Ντουμπρόβνικ: Το μαργαριτάρι της Μεσογείου

ntoumprobnik-to-margaritari-tis-mesogeiou

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Τα τελευταία χρόνια το όνομά του «παίζει» πολύ. Θα το δείτε να φιγουράρει σε ταξιδιωτικά περιοδικά, να προτείνεται σε στήλες ταξιδιού ή να πρωταγωνιστεί σε sites και blogs ανά τον κόσμο. Μήπως τελικά όλοι αυτοί κάτι ξέρουν;

Τα τελευταία χρόνια το όνομά του «παίζει» πολύ. Θα το δείτε να φιγουράρει σε ταξιδιωτικά περιοδικά, να προτείνεται σε στήλες ταξιδιού ή να πρωταγωνιστεί σε sites και blogs ανά τον κόσμο. Μήπως τελικά όλοι αυτοί κάτι ξέρουν;

Το αποκαλούν «το μαργαριτάρι της Μεσογείου» και μάλλον όχι άδικα. Το υπέροχο και ταχύτατα τουριστικά αναπτυσσόμενο Ντουμπρόβνικ τα τελευταία χρόνια διαφημίζεται ως ο απόλυτος ταξιδιωτικός προορισμός.

Ο Τζορτζ Μπέρναρντ Σω ανήκε στους πρώτους που το λάτρεψαν: «αν αναζητάτε τον παράδεισο πάνω στη γη, ελάτε στο Ντουμπρόβνικ», ανέφερε χαρακτηριστικά . Και όπως αποδείχθηκε, είχε απόλυτο δίκιο. Οι δαντελωτές ακτές της Αδριατικής, τα 1.185 νησάκια (!) που δημιουργούν ένα μοναδικό σύμπλεγμα, τα γαλαζοπράσινα νερά και τα κουκλίστικα σπιτάκια συνθέτουν την εικόνα ενός πραγματικού επίγειου παραδείσου.

Το Ντουμπρόβνικ με μια ματιά

Το μικρό δάσος, όπως είναι η σερβοκροατική μετάφραση της λέξης Ντουμπρόβνικ, μπορεί να τραυματίστηκε από τις πληγές του γιουγκοσλαβικού πολέμου αλλά επιβίωσε και ευτυχώς φαίνεται πως ξεπέρασε τα τραύματά του χάρη στην εργατικότητα των κατοίκων του αλλά κυρίως χάρη στην αγάπη τους για έναν τόπο που έπρεπε γρήγορα να αναστηθεί.

Οι περίπου 50.000 ψυχές που σήμερα κατοικούν στο Ντουμπρόβνικ ακολούθησαν πιστά όχι μόνο τις επιταγές ντόπιων καλλιτεχνών για το ξαναχτίσιμο των γκρεμισμένων μνημείων αλλά και τις πολύτιμες οδηγίες της UNESCO που συνέβαλε στην προστασία του τόπου και τον συμπεριέλαβε στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Χτισμένο στο νοτιότερο τμήμα της Κροατίας, το Ντουμπρόβνικ κυριολεκτικά ξεχωρίζει. Δύο πύλες θα σας καλωσορίσουν πριν μπείτε στην παλιά πόλη, η Πιλ και η Πλος. Επιλέξτε όποια από τις δύο προτιμάτε και ξεκινήστε την περιπλάνησή σας ακολουθώντας τον κεντρικό πλακόστρωτο δρόμο, που ονομάζεται Stradum.

Δεξιά και αριστερά σας, ξεπροβάλουν ατμοσφαιρικά καφέ, πολύχρωμα μαγαζάκια με είδη λαϊκής τέχνης και σουβενίρ και προσεγμένα εστιατόρια που σίγουρα θα επισκεφθείτε κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στη μαγευτική πόλη.

Καθώς δεν θα προλαβαίνετε να φωτογραφίζεστε πλάι στα καλοδιατηρημένα μνημεία, σκεφθείτε πως όλα αυτά που θαυμάζετε γύρω σας είχαν υποστεί πολλαπλές καταστροφές κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η παλιά πόλη του Ντουμπρόβνικ, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, άρχισε να ξαναβρίσκει την χαμένη της όψη γύρω στο 2005, όταν και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης των μνημείων.

Πρώτη σας στάση είναι το σιντριβάνι Ονόφριο, που χτίστηκε το 1438 και έκτοτε αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης αλλά και σημείο συνάντησης ντόπιων και ξένων. Τα βήματά σας θα σας οδηγήσουν στον καθεδρικό ναό του προστάτη της πόλης, του Αγίου Βλασίου ενώ περισσότερη ώρα θα χρειαστείτε προκειμένου να εξερευνήσετε το παλάτι Rector, χτισμένο το 1441, που σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσείο και φιλοξενεί σημαντικά εκθέματα που αποκαλύπτουν την ιστορία της πόλης.

Ξαποστάστε στη θορυβώδη πλατεία Gunduliceva Poljana, χαζέψτε τα αντικείμενα που πωλούνται στους πάγκους της υπαίθριας αγοράς και κατευθυνθείτε προς το μοναστήρι των Ιησουιτών που ενώ χρονολογείται από τον 18ο αιώνα ωστόσο διατηρείται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση.

Και μετά το μοναδικό μοναστήρι, ώρα για το πιο κλασσικό σημείο του Ντουμπρόβνικ. Ο λόγος για το λιμάνι του με τα χαρακτηριστικά οχυρωματικά τείχη μήκους 2 χλμ.-ορισμένα εκ των οποίων χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα. Εκεί πέρα από τη μοναδική θέα θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε και τα πέντε φρούρια του Ντουμπρόβνικ, το Σεντ Ιβάν, το Ρεβελίν, το Λοβρίτζενακ, το Μινσέτα και το Μποκάρ.

Κοντινές εκδρομές

Το Ντουμπρόβνικ είναι μικρό και κουκλίστικο. Μπορείτε να το περπατήσετε εύκολα ενώ και τα μνημεία του είναι σχετικά συγκεντρωμένα οπότε δεν θα κουραστείτε ιδιαίτερα σε μακρινές περιπλανήσεις. Αν ο χρόνος σας το επιτρέπει μπορείτε να κάνετε όμορφες εκδρομές και σε άλλα νησάκια των δαλματικών ακτών. Επιλέξτε το νησάκι Lokrum, που έγινε γνωστό καθώς λέγεται πως εκεί ξέβρασε η θάλασσα τον ναυαγό Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο το1192, όταν βυθίστηκε το πλοίο του επιστρέφοντας από μια Σταυροφορία. Μια επίσης καλή επιλογή είναι το νησάκι Mljet με το υπέροχο βιότοπο-πάρκο και τις δύο λίμνες θαλασσινού νερού που ενώνονται με γραφικά κανάλια. Στο κατάφυτο αυτό νησί λέγεται πως βρήκε καταφύγιο όχι μόνο ο Απόστολος Παύλος αλλά και ο πολυμήχανος Οδυσσέας. Εδώ, θα βρείτε και το νησάκι της Παναγίας που ξεπροβάλει στο μέσο μιας λίμνης καθώς και το εντυπωσιακό μοναστήρι των Βενέδικτων.

Διάσημο είναι και το νησάκι Hvar με το πολύ καλά διατηρημένο ενετικό του κάστρο και το περίφημο λευκό κρασί που παράγεται στους αμπελώνες του ενώ σημαντικό είναι και το νησί Korcula, η γενέτειρα του τολμηρού εξερευνητή Μάρκο Πόλο που θα σας μεταφέρει νοερά στη Βενετία χάρη στην ιδιότυπη αρχιτεκτονική του.

Πως θα πάτε:

Μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν απευθείας αεροδρομικές συνδέσεις ανάμεσα στην Αθήνα και στο Ντουμπρόβνικ. Όμως, η αυξημένη τουριστική κίνηση προς το δημοφιλή προορισμό, γέννησε την ανάγκη για απευθείας πτήσεις μεταξύ Αθήνας-Ζάγκρεμπ με την Croatia Airlines (www.croatiaairlines.com). Εναλλακτικά, μπορείτε να ταξιδέψετε στην Κροατία μέσω πλήθους συνδέσεων διάφορων ευρωπαϊκών πόλεων. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών: www.aia.gr. Αν επιλέξετε την οδική διαδρομή, θα διασχίσετε το δίκτυο μέσω Αλβανίας ή FYROM. Τέλος, μια καλή λύση είναι οι κρουαζιέρες που διοργανώνονται κατά μήκος των δαντελωτών ακτών της Αδριατικής και όπου μπορείτε να πάρετε μια γεύση –και-από Ντουμπρόβνικ.

Που θα μείνετε:

Πληθώρα ξενοδοχείων για κάθε γούστο και βαλάντιο θα βρείτε τόσο μέσα όσο και έξω από την πόλη του Ντουμπρόβνικ. Ωστόσο, επειδή τα τελευταία χρόνια, η όμορφη πόλη έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο ταξιδιωτικό προορισμό, θα πρέπει να κάνετε έγκαιρα τις κρατήσεις σας ειδικά αν ταξιδέψετε από την άνοιξη ως τα μέσα του φθινοπώρου.

Αν η τσέπη σας το αντέχει επιλέξτε τα πολυτελή Grand Hotel Park (www.grandhotel-park.hr), Grand Villa Argentina (www.gva.hr), Hotel Imperial Dubrovnik (www.dubrovnik.hilton.com) ή τα 3-4 αστέρων Hotel Bozica (www.hotel-bozica.hr), Dubrovnik President Hotel (www.valamar.com) και Hotel Stari Grad (www.hotelstarigrad.com). Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε την αρκετά οικονομικότερη λύση ενοικίασης επιπλωμένου διαμερίσματος ψάχνοντας αυτό που ζητάτε στο www.dubrovnikapartmentsource.com.

Που θα φάτε:

Αν είστε λάτρεις της ψαροφαγίας στο Ντουμπρόβνικ θα βρεθείτε στο στοιχείο σας. Ολόφρεσκα ψάρια, σαρδέλες και θαλασσινά αλλά και πιο ιδιαίτερες γεύσεις όπως σαλάμι με πάπρικα, καπνιστά ζαμπόν ή αρνί μαγειρεμένο στο γάλα (!) σίγουρα θα σας κερδίσουν.

Για το φαγητό σας θα βρείτε πολλά και καλά εστιατόρια. Να έχετε υπόψη σας πως όσα βρίσκονται μέσα στην παλιά πόλη είναι αρκετά πιο ακριβά από όσα θα βρείτε στα περίχωρα ή και στα γύρω νησάκια. Για τοπική κουζίνα επιλέξτε το Raguza 2 ή το Arka που ειδικεύεται στα θαλασσινά, όπως άλλωστε και το Rosarij. Αξιόλογες γεύσεις θα απολαύσετε και στα Jardin και Lokanda Peskarija. Όπου και αν επιλέξετε να απολαύσετε το γεύμα ή το δείπνο σας, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα υπέροχα κρασιά της Κροατίας.

Που θα διασκεδάσετε:

Αν επισκεφθείτε το Ντουμπρόβνικ καλοκαίρι ενδεχομένως θα σταθείτε τυχεροί και θα απολαύσετε από κοντά το διάσημο Φεστιβάλ της Ελευθερίας που ξεκίνησε το 1950 και έκτοτε διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι. Μουσική, χορός και θέατρο, βρίσκουν στέγη στις φιλόξενες γωνιές της πόλης ενώ μεγάλα ονόματα του καλλιτεχνικού στερεώματος δίνουν κάθε χρόνο το δυναμικό «παρών». Επισκεφθείτε το www.dubrovnik-festival.hr για περισσότερες πληροφορίες.

Όσο για τη νυχτερινή σας διασκέδαση και πάλι δεν θα μείνετε παραπονεμένοι. Clubs που μένουν ανοιχτά ως… τις πρώτες πρωινές ώρες, όπως τα Factory, Latino κ.α. βρίσκονται στη διάθεσή σας ενώ αν είστε οπαδοί της τζαζ, αναζητήστε το Trubadur Jazz Cafe, το Karaka, για βραδιές σε ένα μπαρ-ιστιοφόρο, πιστό αντίγραφο του 16ου αιώνα που αγκυροβολεί στο λιμάνι ή στο D’ vino Wine Bar για κρασοκατανύξεις…

Χρήσιμες πληροφορίες:

Πάρτε μια πρώτη γεύση από το ταξίδι σας σερφάροντας στα πλήρως ενημερωμένα sites της Κροατίας, όπως το www.croatia.hr, το www.dubrovnik-online.com ή το www.tripedia.info/location/europe/croatia.

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ