Γνωρίστε 7 από τις πιο… hipster γειτονιές του κόσμου

hipster-main
ΤΡΙΤΗ, 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Από το Βερολίνο στη Βαρκελώνη και από τη Νέα Υόρκη στο Άμστερνταμ, η hipster ατμόσφαιρα σε κάποιες γειτονιές είναι εμφανής κι αξιοπρόσεκτη.

Λάτρεις του εναλλακτικού σινεμά, που ασχολούνται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία, ακούνε indie folk, προτιμούν τα βιολογικά προϊόντα, πίνουν μπίρα, κάνουν ποδήλατο, φοράνε skinny jeans και καρό πουκάμισα -ή πουά φορέματα οι γυναίκες- και αφήνουν μουστάκι. Αν και η τάση της εποχής λέει πως οι hipster έχουν «πεθάνει», όλα τα παραπάνω συνεχίζουμε να τα βρίσκουμε ως χαρακτηριστικά σε διάφορες ομάδες εικοσάρηδων και τριαντάρηδων που θεωρούνται από τους γύρω τους ως πιο εναλλακτικοί.

Αυτοί ακριβώς οι τύποι έχουν και τα αγαπημένα τους μέρη ανά τον κόσμο, μέρη με vintage μαγαζιά, όμορφα καφέ, ψαγμένα βιβλιοπωλεία και ιδιαίτερα δισκάδικα. Το skyscanner.com αναγνώρισε κάποια από αυτά κι εμείς σας τα παρουσιάζουμε.

Williamsburg – Νέα Υόρκη
Μια περιοχή που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, το Williamsburg μπορεί να θεωρείται mainstream από τους πιο ριζοσπαστικούς, παρ’ όλ’ αυτά παραμένει η «Μέκκα» του hipster, όπου το indie rock, η τέχνη και η hipster κουλτούρα κυριαρχούν. Από τα must-see της περιοχής είναι το Smorgasburg, αγορά τροφίμων και σχετικών με την κουζίνα και το φαγητό προϊόντων, που συμβαίνει κάθε Σάββατο στο East River Park. 

Kreuzberg – Βερολίνο
Υπήρξε το κέντρο των hipster στην Ευρώπη και μια περιοχή του Βερολίνου αρκετά εναλλακτική, με γκράφιτι, μπουτίκ στις οποίες θα βρείτε όμορφα πράγματα που θα σας κάνουν να τα αγοράσετε για να νιώσετε… cool -αλλά το πιθανότερο είναι να μην τα φορέσετε ποτέ- και αρκετά μέρη για να… αράξετε.

Södermalm - Στοκχόλμη
Εδώ τα πάντα είναι vintage, αν και θα βρείτε και μπουτίκ σκανδιναβών σχεδιαστών για πιο μοντέρνα γούστα. Στην περιοχή αυτή είναι που κατοικούν και οι χαρακτήρες των bestsellers του Stieg Larsson, ενώ ειδική αναφορά χρειάζεται και στο ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο Konst-ig, το οποίο είναι αφιερωμένο στην τέχνη, την αρχιτεκτονική, το γραφιστικό σχέδιο και τη μόδα.

Dalston – Λονδίνο
Η βρετανική εφημερίδα The Guardian χαρακτήρισε το Dalston ως «το πιο κουλ μέρος της Βρετανίας» και μάλλον δεν έχει κι άδικο. Η περιοχή είναι γεμάτη βιβλιοπωλεία, club, δισκοπωλεία, μαγαζιά vintage, χώρους αφιερωμένους στο design και την τέχνη, ενώ εκεί βρίσκεται και το FARM:, μια… αστική φάρμα μέσα σε ένα μαγαζί, που άνοιξε το 2011 κι αποτελεί σήμερα meeting point αυτών που λατρεύουν το φαγητό, τις φάρμες και θέλουν να μυρίσουν λίγο εξοχή πίνοντας τον καφέ τους.

Amsterdam-Noord – Άμστερνταμ
Στη βόρεια πλευρά της λίμνης IJ στο Άμστερνταμ, βρίσκεται το Amsterdam-noord, μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει άνοδο και προτιμάται από τη νεολαία. Παλιότερα ήταν μια έρημη και εγκαταλελειμμένη περιοχή με αποθήκες, οι οποίες σήμερα στεγάζουν δημιουργικά start-ups, φεστιβάλ, ρεστοράν και το μεγάλο IJ Hallen παζάρι μια φορά το μήνα.

Canal St. Martin – Παρίσι
Δίπλα σε ένα κανάλι 4,5 χιλιομέτρων, η νεολαία αράζει και πίνει τις μπίρες της, σε ένα σημείο που θεωρείται από τα πιο cool του Παρισιού. Εκεί βρίσκεται και το Point Ephémère, μια πρώην αποθήκη που σήμερα αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό κέντρο που φιλοξενεί συναυλίες, εκθέσεις, στούντιο κ.λπ.

Gracia - Βαρκελώνη
Η Gracia βρίσκεται στην περιοχή των Parc Guell και Casa Vicens και μη νομίσετε σε καμία περίπτωση ότι η γοητεία της βρίσκεται μόνο στον Gaudi! Τα στενά δρομάκια γεμάτα μαγαζιά και βιβλιοθήκες περιμένουν τους επισκέπτες να τα ανακαλύψουν, ενώ το ηλιοβασίλεμα αποτελεί άλλη μια όμορφη εμπειρία στην περιοχή. Από την πληθώρα café και bar, το Heliogabal, το οποίο φιλοξενεί συναυλίες, ξεχωρίζει και βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τα στέκια της Gracia.