά στο Λιχτενστάιν αεροδρόμια είναι το Zürich-Kloten (Ελβετία), 115 χλμ. μακριά, το Altenrhein (Ελβετία), 50 χλμ. μακριά και το Friedrichshafen (Γερμανία), 85 χλμ. μακριά.

Αναζητήστε τουριστικές πληροφορίες για τη χώρα, στο: www.tourismus.li/en/welcome.cfm .

ΠΟΠΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]