5 προορισμοί ταμπού και τι πρέπει να γνωρίζετε

mianmar
ΤΕΤΑΡΤΗ, 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Κάποια μέρη του κόσμου προκαλούν σε πολλούς αμηχανία και πολλές φορές φόβο, αντί για ενθουσιασμό. Πριν, όμως, βγουν από την ταξιδιωτική λίστα, ας δούμε πώς μπορούμε να τους δώσουμε μια ευκαιρία.

Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία… Σίγουρα κανείς δεν έχει κανέναν ενδοιασμό για να επισκεφτεί αυτές τις χώρες –το αντίθετο. Από την άλλη πάλι, το Ιράν, η Β. Κορέα, το Μιανμάρ και άλλες χώρες, δεν βρίσκονται εύκολα στη λίστα με τους ταξιδιωτικούς προορισμούς που επιθυμεί να πραγματοποιήσει κάποιος σύντομα στη ζωή του κι όσο πιο άπειρος ταξιδιώτης είναι, τόσο πιο δύσκολοι μοιάζουν αυτοί οι τόποι. Ας δούμε μερικούς από αυτούς και τι πρέπει να ξέρουμε αν αποφασίσουμε να τους επισκεφτούμε.

Μιανμάρ (Μπούρμα)
Γιατί είναι ταμπού: Με το μακρόχρονο στρατιωτικό του καθεστώς, η φήμη του Μιανμάρ για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταναγκαστική εργασία και βίαιη καταστολή διαδηλώσεων και διαμαρτυριών έχει ταξιδέψει τον κόσμο, καθιστώντας το έναν προορισμό που όντως δεν μοιάζει και πολύ φιλικός.
Γιατί αξίζει να πάει κανείς: Από τους χρυσούς ναούς που μετρούν 2,5 χιλιάδες χρόνια μέχρι τη μεγαλύτερη γέφυρα του κόσμου από δέντρα τικ, τις ζούγκλες και τα λιβάδια περιτριγυρισμένα από τα Ιμαλάια, το Μιανμάρ προσφέρει αρκετές τουριστικές ευκαιρίες που λίγοι θα τις έχουν ζήσει.

Ιράν
Γιατί είναι ταμπού: Η σχέση του με το δυτικό κόσμο είναι αρκετά τεταμένη και το νομοθετικό του σύστημα που βασίζεται στον ισλαμικό νόμο Σαρία απωθεί τους τουρίστες. Δεν είναι και λίγο, άλλωστε, να φυλακίζεσαι με κατηγορίες κατασκοπίας ενώ εσύ κάνεις πεζοπορία ή να ξέρεις ότι όποιος απαρνείται τον Μωάμεθ τιμωρείται με θάνατο.
Γιατί αξίζει να πάει κανείς: Η ιστορία και αρχαιολογία της περσικής αυτοκρατορίας που θα βρει κάποιος τουρίστας στο Ιράν είναι απαράμιλλης ομορφιάς και αξιοθέατα όπως η Περσέπολη (αρχαία πρωτεύουσα της δυναστείας των Αχαιμενιδών), αρχαίοι ναοί και τάφοι, άγνωστοι στους τουρίστες του συμβατικού ταξιδιού, κάνουν το Ιράν ελκυστικό προορισμό για όσους θέλουν να διαφέρουν και να πηγαίνουν σε μέρη που δεν έχουν βρεθεί άλλοι. Η διαφορά μεταξύ των πολιτών και των πολιτικών του είναι μεγάλη και σύμφωνα με μαρτυρίες επισκεπτών του, πολλά από αυτά που προβάλλονται στις ειδήσεις, δεν είναι ακριβώς έτσι. Η διευθύντρια μιας μεγάλης αμερικάνικης τουριστικής εταιρίας, μάλιστα, εξηγεί ότι έχοντας γυρίσει όλο τον κόσμο, το Ιράν ήταν από τα πιο φιλικά μέρη που έχει βρεθεί και ότι κανονίζει ταξίδια με γκρουπ εκεί από το 1999.

Ιράκ
Γιατί είναι ταμπού:
Εντάσσεται κι αυτό στις ασταθείς χώρες, με τους τζιχαντιστές, τις ισλαμιστικές εξεγέρσεις και την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων να κάνουν τους τουρίστες να προτιμούν να μην ταξιδέψουν καθόλου από το να πάνε εκεί.
Γιατί αξίζει να πάει κανείς: Ίσως δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να καταλάβει κανείς τις συγκρούσεις και την ίδια τη χώρα, αν δεν την επισκεφτεί. Συν του ότι τα πρώην παλάτια του Σαντάμ Χουσεΐν, τα αξιοθέατα του πολιτισμού των Σουμέριων, η Βαβυλώνα και άλλα μέρη βιβλικής σημασίας συγκλονίζουν τον ταξιδιώτη. Παρ’ όλ’ αυτά το οργανωμένο ταξίδι με γκρουπ μοιάζει ως μοναδική επιλογή για ένα ταξίδι στο Ιράκ. Τα γκρουπ, μάλιστα, ακολουθεί και προσωπικό security, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει και αστυνομική συνοδεία.

Βόρεια Κορέα
Γιατί είναι ταμπού
: Το στρατιωτικό, μονοκομματικό αυτό κράτος είναι εξαιρετικά απομονωμένο από τον υπόλοιπο κόσμο και όποιος αποπειραθεί να μπει σε αυτό χωρίς την κατάλληλη visa και διαβατήριο μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με ισόβια φυλάκιση, καταναγκαστική εργασία και υψηλά πρόστιμα. Οι κανόνες για το τι μπορεί να δει, να ψωνίσει και να φωτογραφήσει ένας τουρίστας είναι αρκετά αυστηροί, ενώ πρέπει ακόμη να ξέρετε ότι η Ελλάδα εκπροσωπείται στην Β. Κορέα μέσω της Πρεσβείας Σεούλ.
Γιατί αξίζει να πάει κανείς: Όπως αναφέρει ταξιδιωτικός πράκτορας της Koryo Tours που οργανώνει ταξίδια στη Βόρεια Κορέα εδώ και 20 χρόνια, η επαφή των πολιτών και των πολιτισμών μόνο καλό μπορεί να κάνει και σίγουρα η ζωή και ο πολιτισμός που θα συναντήσετε εκεί, δεν θα θυμίζει σε τίποτα αυτά που ήδη ξέρετε.

Ανταρκτική
Γιατί είναι ταμπού:
Το κάποτε τελευταίο, αγνό μέρος της γης, πλέον έχει ξεκινήσει να προσελκύει τουρίστες. Παρ’ όλ’ αυτά οι επιστήμονες ανησυχούν ότι οι επισκέπτες μεταφέρουν άθελά τους στην ήπειρο διάφορους «εισβολείς» που προέρχονται από φυτά ή έντομα, ενώ τα απόβλητα των πλοίων και ο τουρισμός γενικότερα μπορεί να αλλοιώσει το οικοσύστημα, με τις ανησυχίες των ειδικών να είναι ολοένα και αυξανόμενες και εν δυνάμει αποτρεπτικές για τους ταξιδιώτες.
Γιατί αξίζει να πάει κανείς: Είναι το μοναδικό μέρος στον πλανήτη χωρίς μόνιμους κατοίκους και το περιβάλλον εκεί είναι εντελώς ξεχωριστό και ξένο για όλο τον κόσμο: παγόβουνα, πιγκουίνοι και ατελείωτος, καθαρός ωκεανός. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο marketing των Quark Expeditions, ο τουρισμός πρέπει να συνεχίσει να είναι κινητήριος δύναμη για τη συντήρηση της Ανταρκτικής και οι εμπειρίες στο μέρος από πρώτο χέρι αφήνουν έδαφος για καλύτερη κατανόηση αυτού του τόσο ιδιαίτερου προορισμού.