Φλωρεντία: μια πόλη σαν πίνακας ζωγραφικής

florentia-mia-poli-san-pinakas-zografikis

ΤΡΙΤΗ, 24 ΜΑΙΟΥ 2011

Η πόλη της Αναγέννησης, η Φλωρεντία, αποτελεί μέχρι σήμερα ένα ζωντανό μουσείο που εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη. Και το καλύτερο; Έχει όλα της τα αξιοθέατα συγκεντρωμένα ώστε να μπορούμε να τα ανακαλύψουμε σε λίγες μόνο μέρες. Αν και κανείς δε θέλει να φεύγει από εκεί.

Για τον απαιτητικό ταξιδιώτη, η Φλωρεντία ( http://bit.ly/kLRZg6 ) έχει διπλή… υπόσταση: είναι μια ζωντανή πόλη και ταυτόχρονα ένα εντυπωσιακό υπαίθριο μουσείο. Μια μικρή πόλη με σχεδόν όλα τα αξιοθέατα της συγκεντρωμένα μέσα σε λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα, η «αρχόντισσα» της Τοσκάνης είναι ένα μέρος που μπορείτε να το γνωρίσετε σύντομα, αλλά να προλάβετε να… μαγευτείτε.

Τα περισσότερα αξιοθέατά της βρίσκονται κοντά στην πλατεία Duomo, ενώ ο κεντρικός σταθμός των τρένων βρίσκεται στη Santa Maria Novella. Οι βόλτες στην απίστευτη αυτή πόλη είναι από μόνες τους ενδιαφέρουσες, αφού η αισθητική της κλασικής αναγέννησης, τα μνημεία, τα κτήρια και οι επιβλητικοί ναοί, αποτελούν μοναδικά αξιοθέατα.

Στη Φλωρεντία θα δείτε ακόμη πλανόδιους ζωγράφους και street performers που θα επιβεβαιώσουν ότι εκεί τέχνη είναι η ίδια η καθημερινότητα.

Τα «εκ των ων ουκ άνευ»

Ακόμη και αυτοί που έχουν ξαναπάει στη Φλωρεντία δε θα πρέπει να παραλείψουν να ζήσουν την ατμόσφαιρα της πόλης κάνοντας βόλτες από τη Galleria dell'Accademia, την πρώτη ακαδημία ζωγραφικής στην Ευρώπη ( www.firenzemusei.it/00_english/accademia/index.html ) στο Duomo ( www.duomofirenze.it/index-eng.htm ), στην Piazza della Signoria, στο Uffizi ( www.uffizi.firenze.it/english/Default.asp? ) και στους κήπους Boboli (Boboli Gardens).

Aν επιθυμείτε να δείτε τον περίφημο Δαβίδ του Μικελάντζελο ή / και το Uffizi, φροντίστε να κάνετε από πριν κράτηση ή να πάτε νωρίς την πρώτη διαθέσιμη μέρα του ταξιδιού σας. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς και τα Σαββατοκύριακα, οι ουρές στα πιο δημοφιλή μουσεία και αξιοθέατα της πόλης είναι τεράστιες. Έχετε επίσης τη δυνατότητα να αγοράσετε online ένα εισιτήριο για 13 κρατικά μουσεία, συμπεριλαμβανομένης της Galleria degli Uffizi, της Galleria dell'Accademia (όπου βρίσκεται ο Δαβίδ), του Palazzo Pitti, του μουσείου del Bargello, του αρχαιολογικού μουσείου και των παρεκκλησίων Medici (Cappelle Medicee). Αν έχετε σκοπό να επισκεφτείτε τα Uffizi και Accademia σε υψηλή περίοδο, φροντίστε να αγοράστε τα εισιτήριά σας τουλάχιστον έξι εβδομάδες πριν το ταξίδι σας.

Για να ανεβείτε στο επιβλητικό Duomo, δοκιμάστε μετά τις 16:00, όταν ο κόσμος αραιώνει αρκετά, ενώ για το δείπνο σας προτιμήστε τα εστιατόρια στην περιοχή «Oltrarno», από την άλλη μεριά του ποταμού Άρνου, σε σχέση με αυτή όπου βρίσκεται το Duomo.

Κι άλλα αξιοθέατα αλλά και χαλάρωση

Ξεκινήστε με έναν καπουτσίνο και κρουασάν στο Caffè της γειτονιάς σας. Αν δεν προλάβατε κάποιο από τα αξιοθέατα της πρώτης ημέρα, ήρθε η ώρα. Στη συνέχεια κάντε μια βόλτα στις μοναδικές εκκλησίες της πόλης, όπως η Santa Maria Novella, η Santa Croce και η εκκλησία San Marco και βγάλτε φωτογραφίες στην Piazza della Signoria, στο κέντρο της πόλης, όπου βρίσκεται το εκπληκτικό σιντριβάνι του Ποσειδώνα, έργο του Bartolomeo Ammanati και το τεράστιο Palazzo Vecchio, ένα από τα εντυπωσιακότερα κάστρα της Τοσκάνης που στεγάζει το δημαρχείο της πόλης.

Για μεσημεριανό γεύμα, δοκιμάστε μια από τις εξαιρετικές πιτσαρίες της πόλης, όπως την Il Pizzaiuolo ( www.ilpizzaiuolo.it/ ), την I Tarocchi (Via Dei Renai 12, 50100 Firenze, τηλ. +39 0552 343912 ), την Pizzeria Antica Porta (http://www.antica-porta.it/default_new.html ) και την Munaciello ( www.munaciello.it/ ). Το απόγευμα, χαλαρώστε με μια βόλτα μέχρι το San Miniato al Monte, απολαμβάνοντας τη θέα όλης της πόλης.

Για ένα ελαφρύ δείπνο α λα ιταλικά, απολαύστε το γνωστό για τους Φιορεντίνους aperitivo (κάτι σαν το αμερικάνικο «happy hour»): πρόκειται για τη συνήθεια που συνδυάζει ένα απολαυστικό μικρό πιάτο φαγητού με δροσιστικά και ελαφριά αλκοολούχα ποτά κατά την διάρκεια του απογεύματος και πριν το δείπνο. Πολλά μπαρ μάλιστα διαθέτουν περίτεχνους μπουφέδες (φανταστείτε λαχταριστό προσούτο, μικρά πιατάκια με ζυμαρικά, τυριά κ.ά.) που κοστίζουν… μόνο την τιμή ενός ποτού. Προτείνουμε τα Kitsch ( www.kitsch-bar.com/info/ ), Mezzanotte e Dintorni (Via Kassel 9 - Firenze ) και Negroni Bar (Via dei Renai, 17r, 50100 Firenze, τηλ. +39055243647). Το «aperitivo» ξεκινά συνήθως στις 19:00 και διαρκεί μέχρι τις 22:00.

...τα αξιοθέατα δεν τελειώνουν

Έχοντας ήδη επισκεφτεί τα κορυφαία αξιοθέατα, δείτε το Museo del Bargello ή /και το δαιδαλώδες Palazzo Vecchio. Στη συνέχεια, γευματίστε με ένα νόστιμο σάντουιτς της από το Fratellini ( Via Ghibellina 27r ) ή το Antico Νoe ( www.lanticonoe.com/ ) και κάντε μια βόλτα στην εκπληκτική γέφυρα Ponte Vecchio ( www.italyguides.it/us/florence/ponte_vecchio/old_bridge.htm ) με τα καταστήματα κοσμημάτων, τη μοναδική γέφυρα της πόλης που κατάφερε να σωθεί από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εάν επιθυμείτε να απολαύσετε την ύπαιθρο, δείτε το ηλιοβασίλεμα από τη μικρή πόλη Fiesole ( http://bit.ly/jGVJM5 ), 8 χλμ. από την πόλη της Φλωρεντίας. Το βράδυ, χαλαρώστε με ένα ποτήρι Chianti και την παραδοσιακή bistecca alla Fiorentina (φιορεντίνικου στυλ μπριζόλα λίγο ψημένη).

Η Φλωρεντία από ψηλά

Ένα από τα καλύτερα σημεία για να θαυμάσετε την πόλη από ψηλά, είναι η πλατεία Michelangelo. Οδηγηθείτε μέσω της Ponte Vecchio ή της Ponte alle Grazie στην Piazzale Michelangelo, που βρίσκεται σε έναν από τους λόφους της πόλης και προσφέρει εκπληκτική πανοραμική θέα στην Φλωρεντία. Η πλατεία ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Michelangelo ενώ στο κέντρο της φιλοξενείται ένα μπρούτζινο αντίγραφο του έργου «Δαβίδ» και αποτελεί το καλύτερο σημείο για να «αποχαιρετήσετε» την πόλη και να υποσχεθείτε πως θα την ξαναεπισκεφτείτε σύντομα.

ΠΟΠΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]