7 λόγοι για να ταξιδέψετε στην Κούβα

kouba
ΤΡΙΤΗ, 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Καλές οι κοντινές και mainstream επιλογές του Παρισιού, του Λονδίνου και της Ρώμης, ένα ταξίδι στην Κούβα, όμως, θα σας μείνει αξέχαστο για τουλάχιστον 7 λόγους.

Μπορεί οι περισσότεροι να μην ψάχνετε λόγους, αλλά… λεφτά για να ταξιδέψετε στον επαναστατικό αυτό τόπο, παρ’ όλ’ αυτά δεν είναι λίγοι εκεί έξω αυτοί που δεν προσθέτουν την Κούβα στα άμεσα ταξιδιωτικά σχέδιά τους, καθώς το καθεστώς της τους φαντάζει ξένο και μακριά από τα δικά τους δεδομένα.

Το λιγότερο εμπορευματοποιημένο νησί της Καραϊβικής, όμως, προσφέρεται προς επίσκεψη όσο διατηρεί ακόμη αυτό το χαρακτήρα και σίγουρα θα κάνει το ταξίδι σας εκεί να διαφέρει κατά πολύ από τα υπόλοιπα της ζωής σας.

1. Για την ατμόσφαιρά της
Ο συνδυασμός αφρικανικής και ισπανικής ιστορίας της, υπάρχει παντού και μπορεί κάποιος να τον δει, να τον ακούσει, να τον γευτεί και να τον μυρίσει μέσα από όλες τις εκδηλώσεις της Κούβας: μουσικές, χορευτικές, καλλιτεχνικές, αρχιτεκτονικές, θρησκευτικές, γευστικές κ.ο.κ. Από τα κουβανέζικα πούρα, μέχρι τα τοπία, μέχρι τη σάλσα και τη ρούμπα, ο χαρακτήρας και η ατμόσφαιρα της Κούβας δεν ξεχνιούνται εύκολα.

2. Για την αίσθηση του χρόνου
Όταν ταξιδεύει κάποιος στην Κούβα, νιώθει σαν να ταξιδεύει στο χρόνο, αφού οι περισσότεροι επισκέπτες της αισθάνονται σαν να βρίσκονται πίσω στη δεκαετία του ’50 ή ακόμη και στο 1800, το 1700, το 1600 κι ακόμη πιο πίσω. Η αρχιτεκτονική της είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος που αξίζει να την επισκεφτεί κάποιος, ενώ είναι από τα λίγα μέρη στον κόσμο που μοιάζουν να συνυπάρχουν με το σήμερα, χωρίς απαραίτητα να συγχρονίζονται με αυτό.

3. Για τις παραλίες της
Προγραμματίζοντας από τώρα ένα ταξίδι για το καλοκαίρι, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τις μαγευτικές παραλίες της, με τα πιο μπλε νερά και την πιο άσπρη άμμο της Καραϊβικής. Με τους κοραλλιογενείς υφάλους της ενδείκνυται για καταδύσεις, ενώ το ψάρεμα και η ιστιοπλοΐα είναι ό,τι πρέπει για όσους θέλουν και ξέρουν να τα εξασκήσουν. Μην παραλείψετε να μπείτε στο πνεύμα της και να κάνετε ένα μακρύ περίπατο στην παραλία με λίγο ρούμι στο χέρι.

4. Για τους φιλόξενους ανθρώπους της
Μπορεί οι φυσικές της ομορφιές να αναστατώνουν κάθε τουρίστα, οι άνθρωποι της Κούβας, όμως, είναι η πραγματική ατραξιόν του νησιού. Άνθρωποι με ενδιαφέρον, ζεστοί, περίεργοι, ζωντανοί, συζητήσιμοι, με αγάπη για τη μουσική και την τέχνη, οι Κουβανοί μαγνητίζουν τους επισκέπτες του νησιού με την αισιοδοξία και τη θετική τους αύρα και ο χορός και το τραγούδι στον ήλιο είναι κάτι που μεταφέρεται και στους τουρίστες.

5. Για την εκπληκτική γεωγραφία της
Μοναδική για την Καραϊβική, η γεωγραφία της Κούβας σε κάνει να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε διαφορετικά μέρη πάνω στο ίδιο νησί. Με 3 επιβλητικές οροσειρές, πολλά εντυπωσιακά πάρκα, κήπους και μονοπάτια για πεζοπορία, η Κούβα σε κρατάει συνεχώς έκπληκτο με την τοπογραφία της, την άγρια ζωή της και τις εκθαμβωτικές ομορφιές της.

6. Για τα θεάματά της
Με περισσότερες από 100 θεατρικές εταιρίες, 2 χιλιάδες μουσικά γκρουπ και 30 εταιρίες χορού διασκορπισμένες σε όλη τη χώρα, σίγουρα δεν πρόκειται να σας διαφύγει η σχέση που έχουν οι Κουβανοί με την κληρονομιά τους. Πάντα θα βρίσκεστε κάπου κοντά σε κάποια performance και το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να παρακολουθήσετε όσο περισσότερες μπορείτε για να κατανοήσετε βαθιά τον πολιτισμό της.

7. Για τα αξιοθέατά της
Στην Κούβα θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε ιστορικά μνημεία 500 χρόνων και πολιτισμό που πάει ακόμη πιο πίσω. Η ιστορία της ξεδιπλώνεται μέσα από χιλιάδες μνημεία, αξιοθέατα, περισσότερα από 250 μουσεία, διατηρητέα κτίρια κ.ο.κ και η αίσθηση που αφήνει στον ταξιδιώτη είναι ότι η επόμενη ανακάλυψη βρίσκεται μια ανάσα μακριά.