Μαγευτικές παραθαλάσσιες αποδράσεις στην Ευρώπη

mageutikes-parathalassies-apodraseis-stin-europi

ΤΕΤΑΡΤΗ, 01 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Το click@Life «ταξιδεύει» σε μαγευτικούς παραθαλάσσιους προορισμούς της Ευρώπης και εύχεται σε όλους καλό καλοκαίρι!

Κάποιοι πιστεύουν ότι οι καλύτεροι προορισμοί είναι εκείνοι που είναι άγνωστοι στους περισσότερους. Εκείνοι που παραμένουν παρθένοι και μακριά από τα… μάτια των πολλών. Σκεφτείτε όμως και το άλλο: πώς κάποια μέρη θα είχαν γίνει γνωστά, αν δεν άξιζαν το θαυμασμό μας;

Το click@Life «ταξιδεύει» σε μαγευτικούς παραθαλάσσιους προορισμούς της Ευρώπης και εύχεται σε όλους καλό καλοκαίρι!

Cinque Terre, Ιταλία: dolce vita στην ιταλική Ριβιέρα

Με «ρίζες» στην αρχαιότητα, τα πέντε χωριά (Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola και Riomaggiore) γνωστά ως Cinque Terre ( http://bit.ly/kAXzJB ) που δημιουργήθηκαν τη μεσαιωνική περίοδο, είναι σήμερα από τις πιο όμορφες περιοχές της γείτονος χώρας, στην περιοχή της Λιγουρίας και αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO ( http://whc.unesco.org/en/list/826 ). Εκτός από τα κτίρια, ένα μοναδικό ιστορικό χαρακτηριστικό των Cinque Terre είναι τα απότομα βράχια με τις αναβαθμίδες που «φιλοξενούν» κήπους και χωράφια και έχουν διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια δύο σχεδόν χιλιετιών. Το πιο προσιτό χωριό με το αυτοκίνητο είναι το Monterosso, το πιο δυτικό από όλα, ενώ το χωριό Vernazza είναι το πιο γραφικό. Το μικρό λιμάνι του πλαισιώνεται από την εκκλησία της Santa Margherita, ενώ τα ερείπια του κάστρου του 11ου αιώνα έχουν εντυπωσιακή θέα προς τη θάλασσα. Τα χωριά συνδέονται με μονοπάτια, τρένα και πλοία, αφού τα αυτοκίνητα δεν επιτρέπονται.

San Sebastian, Ισπανία: βασκική μαγεία

Ο παραλιακός δρόμος από το Μπιλμπάο, μέχρι το Σαν Σεμπαστιάν ( http://bit.ly/lpTzZZ ), στη βορειοανατολική ακτή της Ισπανίας (στην αυτόνομη κοινότητα της χώρας των Βάσκων), κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία, προσφέρει ένα θεαματικό ταξίδι σε εντυπωσιακά παραθαλάσσια μέρη, με λιμανάκια, παραλίες και καταπράσινα λιβάδια που τελειώνουν απότομα εκεί που τα βράχια «βουτούν» στη θάλασσα. Θα βρείτε παντού αγροτικά καταλύματα (Casas Rurales) και κάμπινγκ, όπου μπορείτε να περάσετε τις νύχτες σας. Το μικροσκοπικό χωριουδάκι Elantxobe, με τα πολύχρωμα σπίτια του που «κρέμονται» πάνω από το γκρεμό, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο ελκυστικά μέρη κατά μήκος ολόκληρης της ακτής. Είναι αδύνατο να πάτε στο Σαν Σεμπαστιάν και να μην το ερωτευτείτε, όπως και την υπέροχη παραλία του, La Concha.

Δαλματικές ακτές, Κροατία: τα μαργαριτάρια της Αδριατικής

Οι Δαλματικές ακτές ( http://bit.ly/lTJ2I9 ) είναι πολλά: γραφικές πόλεις, δαντελωτές παραλίες, αμέτρητα μικρά και μεγάλα νησιά, αρχαίες καστροπολιτείες και μεσαιωνικές πόλεις. Η Κροατία είναι ένας παράδεισος ήλιου και θάλασσας. Επισκεφτείτε το πανέμορφο νησί Κορτσούλα και το γραφικό Σπλιτ, το Χβαρ, με το ενετικό κάστρο του, που αποτελεί μαγνήτη του διεθνούς τζετ σετ και τη νησίδα-πόλη του μεσαιωνικού Τρογκίρ, που ενώνεται με την ξηρά με μια ωραία γέφυρα και αποτελεί πνευματικό κέντρο της Δαλματίας και δημοφιλή παραθεριστικό προορισμό με άριστη τουριστική υποδομή. Μην παραλείψετε μια στάση στο Ντουμπρόβνικ, τη νοτιότερη γωνιά της Δαλματικής Ακτής, γνωστό ως το «μαργαριτάρι της Αδριατικής» και φυσικά στις λίμνες Πλίτβιτσε ( http://whc.unesco.org/en/list/98 ), εκεί που η φύση δημιούργησε ένα από τα πιο όμορφα θαύματά της από λίμνες και καταρράκτες.

Κορσική, Γαλλία: ανυπέρβλητο φυσικό κάλλος

Δάση με βελανιδιές, καστανιές και πεύκα, γρανιτένια βουνά, ορμητικά ποτάμια και καταρράκτες, δαντελωτές ακρογιαλιές και γραφικά χωριά, είναι οι εικόνες που χαρακτηρίζουν την Κορσική ( http://bit.ly/ik8AuG ), ένα από τα πιο ποικιλόμορφα και υπέροχα νησιά της Μεσογείου ( www.visit-corsica.com/ ). Όμορφες αμμουδιές θα βρείτε στη Sperone και γύρω από το Golfe de Sant'Amanza. Επισκεφτείτε τον κόλπο Rondinara και τη γεμάτη δέντρα Palombaggia και εξερευνήστε τα νερά γύρω από το στενό του Bonifacio, του «Γιβραλτάρ της Κορσικής». Το μεγαλύτερο και πιο τουριστικό νησί του συμπλέγματος είναι το Île Lavezzi, γνωστό για τις φυσικές πισίνες, τις ερημικές παραλίες και τις όμορφες γωνιές για κολύμπι.

Κυανή ακτή, Γαλλία: η επιλογή των διασήμων και όχι μόνο

Με τις αστραφτερές της θάλασσες και τα γοητευτικά καλντερίμια της παλιάς πόλης της, αποτελεί ένα μέρος που προκαλεί θαυμασμό εδώ και αιώνες. Επίσης γνωστή ως γαλλική Ριβιέρα ( http://bit.ly/lW0wsy ) –λόγω των διασημοτήτων που την προτιμούν- αυτό το λαμπερό τμήμα της ακτής είναι γοητευτικό ακόμη και για όσους αναζητούν ήπιους χειμώνες και καλή ζωή. Όμως, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας των Καννών και το St Tropez, οι παράκτιοι δρόμοι ανάμεσα στη Νίκαια και το Μονακό, προσφέρουν μερικά από τα πιο θεαματικά σκηνικά. Το ψαρολίμανο Villefranche-Sur-Mer ήταν το αγαπημένο του Ζαν Κοκτό, ο οποίος ζωγράφισε τις τοιχογραφίες στη 17ου αιώνα Chapelle St-Pierre. Πέρα από το λιμάνι του, διαθέτει και μια εκπληκτική παραλία με τέλεια θέα της πόλης.

ΠΟΠΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]