10 από τις πιο παλιές πόλεις του κόσμου μας συστήνονται

athina
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στο χρόνο σε πόλεις που κατοικούνται από το… 9000 π.χ. μέχρι σήμερα.

Υπάρχουν κάποιες πόλεις στον κόσμο που η ιστορία τους μετρά αρκετές χιλιάδες χρόνια και απαρτίζουν μεγάλο μέρος της ιστορίας του πλανήτη. Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποιες από αυτές, όπως καταγράφηκαν σε δημοσίευμα της Telegraph.

Αθήνα, Ελλάδα
Ας ξεκινήσουμε με την πιο γνωστή μας πόλη και αυτή που ήρθε πρώτη στο μυαλό όλων μας, την Αθήνα. Όπως είναι γενικά αποδεκτό, η Αθήνα προϋπήρχε της Μυκηναϊκής εποχής (1600-1100 π.Χ.) και σύμφωνα με τον Πλάτωνα στον Τίμαιο και με αρχεία Αιγύπτιων ιερέων, υπήρχε πόλη ακμάζουσα με το όνομα «Αθήνα» πριν από το 9600 π.Χ., αν και η ακρίβεια της αναφοράς αμφισβητείται. Πρώτος βασιλιάς της, πάντως, ήταν ο Κέκροπας τη 2η ή 3η χιλιετία π.Χ., ενώ κατοικείται συνεχόμενα από την 5η με 4η χιλιετία προ Χριστού.

www.wikipedia.com
Λάρνακα, Κύπρος
Στη Λάρνακα της Κύπρου, οι πρώτοι κάτοικοι θεωρείται ότι έφτασαν το 1400 π.Χ. στην περιοχή που τότε ονομαζόταν Κίτιον ή Κιτίμ. Σήμερα είναι γνωστή για τα αρχαιολογικά της μνημεία και τις παραλίες της που ελκύουν πλήθος τουριστών κάθε χρόνο. Κι όπως έχει αναφέρει ο Βρετανός ταξιδιωτικός συγγραφέας Robert Byron «Η ιστορία αυτού του νησιού είναι σχεδόν υπερβολική, προκαλώντας κάποιου είδους νοητικής… δυσπεψίας».

www.wikipedia.com
Cádiz, Ισπανία
Σε μια στενή λωρίδα γης που προεξέχει στον Ατλαντικό, το Cádiz υπήρξε το σπίτι του ισπανικού ναυτικού από τον 18ο αιώνα κι έπειτα. Ιδρύθηκε από τους Φοίνικες και οι πρώτοι κάτοικοι έφτασαν εκεί το 1100 π.Χ. Αποτελούσε ένα μικρό εμπορικό σημείο, το οποίο γύρω στο 500 π.Χ. έπεσε στα χέρια των κατοίκων της Καρθαγένης και αποτέλεσε τη βάση του Αννίβα για τις εκστρατείες του στην Ιβηρική χερσόνησο.

www.wikipedia.com

Arbil, Ιράκ
Υπό την κυριαρχία Ασσύριων, Περσών, Αράβων, Σασσανιδών και Οθωμανών, το Arbil αποτελούσε σημαντική στάση του Δρόμου του Μεταξιού (Silk Road). Οι πρώτοι του κάτοικοι εντοπίζονται το 2300 π.Χ. και το αρχαίο του φρούριο που δεσπόζει επιβλητικά 26 μέτρα από το έδαφος, ακόμη κυριαρχεί στον ουρανό.

www.wikipedia.com
Tyre, Λίβανος
Το Tyre ιδρύθηκε γύρω στο 2750 π.Χ. σύμφωνα με τον Ηρόδοτο. Κατακτήθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο το 332 π.Χ. και το 64 π.Χ. έγινε ρωμαϊκή επαρχία. Σήμερα, ο τουρισμός αποτελεί γι’ αυτό μια μεγάλη βιομηχανία και ο Ρωμαϊκός Ιππόδρομος της πόλης αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

www.wikipedia.com
Ιερουσαλήμ, Μέση Ανατολή
Το πνευματικό κέντρο των Εβραίων και η τρίτη πιο άγια πόλη του Ισλάμ, η Ιερουσαλήμ φιλοξενεί αρκετά σημαντικά, θρησκευτικά αξιοθέατα όπως το τέμενος Ομάρ, το Τείχος των Δακρύων, το Ναό του Πανάγιου Τάφου και το Τέμενος του Αλ Ακσά. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας της, η πόλη έχει πολιορκηθεί 23 φορές, κυριαρχηθεί 44 φορές και καταστραφεί 2 φορές, ενώ οι πρώτοι της κάτοικοι εντοπίζονται το 2800 π.Χ.

www.wikipedia.com
Plovdiv, Βουλγαρία
Η δεύτερη πιο μεγάλη πόλη της Βουλγαρίας, το Plovdiv, δέχτηκε τους πρώτους της κατοίκους το 4000 π.Χ. και αρχικά ανήκε στους Θράκες πριν αποτελέσει μια μεγάλη ρωμαϊκή πόλη. Αργότερα έπεσε σε βυζαντινά και οθωμανικά χέρια, πριν αποτελέσει μέρος της Βουλγαρίας, ενώ σήμερα πρόκειται περί μεγάλου πολιτιστικού κέντρου με πολλά αρχαία μνημεία, συμπεριλαμβανομένου ενός ρωμαϊκού αμφιθεάτρου, οθωμανικών λουτρών κ.ά.

www.wikipedia.com
Faiyum, Αίγυπτος
Νοτιοδυτικά του Καΐρου, το Faiyum αποτελεί μέρος της Κροκοδειλόπολης, μιας αρχαίας αιγυπτιακής πόλης που λάτρευε τον Petsuchos, έναν ιερό κροκόδειλο. Το 4000 π.Χ. είδε τους πρώτους του κατοίκους, ενώ στο σύγχρονο Faiyum μπορεί κανείς να δει μεγάλα παζάρια, τζαμιά, λουτρά, πυραμίδες…

www.wikipedia.com
Δαμασκός, Συρία
Για πολλούς η Δαμασκός αποτελεί την αρχαιότερη πόλη του κόσμου, αφού μπορεί να κατοικήθηκε γύρω στο 10000 π.Χ., κάτι τέτοιο δεν είναι, όμως, σίγουρο. Έγινε σημαντική αποικία μετά τον ερχομό των Αραμαίων, οι οποίοι έφτιαξαν ένα δίκτυο καναλιών που ακόμα και σήμερα αποτελεί τη βάση του σύγχρονου δικτύου της πόλης. Άλλη μια από τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η Δαμασκός πέρασε από ρωμαϊκά, αραβικά και οθωμανικά χέρια. Ο πλούτος και τα ιστορικά της μνημεία την είχαν καθιερώσει για χρόνια ως έναν πολύ δημοφιλή τουριστικό προορισμό, κάτι που δεν ισχύει πλέον μετά τις εξελίξεις στη Συρία.

www.wikipedia.com
Ιεριχώ, Παλαιστινιακά Εδάφη
Η πιο αρχαία πόλη του κόσμου που κατοικείται από το 9000 π.Χ. μέχρι και σήμερα συνεχόμενα, σύμφωνα με πηγές, με ευρήματα 20 διαδοχικών αποικιών, που φτάνουν μέχρι και το 11000 π.χ. Βρίσκεται κοντά στον ποταμό Ιορδάνη και σήμερα ζουν σε αυτή 20 χιλιάδες άνθρωποι.