Σερβία: ευρωπαϊκές περιπέτειες άλλου τύπου

beligradi
ΠΕΜΠΤΗ, 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Στα κεντρικά Βαλκάνια η Σερβία μοιάζει με ανεξερεύνητο θησαυρό που περιμένει να τον ανακαλύψουν.

Μια χώρα που τα έχει όλα, από κλασική ευρωπαϊκή ατμόσφαιρα μέχρι άρωμα Βαλκανίων, η Σερβία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης. Παρ’ όλ’ αυτά, όμως, οι τουρίστες δείχνουν να μην την βάζουν ευρέως στα ταξιδιωτικά τους πλάνα, προτιμώντας τους πιο μαζικούς προορισμούς της δυτικής Ευρώπης, αντί να αποπειραθούν να ανακαλύψουν την πιο ανεξερεύνητη πλευρά της ηπείρου.

Μάλλον αυτό, όμως, πρόκειται σιγά-σιγά να αλλάξει, αφού πέρα από τις ομορφιές της, η Σερβία με τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νόβι Σαντ βρίσκεται και στη δεύτερη θέση των best value πόλεων που αξίζει κανείς να ανακαλύψει το 2015 (σύμφωνα με τη λίστα της μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών www.trivago.gr που δημοσιεύσαμε πρόσφατα), αρχίζοντας να στρέφει τα μάτια προς το μέρος της κι όλα δείχνουν πως ήρθε η ώρα να τη γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

Με αφετηρία το Βελιγράδι
Η πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι, προσφέρει ένα ξέγνοιαστο καλωσόρισμα στους επισκέπτες και τους ξετυλίγει μια λίστα με πολλά πράγματα να δουν: "ζωντανά" μουσεία, όπως το Εθνογραφικό Μουσείο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Νίκολα Τέσλα κ.ά., τον ποταμό Σάβο που είναι παραπόταμος του Δούναβη, το εντυπωσιακό φρούριο Καλεμέγκνταν που αποτελεί χαρακτηριστικό της παλιάς πόλης στην κορυφή του λόφου, με το κάστρο, τα παλιά σπίτια και τα στενά σοκάκια που το περιβάλλουν και τη ζωντανή πόλη με τη νυχτερινή σκηνή της το βράδυ.

Οι καλλιτέχνες και στοχαστές μαζεύονται σε δημιουργικά café και εναλλακτικά κλαμπ, ενώ σε άλλους αρκεί μια βόλτα στο Δούναβη για να ζήσουν την καρδιά των Βαλκανίων. Και για τους πιο μποέμ, υπάρχει η αντίστοιχη περιοχή, η Skadarska, η οποία συχνά χαρακτηρίζεται ως η Μονμάρτη του Βελιγραδίου. Στις αρχές του 1900 σύχναζαν εκεί μποέμ ποιητές και καλλιτέχνες, ενώ σήμερα στο λιθόστρωτο δρόμο θα βρείτε βαλκανικές ταβέρνες, περιφερόμενους μουσικούς, café και γκαλερί. Το καλοκαίρι, μάλιστα, τα εστιατόρια βγάζουν καρέκλες έξω και διάφοροι μουσικοί, ηθοποιοί και άλλοι περφόρμερ διασκεδάζουν τον κόσμο.

Στο κέντρο της πόλης υπάρχει και ένα μνημείο που ξυπνάει έντονα τις μνήμες πολέμου, αφού πρόκειται για ένα κτίριο που χτυπήθηκε από το ΝΑΤΟ κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών στη Σερβία το 1999 και δεν έχει αποκατασταθεί, θυμίζοντας έντονα στον επισκέπτη και στους κατοίκους την άσχημη αυτή περίοδο της ιστορίας.

Χωριά, κάστρα, βουνά και μοναστήρια
Όσο κι αν η καρδιά μιας χώρα χτυπά συνήθως στην πρωτεύουσά της, έξω από αυτή ένας ταξιδιώτης μπορεί να συναντήσει υπέροχα τοπία που απομακρύνονται από το αστικό περιβάλλον, αλλά δεν χάνουν από γόητρο.

Εκτός Βελιγραδίου, απλώνονται πεδιάδες με φιλόξενα χωριά, καταφύγια, περιοχές για σκι, μονοπάτια για πεζοπορία, κάστρα φωλιασμένα στα βουνά και μοναστήρια «κρυμμένα» σε πανέμορφα εθνικά πάρκα.

Το χειμώνα κατευθυνθείτε οπωσδήποτε για σκι στο Kopaonik ή στο Zlatibor όπου θα γνωρίσετε μια ρομαντική περιοχή με παραδόσεις και φιλοξενία, με τα βουνά Tara και Šargan στα βόρεια και τους λόφους Murtenica που συνορεύουν με τη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Περάστε μερικές ημέρες ανακαλύπτοντας τις λαϊκές παραδόσεις, τις προκαταλήψεις, τα ήθη και τα έθιμα των περήφανων χωριών, συμπεριλαμβανομένου και του παραμυθένιου χωριού Drvengrad (ή Kustendorf που σημαίνει χωριό του Κούστα) του σέρβου σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα, το οποίο δημιουργήθηκε για την ταινία «Η ζωή είναι ένα θαύμα» και ταξιδέψτε στη σιδηροδρομική γραμμή Šargan 8 railway, απολαμβάνοντας κάθε λεπτό της διαδρομής.

Στο Βορρά και στο Νότο
Νότια, προς το Κόσοβο, θα βρεθείτε στο πολιτιστικό κέντρο της περιοχής Raška/Sandžak, το Novi Pazar, όπου υπάρχει μεγάλος πληθυσμός μουσουλμάνων. Εκεί θα μπορέσετε να γευτείτε τούρκικη κουζίνα και καφέ, γνωρίζοντας τα ήθη και τα έθιμα της γειτονικής μας χώρας με τα χαμάμ και τους ισλαμικούς μιναρέδες, ενώ κοντά βρίσκονται και ορθόδοξα μοναστήρια, αλλάζοντας το τοπίο. Κι αν θέλετε να έρθετε σε επαφή με τη μουσική της χώρας, κάθε Αύγουστο το φεστιβάλ τρομπέτας Guča υπόσχεται να σας δώσει μια γεύση.

Στο Βορρά, το Novi Sad που κατέκτησε τη δεύτερη θέση στις best value πόλεις για το 2015 στη λίστα του trivago.gr, είναι ένα από τα μέρη που παρέχει όλες τις ανέσεις μιας πόλης, χωρίς το άγχος και τους ρυθμούς μιας πρωτεύουσας, παρ’ όλο που αποτελεί βιομηχανικό και οικονομικό κέντρο της σερβικής οικονομίας. Εκτός από τις ομορφιές του, το Novi Sad φημίζεται και για το διάσημο φεστιβάλ Exit, το οποίο ανακηρύχτηκε ως το «Καλύτερο Μεγάλο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ» στα European Festival Awards 2014

Ακόμη, όμως, και χωρίς τις μουσικές και τα φεστιβάλ της, η Σερβία μπορεί να κερδίσει τις εντυπώσεις με την αρχιτεκτονική της, τα διαδεδομένα τσιμεντένια δρομάκια της, τα μεσαιωνικά μοναστήρια της, τις ορθόδοξες εκκλησίες της, τις οθωμανικές γωνιές της, τις αυστροουγγρικές οχυρώσεις της και τα αρ νουβό κτίριά της στην Subotica, κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία.

Η Σερβία, αν και υποτιμημένη, έχει όλα τα απαραίτητα απ’ άκρη σ’ άκρη της για να σας πάει ένα ταξίδι σε ένα κόσμο διαφορετικό, που διαφέρει από τους κλασικούς τουριστικούς προορισμούς, αλλά «μυρίζει» Ευρώπη και θα σας κάνει ευτυχισμένους αν καταφέρετε να τον ανακαλύψετε προτού γίνει «της μόδας».