Οι πιο οικονομικές ευρωπαϊκές πόλεις για να ζει κανείς

charles-bridge-praga
ΔΕΥΤΕΡΑ, 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Μετά τις πιο οικονομικές πόλεις για να ταξιδέψει κάποιος, έρχονται και αυτές με το πιο χαμηλό κόστος ζωής για όσους θέλουν να κυνηγήσουν την τύχη τους αλλού, εντός Ευρώπης.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πλέον ψάχνουν άλλες χώρες και πόλεις για να ζήσουν, με χαμηλότερο κόστος ζωής, παραμένοντας στην ευρωπαϊκή ακτίνα. Με τα ενοίκια στη Ρώμη, το Παρίσι και το Λονδίνο να βρίσκονται στα ύψη, ο κόσμος αναζητά άλλες πόλεις, πιο οικονομικές, όπου μπορεί να σπουδάσει, να βρει δουλειά και να ζήσει μια αξιοπρεπή ζωή, χωρίς να σπαταλά όλα του τα λεφτά στην καθημερινότητα.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε πόλεις μέσα στην Ευρώπη όπου το κόστος ζωής είναι χαμηλό έως ανεκτό, χωρίς να χάνουν κάτι από την αίγλη και τον κοσμοπολίτικο αέρα τους.

Πράγα, Τσεχία
Η ιστορική πρωτεύουσα της Βοημίας παραμένει γοητευτική και παραμυθένια, με πλήθος μουσείων, θεάτρων, γκαλερί, κινηματογράφων και ιστορικών μνημείων να τονίζουν την κουλτούρα της πόλης. Το ενοίκιο για ένα δυάρι στο κέντρο της πόλης μπορεί να φτάνει τα 450 ευρώ, πιο έξω, όμως, οι τιμές πέφτουν, φτάνοντας τα 300-350 ευρώ το μήνα. Το κόστος διαβίωσης είναι σχετικά χαμηλό, με το γεύμα σε ένα απλό εστιατόριο να μην κοστίζει πάνω από 4 ευρώ και την τιμή της τοπικής μπίρας να φτάνει τα 60 λεπτά.

www.wikipedia.com
Βαρσοβία, Πολωνία
Η πρωτεύουσα της Πολωνίας είναι μια από τις φθηνότερες πόλεις της Ευρώπης. Οι τιμές των οπωροκηπευτικών, των εστιατορίων, των τσιγάρων και των ποτών είναι αρκετά χαμηλές, με ένα μπουκάλι τοπικής μπίρας να κοστίζει 80 λεπτά και τα τσιγάρα 3,5 ευρώ. Το ενοίκιο των διαμερισμάτων στο κέντρο της πόλης φτάνει τα 350 ευρώ και λόγω των φοιτητών που σπουδάζουν εκεί, η διασκέδαση δεν λείπει από το προσκήνιο, με πολιτιστικά κέντρα, φεστιβάλ, bar και κλαμπ. Δυστυχώς, όμως, η ανεργία στην Πολωνία αγγίζει το 13,3%, που σημαίνει περίπου 2 εκατομμύρια άνεργοι.

Σαράγεβο, Βοσνία Ερζεγοβίνη
Τα χαμηλά ενοίκια στο Σαράγεβο είναι ένας βασικός παράγοντας για να ξενιτευτεί κάποιος, αφού το δυάρι φτάνει τα 250 ευρώ το μήνα και εκτός κέντρου οι τιμές πέφτουν ακόμη και στα 150 ευρώ. Εκεί βρίσκεται το οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό κέντρο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αυξητικές τιμές στην τουριστική κίνηση. Στα θετικά κατατάσσονται επίσης οι χαμηλές τιμές στα εστιατόρια, τα οπωροκηπευτικά και τη μεταφορά (το μηνιαίο πάσο κοστίζει 37 ευρώ), η υψηλή ανεργία του 15%, όμως, εγείρει προβληματισμούς.

Βουκουρέστι, Ρουμανία
Το κόστος ζωής στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας παραμένει χαμηλό και παρ’ όλο που είναι η 6η μεγαλύτερη πόλη της Ευρώπης μετά το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Μαδρίτη, το Βερολίνο και τη Ρώμη, οι τιμές του απέχουν πολύ από αυτές των υπόλοιπων πόλεων. Ο μέσος όρος ενοικίων στο Βουκουρέστι ανέρχεται στα 350 ευρώ και το φαγητό έξω είναι αρκετά φθηνό με ούτε 5 ευρώ το γεύμα σε ένα απλό εστιατόριο. Η μηνιαία κάρτα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς κοστίζει 12 ευρώ, οι μισθοί, όμως, παραμένουν χαμηλοί στις περισσότερες περιπτώσεις, φτάνοντας τα 300-400 ευρώ.

Σόφια, Βουλγαρία
Στη γειτονική μας Σόφια, τα ενοίκια βρίσκονται περίπου στα 300 ευρώ στο κέντρο της πόλης, πέφτοντας όσο απομακρύνεται κάποιος απ’ αυτό. Με την κοιλάδα και τα βουνά της, η Σόφια αποτελεί ένα πολύ γραφικό μέρος, με κρύους χειμώνες και ηλιόλουστα καλοκαίρια, με πάνω από 1 εκατομμύριο κατοίκους. Οι μισθοί είναι χαμηλοί, φτάνοντας τα 450 ευρώ το μήνα, με το κόστος ζωής να παραμένει κι αυτό σε χαμηλά επίπεδα, αλλά όχι όσο θα έπρεπε αναλογικά με τους μισθούς, συν του ότι η ανεργία φτάνει το 13%.

www.wikipedia.com / Nicolai Mihailiuc
Κισινάου, Μολδαβία
Η πρωτεύουσα της Μολδαβίας φαίνεται πως είναι η πιο οικονομική πόλη για να ζήσει κάποιος κι αυτό φαίνεται αρχικά από τα ενοίκια, το ύψος των οποίων είναι λίγο παραπάνω από 200 ευρώ το μήνα και μπορούν να φτάσουν ακόμη και τα 130 λίγο πιο μακριά από το κέντρο της πόλης. Η μηνιαία κάρτα μετακίνησης με τα μέσα μεταφοράς κοστίζει μόλις 5 ευρώ και μπορεί κάποιος να φάει ένα γεύμα 3 πιάτων σε ένα σχετικά καλό εστιατόριο με 17 ευρώ. Η πόλη έχει 800 χιλιάδες κατοίκους, 33 πανεπιστήμια, 3 Εθνικά Μουσεία, Εθνική Λυρική Σκηνή και εγγυάται πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων με κόστος διαβίωσης… 81% χαμηλότερο από το Παρίσι.