Σαν πας στην Καλαμάτα…

san-pas-stin-kalamata

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 13 ΜΑΙΟΥ 2011

Γνωστή για τα τοπικά της προϊόντα που αποτελούν βασικά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής, αλλά και για τα όμορφα τοπία και τα αξιοθέατά της, η Καλαμάτα αποτελεί σημαντικό προορισμό της νότιας Πελοποννήσου.

Στο μυχό του Μεσσηνιακού κόλπου και στους πρόποδες του Ταϋγέτου, βρίσκεται η Καλαμάτα ( http://bit.ly/joWLa8 ), η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου μετά την Πάτρα, μια πόλη προικισμένη από τη φύση, ιδιαίτερα γνωστή για τη… συμβολή της με τα προϊόντα της, στη μεσογειακή διατροφή. Το λάδι, οι ελιές και τα οπωροκηπευτικά της είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο και αποτελούν σημαντικά εξαγώγιμα προϊόντα, στα οποία στηρίζεται η οικονομία της περιοχής.

Το κάστρο και το ιστορικό κέντρο της πόλης, αποτελούν το καλύτερο σημείο για να ξεκινήσουμε την περιήγησή μας, διαθέτοντας πλήθος θρησκευτικών μνημείων και κτηρίων που αποτυπώνουν την ιστορία της με ιδιαίτερα ζωντανό και γοητευτικό τρόπο. Τα δρομάκια του ιστορικού κέντρου παραπέμπουν σε εικόνες του παρελθόντος, καθώς αποκαλύπτουν κτήρια που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου, ενώ εδώ επίσης μπορείτε να βρείτε πολλά μαγαζάκια που εμπορεύονται αποκλειστικά τοπικά προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς. Στο ιστορικό εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, που χτίστηκε το 1317, κηρύχθηκε στις 23 Μαρτίου του 1821 η ελληνική επανάσταση εναντίον των Τούρκων.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε επίσης το Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο που φιλοξενεί αρκετά ενδιαφέροντα αρχαιολογικά εκθέματα, τη Δημοτική Πινακοθήκη με έργα καλλιτεχνών που δωρίστηκαν μετά τον καταστρεπτικό σεισμό της Καλαμάτας το 1986 και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας που περιλαμβάνει αντικείμενα από την Επανάσταση του 1821, αλλά και από την αγροτική και παραγωγική ζωή των κατοίκων της Μεσσηνίας τον τελευταίο αιώνα.

Καθώς ανηφορίζετε, νότια του κάστρου, θα δείτε την πλατεία και την επιβλητική εκκλησία της Υπαπαντής του Σωτήρος, προστάτιδα της πόλης, κτισμένη το 19ο αιώνα, ενώ στα σκαλοπάτια πάνω από την Υπαπαντή βρίσκεται το Δημοτικό Ωδείο, το οποίο διοργανώνει συχνά εκδηλώσεις για τους φίλους της μουσικής.

Το κάστρο της Καλαμάτας, βρίσκεται σε έναν πευκόφυτο λόφο, προσφέροντας εντυπωσιακή θέα προς τη θάλασσα και χτίστηκε το 1208 από τον Γουλιέλμο Βιλλεαρδουίνο. Γνώρισε πολλές κυριαρχίες κατά το πέρασμα των αιώνων, όπως αυτή των Βυζαντινών, των Ενετών, των Φράγκων και των Οθωμανών και συνδέθηκε και με την ιστορική διαδρομή της πόλης έως τον 19ο αιώνα. Κάτω απ’ το κάστρο βρίσκεται ο ναός του Αγ. Ιωάννου, ενώ εκεί πιθανολογείται ότι βρισκόταν και η ακρόπολη των αρχαίων Φαρών.

Από την πλατεία 23ης Μαρτίου αρχίζει η οδός Αριστομένους, ο κεντρικότερος δρόμος- σημείο αναφοράς για την πόλη, με τα νεοκλασικά κτήρια, τα καταστήματα, αλλά και την κεντρική πλατεία της πόλης όπου βρίσκονται τα αγάλματα των αγωνιστών του 1821.

Το Δημοτικό Πάρκο του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος

Κατηφορίζοντας προς το τέρμα της οδού Αριστομένους, κοντά στο λιμάνι, θα βρείτε το Δημοτικό Πάρκο του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος ( www.sfsm.gr/park/parkgr.htm ), που λειτουργεί από το 1986 και καλύπτει έκταση 54 στρεμμάτων. Το πάρκο περιλαμβάνει μικρούς λοφίσκους, λιμνούλες, σιντριβάνια, γήπεδα, παιδικές χαρές, υπαίθριο αμφιθέατρο, χώρο για σκάκι και πατινάζ και άλλους χώρους αναψυχής.

Στο πάρκο μπορείτε να δείτε τροχαίο υλικό του ΟΣΕ (βαγόνια, μηχανές κ.λπ.), το παλαιό διώροφο κτήριο του σταθμαρχείου και τέσσερις πλατφόρμες επιβίβασης, αλλά και τον υδατόπυργο και τη μεταλλική γέφυρα πεζών.

Το λιμάνι και η παραλία

Η Καλαμάτα χαρακτηρίζεται από ένα παραλιακό μέτωπο με διάφορες χρήσεις. Το λιμάνι, στα δυτικά της πόλης - με τα γραφικά παλιά κτιριακά συγκροτήματα του τελωνείου, των κυλινδρόμυλων «Ευαγγελίστρια» και του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού- είναι σημαντικός πυλώνας της οικονομικής ζωής της, ενώ η μήκους 2,5 χλμ. παραλία προσφέρεται τόσο για κολύμπι, όσο και για περιπάτους, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε όλο το μήκος της παραλιακής ζώνης, επί της οδού Ναυαρίνου, υπάρχουν επίσης πολλές καφετέριες, ουζερί, ψαροταβέρνες και μπαρ.

Πώς θα πάτε

Η μεσσηνιακή πρωτεύουσα απέχει 238 χλμ. από την Αθήνα και μπορείτε να την επισκεφθείτε οδικώς μέσω της Εθνικής οδού Κορίνθου-Τριπόλεως ή αεροπορικώς ( www.hcaa-eleng.gr/kalamdat.htm ). Επίσης, η σύγχρονη μαρίνα Καλαμάτας έχει την δυνατότητα ελλιμενισμού σκαφών.

Πού θα μείνετε

Για τη διαμονή σας επιλέξτε από τα καταλύματα που περιλαμβάνονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας: http://www.kalamata.gr/default.asp?static=204 ή αναζητήστε πληροφορίες στο Γραφείο Τουριστικής Υποστήριξης: http://www.kalamata.gr/default.asp?static=314 .

ΠΟΠΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]