Οι 11 πιο φιλικές πόλεις του κόσμου

boudapesti
ΤΡΙΤΗ, 04 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Η δομή μιας πόλης, όπως και το κατά πόσο οι κάτοικοί της είναι φιλόξενοι, ζεστοί και εγκάρδιοι στην πλειοψηφία τους, μπορεί εύκολα να της ανοίξει την πόρτα για τη λίστα με τις πιο φιλικές πόλεις του κόσμου.

Το cntraveller.com, μετά τη λίστα με τις πιο φιλόξενες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, έβγαλε και μια νέα λίστα διευρύνοντας το τοπίο σε όλο τον κόσμο και κατέληξε, με τη βοήθεια των αναγνωστών, ότι οι παρακάτω είναι οι 11 πιο φιλόξενες πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Βουδαπέστη, Ουγγαρία
Μεγαλόπρεπη, βασιλική και εκπληκτική, η Βουδαπέστη με την πλούσια ιστορία της και τα κομψά της κτίρια, αφήνει καλές εντυπώσεις στους επισκέπτες της. Οι κάτοικοί της είναι φιλικοί και συμπαθητικοί, οι οδηγοί προσεκτικοί και οι περισσότεροι χαρακτηρίζονται από μια νεανικότητα που κάνει την πόλη να μοιάζει ξεχωριστή.

Σεβίλλη, Ισπανία
«Κομψή», «όμορφη» και «καλοσυνάτη» είναι μερικά από τα επίθετα που χρησιμοποίησαν οι αναγνώστες του cntraveller για να περιγράψουν την ιστορική πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας. Οι κάτοικοί της χαρακτηρίζονται ως «ζεστοί», ευγενικοί και γεμάτοι ζωή, ενώ η πόλη γενικότερα χορεύει στους ρυθμούς του φλαμένκο, όπως καμία άλλη ισπανική πόλη.

Σαβάνα, Τζόρτζια, Ηνωμένες Πολιτείες
Η γοητεία είναι χαρακτηριστικό της παλαιότερης πόλης της Τζόρτζια, που πέρσι βρέθηκε στην τρίτη θέση των πιο φιλικών πόλεων, αφού πλήθος ανθρώπων που την έχουν επισκεφτεί τόνισαν την όμορφη εμφάνιση των ξεναγών της, την αίσθηση ταξιδιού στο χρόνο που αφήνει και την πλούσια απεικόνιση της ιστορίας της χώρας που εκφράζει –συν του ότι έχει υπέροχο φαγητό.

Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική
Κάποιοι το χαρακτηρίζουν ως το πιο εκπληκτικό μέρος του πλανήτη, καθώς αποτελεί μια μίξη φύσης, βουνών, ακτών και θαλασσών, ενώ ταυτόχρονα είναι ασφαλές μέρος, όπου ακόμη και μια μόνη γυναίκα μπορεί να περπατάει χωρίς φόβο. Μη διστάσετε να περιπλανηθείτε πίσω από το κέντρο της πόλης, όπου θα βρείτε όμορφες, χρωματιστές γειτονιές και αγορές και μην παραλείψετε να περάσετε από το Fringe, μια όμορφη γωνιά στο ανατολικό κέντρο, γεμάτη εστιατόρια, μαγαζιά κ.ο.κ.

Siem Reap, Καμπότζη
Παρ’ όλο που η πόλη Siem Reap έχει ανυπέρβλητη ομορφιά, υπέροχο φαγητό και πλούσια αξιοθέατα, αυτό που εντυπωσιάζει πιο πολύ απ’ όλα είναι οι άνθρωποί της. Τους χαρακτηρίζει μια ευθυμία και ευγένεια που μένει χαραγμένη σε όσους την επισκεφτούν, την οποία αν συνδυάσεις με τις όμορφες τοποθεσίες της, το ταξίδι εκεί μπαίνει στη λίστα με τα καλύτερα.

Σίδνεϊ, Αυστραλία
Το Σίδνεϊ δεν είναι μόνο η ομορφότερη μεγάλη πόλη του κόσμου, με εκπληκτικό λιμάνι και παραλίες, όπως τη χαρακτηρίζουν οι τουρίστες, αλλά και η πόλη με μερικούς από τους πιο φιλικούς ανθρώπους που θα βρεθούν ποτέ στο δρόμο σας. Είναι πάντα εξυπηρετικοί και αγαπούν τους επισκέπτες, συν του ότι το φαγητό εκεί… δεν ξεχνιέται εύκολα. 

Δουβλίνο, Ιρλανδία
Σύμφωνα με τους αναγνώστες του cntraveller.com, το Δουβλίνο (που ισοβάθμησε με το Σίδνεϊ) είναι μια πολύ δραστήρια πόλη που αποτελεί προορισμό-όνειρο κάθε ονειροπόλου, βιβλιοφάγου και ρομαντικού ανθρώπου. Εκτός του ότι είναι πράσινο, πλούσιο σε ομορφιές και εύκολο να το περπατήσεις, το Δουβλίνο είναι ένα από αυτά τα μέρη που αν σταματήσεις για ένα ποτό σε μια pub, θα καταλήξεις να φεύγεις 5 ώρες αργότερα, έχοντας πιάσει πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα στους ντόπιους. Μέσα στη λίστα των θαυμαστών του Δουβλίνου βρίσκεται, επίσης, και η Μισέλ Ομπάμα.

Τσάρλεστον, Νότια Καρολίνα, Ηνωμένες Πολιτείες
Μπαίνοντας στην τελική τριάδα φιλικών πόλεων, βρίσκουμε το Τσάρλεστον, το οποίο αποπνέει νότια φιλοξενία σε κάθε του γωνιά, με πολλούς από τους τουρίστες που το επισκέπτονται να αναφέρουν ότι θα μπορούσαν να ζήσουν εκεί μόνιμα. Το ιστορικό του κέντρο με την υποτιμημένη τοπική του κουλτούρα, τη φυσική του ομορφιά και το νόστιμο φαγητό, αλλά και με την αγορά Charleston City Market με τις μπουτίκ και τις γκαλερί, είναι αυτό που κερδίζει τις εντυπώσεις.

Βικτόρια, Βρετανική Κολομβία, Καναδάς
Υπάρχουν τόσα πολλά να κάνει κάποιος στη Βικτόρια, που χρειάζεται τουλάχιστον μια εβδομάδα για να καταφέρει να τη δει και να τη ζήσει: ποδήλατο στο μονοπάτι Galloping Goose, ξεκούραση στο Moka House Coffee, κρασί στο Beacon Hill Park, παρατήρηση φαλαινών κ.ο.κ. Το λιμάνι της αξίζει μια μέρα για να το ευχαριστηθεί κάποιος και αν βρεθείτε ποτέ σε αυτόν τον τόσο μακρινό προορισμό, ψάξτε το εκπληκτικό Fairmont Empress Hotel, το οποίο σίγουρα αξίζει έναν περίπατο. 

Μελβούρνη, Αυστραλία
Στη… μισή πρώτη θέση των πιο φιλικών πόλεων του κόσμου βρίσκουμε τη Μελβούρνη, η οποία αποτελεί μια από τις πιο «κομψές» πόλεις του κόσμου, με την πληθώρα πάρκων και την υπέροχη αντίληψη για την τέχνη που βρίσκεται διάχυτη στους δρόμους και σε δημόσια κτίρια. Έχει εκπληκτική νυχτερινή ζωή, φαγητό και ξενοδοχεία, ενώ οι κάτοικοί της διακατέχονται από φιλική διάθεση και αίσθηση του χιούμορ.

Όκλαντ, Νέα Ζηλανδία
Μαζί με τη Μελβούρνη, το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας «στριμώχνεται» στην πρώτη θέση, αφού κι εκεί οι άνθρωποι εκτός από φιλικοί και με αίσθηση του χιούμορ, έχουν μια διαφορετική οπτική για τη ζωή, η οποία εμπνέει τους τουρίστες. Ο καθαρός αέρας, το φρέσκο φαγητό, η έντονη κουλτούρα, η νεανικότητα και η περιπέτεια που χαρακτηρίζουν το Όκλαντ, το καθιστούν την κατάλληλη πόλη από την οποία μπορεί να ξεκινήσει κανείς την εξερεύνηση της Νέας Ζηλανδίας.