Πώς να αντιμετωπίσετε τέσσερα κοινά ταξιδιωτικά προβλήματα

taksidi-taksidiotis-kathusterisi

Η κούραση και το jet lag είναι ένα από τα συνηθισμένα προβλήματα των μακρινών ταξιδιών

ΔΕΥΤΕΡΑ, 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Πολλά μπορούν να συμβούν σε ένα ταξίδι. Αντί, όμως, να αφήσετε να σας το καταστρέφουν οι αναποδιές, μπορείτε να πάρετε τα μέτρα σας.

Χάνετε το διαβατήριό σας
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να το αναφέρετε στις τοπικές αρχές και στη συνέχεια να κανονίσετε επείγον ραντεβού με την πρεσβεία σας στην χώρα που επισκέπτεστε. Εκεί θα σας εκδώσουν ένα προσωρινό ταξιδιωτικό έγγραφο προκειμένου να μπορέσετε να επιστρέψετε, οπότε καλό είναι να έχετε μαζί σας ταυτότητα ή άδεια οδήγησης για την πιστοποίηση των στοιχείων σας, ενώ θα χρειαστεί και η βεβαίωση δήλωσης απώλειας του διαβατηρίου σας. Οι πιο προνοητικοί, μπορούν να έχουν ένα αντίγραφο του διαβατηρίου στη βαλίτσα τους για παν ενδεχόμενο.

Χάνετε τις βαλίτσες σας
Ο φόβος και ο τρόμος κάθε ταξιδιώτη: να μην εμφανιστούν ποτέ οι βαλίτσες του στο διάδρομο μεταφοράς αποσκευών. Όπως σε κάθε απώλεια, έτσι κι εδώ πρέπει να ενημερώσετε την αεροπορική εταιρία κάνοντας δήλωση, προκειμένου να σας δώσουν ενδεχομένως και τσάντα με κάποια απαραίτητα (είδη προσωπικής υγιεινής) και να έχουν το τηλέφωνο επικοινωνίας σας. Όσο περισσότερο χρόνο παραμένει χαμένη η βαλίτσα σας, τόσο μεγαλύτερη είναι η αποζημίωση που θα λάβετε από την αεροπορική. Αν παρ’ όλ’ αυτά χάσετε τη βαλίτσα μετά το διάδρομο παραλαβής, τότε πρέπει να ειδοποιήσετε την αστυνομία κι όχι την αεροπορική εταιρεία. Τα ταμπελάκια και κάποια χαρακτηριστική κορδέλα στη βαλίτσα πάντα βοηθούν να μην μπερδευτεί με κάποιου άλλου.

Τα πράγματα δυσκολεύουν αν χάσετε την πτήση σας με δικό σας φταίξιμο

Χάνετε την πτήση σας
Καταρχάς, μην πανικοβάλλεστε! Αν το φταίξιμο είναι δικό σας, το πιθανότερο είναι να μην καταφέρετε να κλείσετε άλλη πτήση χωρίς κόστος, αν και με όπλο την ευγένεια, σε ορισμένες αεροπορικές το περιθώριο υπάρχει. Αν η καθυστέρηση μιας πτήσης οδηγήσει στο να χάσετε την επόμενη, τότε μπορεί να βγείτε και κερδισμένοι από αυτή την ιστορία (πάντα, όμως, εξαρτάται από την αεροπορική εταιρεία). Ακόμη, μερικές αεροπορικές εταιρείες μπορεί να σας επιστρέψουν τα χρήματα των φόρων του αεροδρομίου κι αυτό καλό είναι να το γνωρίζετε όταν πρόκειται να πραγματοποιήσετε συνεχόμενες πτήσεις.

Ταλαιπωρείστε από το jet lag
Ρυθμίστε το ρολόι σας κατά τη διάρκεια της πτήσης στην ώρα του τόπου προορισμού σας και αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης, λίπους και αλατιού. Αν φτάσετε μέρα, προσπαθήστε να παραμείνετε ξύπνιοι πηγαίνοντας μια βόλτα ή κάνοντας ντους. Η βόλτα στον ήλιο μπορεί να κάνει ένα σχετικό reset στο βιολογικό σας ρολόι, ενώ βοηθητική είναι και η άσκηση που απελευθερώνει ενδορφίνες. Καλό είναι επίσης να προετοιμάζεστε πριν το ταξίδι, αλλάζοντας λίγο τις ώρες που τρώτε ή πηγαίνετε για ύπνο και μην ξεχνάτε: το ταξίδι προς τα ανατολικά είναι χειρότερο, γιατί σε αυτά τα ταξίδια προσπαθούμε να πάμε για ύπνο όταν ο οργανισμός μας είναι ρυθμισμένος να ξυπνήσει, καθώς η μέρα μικραίνει.