Μαυροβούνιο: πέντε πράγματα που πρέπει να δείτε

kotor-main-maurobounio
ΤΡΙΤΗ, 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Ανεξάρτητο κράτος από το 2006, το Μαυροβούνιο με τους περίπου 700 χιλιάδες κατοίκους του προσελκύει τουρίστες που αναζητούν κάτι διαφορετικό από τις κλασικές ευρωπαϊκές τουριστικές χώρες και πρωτεύουσες.

Αραιοκατοικημένο, με ακτογραμμή που πλησιάζει το 300 χιλιόμετρα και τοποθεσίες βγαλμένες σαν από παραμύθι, το Μαυροβούνιο είναι ένα από τα κράτη που δεν θα ακούσετε συχνά κάποιον να το έχει επισκεφτεί. Παρ’ όλ’ αυτά, όποιος είχε την ευκαιρία να το κάνει, έχει πολλά να διηγηθεί από τις ομορφιές του, την ιστορία του και τους ανθρώπους του.

Από τμήμα της Ομοσπονδίας Σερβίας-Μαυροβουνίου, διαδόχου κράτους της Γιουγκοσλαβίας, το Μαυροβούνιο ανεξαρτητοποιήθηκε μετά το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαΐου 2006, έχοντας σήμερα πληθυσμό κατά 80% Μαυροβούνιους και Σέρβους, 15% Σλάβους μουσουλμάνους και 5% Αλβανούς. Κι αν προσανατολίζεστε προς τα εκεί στο επόμενό σας ταξίδι, δείτε από πού πρέπει να περάσετε για να θαυμάσετε τις ξεχωριστές τοποθεσίες του.

Κότορ: βγαλμένο από παραμύθι
Ανάμεσα σε επιβλητικά βουνά και μελαγχολική θάλασσα, το Κότορ είναι μια πανέμορφη πόλη που περικλείεται σε μεσαιωνικά τείχη τα οποία το βράδυ φωτίζονται και δίνουν ένα παραμυθένιο αέρα στην πόλη με τα πλακόστρωτα καλντερίμια και τα πέτρινα σκαλιά. Καθολικοί και ορθόδοξοι ναοί του 13ου αιώνα-15ου αιώνα, μαγαζιά, πριγκιπικά παλάτια, το Θέατρο του Ναπολέοντα, πλατείες, bar κι εστιατόρια κρατούν τους τουρίστες απασχολημένους όσο βρίσκονται σε ταξίδι εξερεύνησης μιας πόλης που έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, μάλιστα, η μαρίνα γεμίζει με πολυτελή γιοτ, όπου οι πιο ευκατάστατοι απολαμβάνουν τις διακοπές τους.

www.wikipedia.com
Εθνικό Πάρκο Lovćen: η φύση σε όλο της το μεγαλείο
Ακριβώς πίσω από το Κότορ βρίσκεται το βουνό Lovćen και έχει τη δική του ξεχωριστή θέση στην καρδιά των ντόπιων με το ομώνυμο Εθνικό Πάρκο να καλύπτεται στα 2/3 του με δέντρα και πράσινο. Ακόμη και στα πιο βραχώδη σημεία του ξεπετιούνται άγρια βότανα, ενώ ταυτόχρονα φιλοξενεί διάφορα είδη ερπετών, 85 είδη πεταλούδων, 200 είδη πουλιών και μεγάλα θηλαστικά όπως καφέ αρκούδες και λύκους. Το πάρκο ενδείκνυται για πεζοπορία και mountain bike με τα διάφορα, όμορφα μονοπάτια του και στο κεντρικό του σημείο, Ivanova Korita, θα βρείτε εστιατόρια, δωμάτια κ.ο.κ., ενώ μέσα στο πάρκο επιτρέπεται και η κατασκήνωση για τους πιο φυσιολάτρες.

Sveti Stefan: μίνι χωριό σε μίνι νησί
Στα 5 χιλιόμετρα από την παραλιακή Budva, μια μεσαιωνική πόλη που επίσης αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε, το γραφικό Stevi Stefan θα σας προσφέρει ένα θέαμα πολύ ξεχωριστό. Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό νησάκι που ενώνεται με τη στεριά με μια λωρίδα γης και σήμερα φιλοξενεί ένα μικρό χωριό-resort, όπου για να έχει κάποιος πρόσβαση πρέπει να είναι πελάτης. Η ονομασία Stevi Stefan κυριαρχεί και στην υπόλοιπη περιοχή που βρίσκεται στη στεριά κι όποιος βρεθεί να κοιτάει το μέρος από ψηλά, η θέα του μένει αξέχαστη. Τα μοναδικά αρνητικά της περιοχής; Δύσκολο πάρκινγκ και… πολλά σκαλιά.

Ποταμός και φαράγγι Tara
Το πιο μεγάλο φαράγγι του Μαυροβουνίου είναι το φαράγγι Tara, το οποίο έχει μήκος 82 χιλιόμετρα και 1300 μέτρα βάθος –το Grand Canyon είναι μόλις 200 μέτρα πιο βαθύ- κερδίζοντας την πρώτη θέση στα φαράγγια-ποτάμια της Ευρώπης. Προστατεύεται ως μέρος του Εθνικού Πάρκου Durmitor, ενώ αποτελεί και μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς UNESCO. Το ράφτινγκ στον ποταμό Tara είναι μια από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες των κατοίκων και των τουριστών, αλλά αν προτιμάτε να παραμείνετε στεγνοί και να θαυμάσετε το φαράγγι από μακριά, κατευθυνθείτε στην κορυφή του βουνού Ćurevac (1625 μέτρα), αν και θα είναι δύσκολο να φτάσετε, λόγω της έλλειψης σήμανσης.

Sveti Ðorđe και Gospa od Škrpjela
Δύο μοναδικά, πανέμορφα νησάκια στην ακτή της παλιάς πόλης Perast, μερικά χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Kotor, σίγουρα κερδίζουν τις εντυπώσεις αυτών που θα βρεθούν στην ευρύτερη περιοχή. Το μικρότερο εκ των δύο, το Sveti Ðorđe (Άγιος Γεώργιος) είναι ένα φυσικό νησάκι που φιλοξενεί το Μοναστήρι Βενεδικτίνων ανάμεσα σε κυπαρίσσια, ενώ η… μεγάλη του αδερφή, το νησάκι Gospa od Škrpjela (Κυρία των Βράχων) είναι ένα τεχνητό νησί που δημιουργήθηκε τον 15ο αιώνα γύρω από ένα βράχο όπου είχε βρεθεί μια εικόνα της Παναγίας. Η πανέμορφη εκκλησία του χτίστηκε το 1630 και εκεί βρίσκονται μεγαλόπρεποι πίνακες, εκατοντάδες ασημένια τάματα και ένα μικρό μουσείο. Το πιο ασυνήθιστο έκθεμα που μπορείτε να δείτε εκεί είναι η εικόνα της Παναγίας με το Θείο Βρέφος, η οποία έχει εν μέρει φτιαχτεί με… τις τρίχες του δημιουργού της.