Αγγλία-Σκωτία: 1, 2 ή Χ;

skotia-agglia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 06 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Ποια από τις δύο χώρες έχει την καλύτερη κουζίνα, ποια έχει πιο πολλά πράγματα να δεις, ποια έχει τους πιο ανοιχτόκαρδους ανθρώπους και πολλά άλλα, σε μια σύγκριση μεταξύ Αγγλίας-Σκωτίας σε 10 σημεία.

Με αφορμή το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε για την ανεξαρτησία ή όχι της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, στο οποίο το 55,3% των Σκοτσέζων ψήφισε «όχι», η Telegraph έκανε ένα… συγκριτικό ανάμεσα σε Αγγλία και Σκωτία, συγκρίνοντας την κουζίνα, τον πολιτισμό, τις τουριστικές ατραξιόν της κάθε χώρας και διάφορα άλλα. Κι εμείς σας το παρουσιάζουμε.

Πιο ανοιχτόκαρδοι
Ενώ από τη μία η Σκωτία είχε φανταστική ατμόσφαιρα και ενθουσιασμό κατά τη διάρκεια των Commonwealth Games στη Γλασκώβη το καλοκαίρι που μας πέρασε, τα οποία ονομάστηκαν κιόλας τα «φιλικά παιχνίδια», από την άλλη, τα επεισόδια και η εχθρική διάθεση μεταξύ των «ναι» και των «όχι» του δημοψηφίσματος χάλασε το φιλικό κλίμα. Στο Λονδίνο, πάλι, προς έκπληξη όλων, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών του 2012, οι άνθρωποι μιλούσαν μεταξύ τους στο μετρό, κάτι που δεν το συναντάς εύκολα. Όπως και να ‘χει, όμως, το ετήσιο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, το Hogmanay (γιορτή για την τελευταία μέρα του έτους) και το Burn’s Night κάθε 25 περίπου του Γενάρη προς τιμήν του Σκωτσέζου ποιητή Robert Burns, φέρνει τους Σκωτσέζους λίγο πιο πάνω από τους Άγγλους στο θέμα του ποιοι είναι πιο «ανοιχτοί» άνθρωποι.

Καλύτερη πρωτεύουσα
Το Λονδίνο κερδίζει εύκολα από άποψη μεγέθους, με το Βρετανικό Μουσείο να προσελκύει κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες και τις τουριστικές του ατραξιόν να κερδίζουν το ενδιαφέρον του κόσμου. Η μετακίνηση, όμως, με τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι πιο δύσκολη, η Μαντάμ Τισό έχει ξεπεραστεί και η Oxford Street δεν είναι αυτή που ήταν κάποτε, από άποψη αγοράς. Το Εδιμβούργο δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το Λονδίνο από αρχιτεκτονική, διαμονή, περιπάτους, παλάτια κ.ο.κ. Το κακό είναι ότι ο περίπατος στο Εδιμβούργο δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, καθώς συνήθως οδηγεί σε λόφους και θέλει γερές αντοχές. Συν του ότι ο καιρός είναι πολύ άστατος. Με λίγα λόγια: αν μας ενδιαφέρει το μέγεθος, το Λονδίνο κερδίζει. Αλλιώς, το Εδιμβούργο είναι ιδανικό.

Καλύτερο φαγητό και ποτό
Deep-fried mars bars (τηγανητή σοκολάτα Mars σε βούτυρο), haggis (κιμάς από καρδιά, συκώτι και πνεύμονες προβάτου, μαγειρεμένος μέσα στο στομάχι του ζώου) και Irn-Bru, (πορτοκαλί φρουτώδες αναψυκτικό). Όλα τα παραπάνω σκωτσέζικα φαγητά και ποτά σημαίνουν μόνο ένα πράγμα: ότι η Σκωτία δεν μπορεί να βγει νικήτρια σε αυτή την αναμέτρηση. Στον οδηγό Michelin, άλλωστε, βρίσκονται 4 αγγλικά εστιατόρια με 3 αστέρια, 19 με 2 αστέρια και 116 με 1 αστέρι, ενώ από τη μεριά της Σκωτίας συναντάμε μόνο ένα εστιατόριο με 2 αστέρια και 15 με 1 αστέρι. Εντάξει, το υπέροχο σκωτσέζικο ουίσκι σίγουρα κερδίζει πόντους, αλλά και η Αγγλία έχει βραβευμένα κρασιά και αξιόλογο μηλίτη.

St. James Park

Αθλητικά event
Όσον αφορά το ποδόσφαιρο, η Αγγλία «το ’χει» με τo Anfield, το St. James Park, το Wembley, το Old Trafford… Το ίδιο ισχύει και με το rugby: το Twickenham είναι γεμάτο, κάτι που δεν συμβαίνει και με το Murrayfield του Εδιμβούργου. Ας δώσουμε στην Αγγλία άλλη μια ανάσα.

Outer Hebrides, Σκωτία

Καλύτερες παραλίες
Το κλίμα και των δύο σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με τη Μεσόγειο, αλλά η Αγγλία είναι αλήθεια ότι έχει λίγο καλύτερο κλίμα από τη Σκωτία. Οι παραλίες του Devon, της Κορνουάλης και του Norfolk είναι πολύ δημοφιλείς στην Αγγλία, το νησιώτικο σύμπλεγμα Outer Hebrides της Σκωτίας με τις παραλίες του, όμως, κλέβει την παράσταση, καθώς κάποιες μοιάζουν σαν να… έρχονται κατευθείαν από την Καραϊβική. Συν του ότι κάποιες είναι απόμερες και απαλλάσσουν τους επισκέπτες τους από τον κόσμο και τη φασαρία.

Mallaig, Σκωτία

Καλύτεροι τόποι για εκδρομές
Στην Αγγλία τα πράγματα είναι πιο οργανωμένα και συνδεδεμένα, ενώ υπάρχουν αρκετές όμορφες εκδρομές με το τρένο ή οδικώς που μπορεί να κάνει κάποιος, με την Κορνουάλη να είναι στους top προορισμούς. Όπως όλοι μπορείτε να φανταστείτε, όμως, τα παραμυθένια τοπία της Σκωτίας βγαίνουν εκτός σύγκρισης. Η διαδρομή από τη Γλασκώβη στο Mallaig είναι από τις πιο όμορφες με το τρένο, ενώ οι εκδρομές στην εξοχή κόβουν την ανάσα.

Καλύτερος καιρός
Πονεμένη ιστορία και για τις δύο χώρες, με τη Σκωτία να είναι σε λίγο χειρότερη θέση, πιο βροχερή και πιο κρύα. Σε ένα μέσο Αύγουστο η θερμοκρασία στο Λονδίνο φτάνει τους 19, ίσως και τους 23 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο Εδιμβούργο τους 15-19, με την υψηλότερη θερμοκρασία να έχει σημειωθεί το 2003 στο Κεντ όπου έφτασε τους 38,5 βαθμούς Κελσίου και τη χαμηλότερη στο Aberdeenshire το 1895 και το 1982 και στο Sutherland το 1995 πέφτοντας στους -27,2 βαθμούς.

φεστιβάλ Εδιμβούργου

Πιο πλούσιος πολιτισμός
Η Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας περιλαμβάνει μια από τις πιο όμορφες συλλογές έργων του κόσμου, παρ’ όλ’ αυτά δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή του Λονδίνου. Κι ενώ η Burrell Collection στη Γλασκώβη είναι εξαιρετική, «χάνει» λίγο σε σχέση με το Victoria and Albert Μουσείο του Λονδίνου. Μάλιστα, λίγοι θα διαφωνούσαν ότι παρά τη μεγάλη παράδοσή τους στις τέχνες, το σκωτσέζικο μπαλέτο, η όπερα και το θέατρο δεν μπορεί να συναγωνιστεί το Λονδίνο. Η Σκωτία, όμως, έχει και το Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, όπως και το Festival Fringe, όπου για περίπου ένα μήνα κάθε χρόνο η καινοτομία και η ποικιλομορφία παίρνουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Εν κατακλείδι, για μια σύντομη επίσκεψη, η Σκωτία ενδείκνυται, αλλά μακροπρόθεσμα, το Λονδίνο δύσκολα βρίσκει ανταγωνιστές.

North York Moors, Αγγλία

Καλύτερη φύση
Εκπληκτικά όμορφα νησιά, εθνικά πάρκα όπως το Loch Lomond και το The Trossachs, η διαδρομή Bealach na Bà και το βουνό Munros είναι μερικά μόνο από τα μέρη που κόβουν την ανάσα στη Σκωτία. Μέρη για σκι, πεζοπορία, mountain bike, ψάρεμα, γκολφ, ιππασία και ιστιοπλοΐα που δύσκολα συναντά κανείς στη ζωή του. Στην αντίπερα όχθη, όμως, η Αγγλία έχει το Εθνικό Πάρκο North York Moors, την ορεινή Peak District, το Northumberland, το καταπράσινο Sussex Downs, τα βουνά και τις λίμνες της Lake District, τις ακτές της Κορνουάλης και πολλά άλλα που ξεπερνούν τη Σκωτία. Συν τοις άλλοις, μπορείς να κολυμπήσεις στη θάλασσα χωρίς να πάθεις υποθερμία.

Καλύτερη βραδινή ζωή
Οι pub στο Εδιμβούργο είναι περίφημες και τα club της Γλασκώβης εξαιρετικά, δεν φτάνουν όμως για να περάσουν μπροστά από την Αγγλία. Στις βραδινές εξορμήσεις στο Newcastle ο κόσμος ντύνεται πάντα σαν να είναι καλοκαίρι –που δεν είναι σχεδόν ποτέ-, ενώ το Manchester διαπρέπει στα πάρτι σε αποθήκες, στις φοιτητικές βραδιές και τις gay περιοχές. Το Liverpool είναι δυνατό στις ζωντανές του σκηνές και το Λονδίνο έχει να προσφέρει τα πάντα: pub, bar, club για όλα τα γούστα.

Απ' ό,τι φαίνεται, από τη σύγκριση βγαίνει λίγο πιο μπροστά η Αγγλία. Από την άλλη πάλι, η Σκωτία βρίσκεται ψηλά σε πολλές λίστες με τους ονειρεμένους προορισμούς του εξωτερικού. Κάτι θα ξέρουν...