Ταξίδι σε οχτώ μέρη της Ιρλανδίας που θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό

irlandia-cliffs-moher
ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Όσοι αγαπούν τη φύση, το πράσινο και την εξοχή, η Ιρλανδία δεν γίνεται να λείπει από τους προορισμούς-όνειρο της ατζέντας τους. Κι αν ανήκετε σε αυτούς, δείτε ποια μέρη πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε στην ενδιαφέρουσα αυτή χώρα.

Άπειρες εκτάσεις με πράσινο, χορτάρι, εξοχή και φύση, γραφικά χωριά βγαλμένα σαν από σκηνικό ταινίας, άγρια ομορφιά, λόφοι και θέα που δεν θυμίζει εύκολα κάτι που έχετε ξαναδεί, η Ιρλανδία προσφέρει πολλές επιλογές για να χορτάσει το μάτι και η ψυχή.

Από αξιοθέατα που εντάσσονται στην Παγκόσμια Κληρονομιά της Unesco, μέχρι τοποθεσίες που θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής και κέλτικη φύση μακριά από τα φώτα της πόλης, η νησιωτική αυτή χώρα δεν μπορεί παρά να συγκλονίσει τους τουρίστες της, ειδικά με τα παρακάτω 8 πανέμορφα μέρη που δεν πρέπει να λείψουν από το ταξιδιωτικό σας άλμπουμ.

Βράχοι Moher
Μια από τις πιο δημοφιλείς, φυσικές ατραξιόν της Ιρλανδίας αποτελούν οι παράκτιοι βράχοι Moher που υψώνονται 214 μέτρα από τον Ατλαντικό στη δυτική πλευρά της χώρας και μετρούν περίπου 1 εκατομμύριο τουρίστες κάθε χρόνο. Εκτείνονται από το χωριό Doolin για περίπου 8 χιλιόμετρα στο Hags Head στην κομητεία Clare και αποτελούν ένα σοβαρό λόγο για περίπατο στην περιοχή, με θέα που όμοιά της δύσκολα ξαναβρίσκει κάποιος.

www.wikipedia.com / Florian Fuchs
Διαδρομή Ring of Kerry
Πρόκειται για μια γραφική διαδρομή περίπου 190 χιλιομέτρων, την οποία όποιος διανύσει καταφέρνει να θαυμάσει και τα πιο όμορφα τοπία της Ιρλανδίας μονομιάς: παγωμένες λίμνες, καταπράσινα λιβάδια, άγρια βουνά, αλλά και μερικά από τα highlights της χώρας όπως τη χερσόνησο Beara και το μονοπάτι Kerry Way, το μακρύτερο και το παλιότερο της χώρας. Κάντε μια στάση στο εθνικό πάρκο Killarney, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς Unesco και φιλοξενεί το κάστρο Ross του 15ου αιώνα, όπως και κοπάδια με άγρια ελάφια.

Περιοχή Giant’s Causeway
Το μοναδικό Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco που βρίσκεται στη Βόρεια Ιρλανδία είναι η περιοχή Giant’s Causeway, η οποία αποτελεί ζωντανή απόδειξη ότι η Μητέρα Φύση δημιουργεί τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του κόσμου. Το φυσικό αυτό θαύμα απαρτίζεται από περίπου 40 χιλιάδες πολυγωνικές πέτρες από βασάλτη (ηφαιστειογενές πέτρωμα που σχηματίζεται από ταχεία ψύξη της λάβας) που εκτείνονται κατά μήκος της ακτής και η εκδρομή εκεί αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς εκδρομές της περιοχής.

www.wikipedia.com
Νησιά Skellig
Φιγουράροντας και αυτά στη λίστα της Unesco, τα νησιά Skellig αποτελούν μια εκδρομή που αξίζει τον κόπο, από τη διαδρομή Ring of Kerry. Οι δυο μικροί βράχοι που βγαίνουν από τη θάλασσα στην ακτή Protmagee, εκτός του ότι φιλοξενούν ένα συγκρότημα μοναστηριών του 6ου αιώνα, το οποίο υψώνεται στα 230 μέτρα από τη θάλασσα, αποτελούν επίσης το σπίτι εντυπωσιακών πουλιών, από κορμοράνους μέχρι θαλασσοπούλια, μεγάλους γλάρους κ.ά. 

Νησιά Aran
Διάσημα για τα παραδοσιακά πουλόβερ Aran που πωλούνται σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και για τους χωρίς αυτοκίνητα δρόμους τους, τα νησιά Aran είναι από τα λίγα μέρη όπου μπορεί κανείς να ζήσει την εμπειρία ενός παραδοσιακού ιρλανδικού χωριού, απαλλαγμένου από τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των πόλεων. Εδώ αρκετοί ντόπιοι μιλούν ακόμη ιρλανδικά γαελικά, ζουν σε μικρές, αγροτικές κοινότητες και οδηγούν άμαξες, σε μια εξοχή που κόβει την ανάσα, με λόφους, ιστορικά φρούρια, αμμώδεις παραλίες κ.λπ. 

www.wikipedia.com / Michal Osmenda
Εθνικό Πάρκο Glenveagh
Δεύτερο σε έκταση εθνικό πάρκο της Ιρλανδίας και νούμερο 1 τουριστική ατραξιόν, το Glenveagh «τραβάει» πεζοπόρους, ψαράδες και ανθρώπους της φύσης από όλη τη χώρα. Εκεί οι τουρίστες μπορούν να θαυμάσουν τη θέα από τις κορυφές βουνών, να απολαύσουν απογευματινό τσάι στο 19ου αιώνα κάστρο Glenveagh ή να ψαρέψουν σολομό και πέστροφα σε λίμνες, κοντά στην άγρια φύση. Κι όσο κάνουν όλα τα παραπάνω, μπορούν να θαυμάσουν από κοντά ελάφια, αετούς κ.ο.κ. 

www.wikipedia.com / Ingo Mehling
Περιοχή Burren
Με τοπίο που προκαλεί αναστάτωση, με ασβεστολιθικά πετρώματα και βραχώδεις σχηματισμούς, με ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα, η περιοχή Burren αποτελεί ένα εντυπωσιακό μέρος για επίσκεψη, με αρκετούς να παρομοιάζουν τον περίπατο εκεί, με περίπατο στο φεγγάρι. Μοιάζει με ένα τεράστιο παζλ σχισμών, ρωγμών και απομονωμένων βράχων που προεξέχουν από την επιφάνεια της γης, στα 300 μέτρα πάνω από τον ωκεανό στην κομητεία Clare της δυτικής Ιρλανδίας. Οι τυχεροί που θα επισκεφτούν την περιοχή, θα δουν με τα μάτια τους πλήθος σπάνιων φυτών και εντόμων που φτάνουν περίπου τα 700 διαφορετικά είδη.

www.wikipedia.com / oiram
Εθνικό Πάρκο Connemara
Ένα ακόμη εθνικό πάρκο της Ιρλανδίας, το Connemara φημίζεται για το κοπάδι με τα πόνι και την άγρια εξοχή του που εκτείνεται γύρω από την περίφημη οροσειρά Twelve Bens. Τρία, μάλιστα, από τα βουνά Twelve Bens (το Benbaun, Bencullagh και Benbrack) βρίσκονται εντός των ορίων του πάρκου, από τα οποία περνάει πλήθος μονοπατιών ορειβασίας και πεζοπορίας. Ένα ακόμη highlight είναι και το Αββαείο Kylemore, μοναστήρι χτισμένο σε ένα από τα πιο όμορφα κάστρα της Ιρλανδίας, το κάστρο Kylemore.