Άμστερνταμ: Όλα όσα πρέπει να δείτε στην ολλανδική πρωτεύουσα

amsterntam
ΤΡΙΤΗ, 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Πράσινο, ποδήλατο, διασκέδαση, coffee shops… Το Άμστερνταμ είναι ένας δημοφιλής ευρωπαϊκός προορισμός που προσελκύει νεότερες, αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες κι έχει πολλά να προσφέρει στους δραστήριους ταξιδιώτες και δη στους... αρχάριους.

Κανάλια από τη Χρυσή Εποχή της Ολλανδίας, ρομαντικά cafe με κεριά, ποδήλατα στους δρόμους, όμορφα πάρκα, μεγαλόπρεπα μουσεία, πολύχρωμες αγορές, έντονη βραδινή ζωή και πολλά άλλα επιφυλάσσει στον τουρίστα ένα ταξίδι στο Άμστερνταμ. Αρκεί, όμως, να ξέρετε από πού θα περάσετε και τι πρέπει να δείτε, έτσι ώστε να πάρετε όσο περισσότερα μπορείτε από ένα τέτοιο ταξίδι, που σίγουρα δεν θα είναι το πρώτο και το τελευταίο σας στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας.

Μουσεία
Το Άμστερνταμ είναι η πόλη με τα περισσότερα μουσεία του κόσμου, αφού αριθμεί περισσότερα από 60. Περάστε οπωσδήποτε από το Museumplein, μια μεγάλη έκταση με γρασίδι, υπόγεια πάρκινγκ και σούπερ μάρκετ, όπου θα βρείτε 3 μουσεία, το Rijksmuseum (Εθνικό Μουσείο για τις Τέχνες και την Ιστορία της πόλης), το Μουσείο Βαν Γκογκ αφιερωμένο στο έργο του διάσημου ζωγράφου και το Stedelijk Museum Μοντέρνας Τέχνης. Στο Nieuwmarkt μπορείτε να επισκεφτείτε το Museum Het Rembrandthuis για να θαυμάσετε την εντυπωσιακή συλλογή έργων του Ρέμπραντ, ο οποίος από το 1639 μέχρι το 1658 ζούσε και δούλευε στο σπίτι που τώρα στεγάζει το μουσείο, ενώ άλλα μουσεία που παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι το Μουσείο Άννα Φρανκ, το Εβραϊκό Ιστορικό Μουσείο και το Μουσείο Αντίστασης Verzetsmuseum στη συνοικία Plantage. Οι φίλοι της… τουλίπας θα μάθουν τα πάντα γι’ αυτή στο Μουσείο Τουλίπας, ενώ τα πιο… πονηρά Sexmuseum και Erotic Museum συνήθως δεν λείπουν από τη λίστα των τουριστών της πόλης.

Παλάτια
Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση από χλιδή και πολυτέλεια, στην πλατεία Dam στο κέντρο του Άμστερνταμ (που είναι και η πιο κεντρική πλατεία της πόλης) μπορείτε να επισκεφτείτε το Koninklijk Paleis (Βασιλικό Παλάτι) που αποτελεί την επίσημη κατοικία του βασιλιά Willem-Alexander και της οικογένειάς του, όπου και πραγματοποιούνται τακτικές ξεναγήσεις. Στις 27 Απριλίου, μάλιστα, είναι και η Μέρα του Βασιλιά και αν βρεθείτε στην πόλη αυτή την περίοδο, θα γίνετε μάρτυρες σε ένα τεράστιο street πάρτι.

Εκκλησίες
Τρεις από τις πιο όμορφες εκκλησίες του Άμστερνταμ που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίσετε είναι η προτεσταντική Zuiderkerk (Νότια Εκκλησία) του 17ου αιώνα στην περιοχή Nieuwmarkt, η Oude Kerk (Παλιά Εκκλησία) που αποτελεί όχι μόνο την παλιότερη εκκλησία, αλλά και το παλιότερο κτίριο του Άμστερνταμ από το 1213 και η Westerkerk (Δυτική Εκκλησία) με πανοραμική θέα.

Πάρκα
Το μεγάλης έκτασης δημόσιο πάρκο Vondelpark στην περιοχή Amsterdam-Zuid αποτελεί την πιο αγαπημένη απόδραση των ντόπιων, αλλά και τον αγαπημένο περίπατο των τουριστών φτάνοντας τους 10 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο. Στο πάρκο υπάρχει ανοιχτό θέατρο, παιδική χαρά και διάφορες εγκαταστάσεις για φαγητό και ποτό, ενώ οι αγγλικού τύπου κήποι του, οι λίμνες, τα γεφυράκια, τα μονοπάτια και τα γλυπτά του θα σας κάνουν να νιώσετε έντονα ότι είστε εν μέσω μιας ταξιδιωτικής περιπέτειας. Άλλα αξιόλογα πάρκα αποτελούν το Sarphatipark και το Westerpark, ενώ και ο Βοτανικός Κήπος Hortus Botanicus που είναι ένας από τους παλαιότερους στον κόσμο, θα σας συναρπάσει.

Πού να φάτε
Δοκιμάστε ολλανδικά παραδοσιακά πιάτα στα Bistro Bij Ons και La Falote, τις καλύτερες κροκέτες της πόλης στο Van Dobben ή σύγχρονες νοστιμιές στο Greetje και το Hemelse Modder. Μην φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε rijsttafel (πολλά μικρά πιάτα που μπορεί να φτάνουν και τα… 40, τα οποία συνοδεύονται από ρύζι μαγειρεμένο με διάφορους τρόπους) στο Tempo Doeloe.

Πού να πιείτε
Ανακαλύψτε πώς παρασκευάζεται η διάσημη Heineken στο ζυθοποιείο Heineken Experience, όπου η είσοδος σας εγγυάται άφθονη μπίρα και δοκιμάστε ολλανδικό τζιν Jenever στο bar Wynand Fockink. Έντονη βραδινή ζωή και πολλά πάρτι θα βρείτε στο Rembrandtplein, το Leidseplein, το μεσαιωνικό κέντρο και την περιοχή Red Light District, με πληθώρα pub και club, ενώ αν ψάχνετε για τα θρυλικά coffee shop, θα τα βρείτε διάχυτα στην πόλη, με το Dampkring και το Abraxas να είναι ανάμεσα στα δημοφιλή.

Πού να μείνετε
Για τη διαμονή σας κι εφόσον δεν σας ενοχλεί ο κόσμος και η φασαρία προτιμήστε περιοχές που βρίσκονται στην καρδιά της τουριστικής δράσης, όπως το μεσαιωνικό κέντρο, την Red Light District και το Nieuwmarkt. Οι πιο… φιλήσυχοι μπορείτε να κινηθείτε και πάλι κεντρικά, αλλά πιο μακριά από τη φασαρία του κέντρου, σε γειτονιές όπως Vondelpark, Western Canal Ring, Jordaan και De Pijp.

Συμβουλές που θα σας χρησιμέψουν 

  • Αποφύγετε τις τεράστιες ουρές σε μουσεία και αξιοθέατα, κλείνοντας online τα εισιτήριά σας.
  • Αν έχετε σκοπό να επισκεφτείτε πολλά μουσεία και γενικότερα να κινηθείτε πολύ μέσα στην πόλη, επενδύστε σε μια κάρτα I Amsterdam (http://www.iamsterdam.com/en/) που περιλαμβάνει και βόλτες στα κανάλια, όπως και συγκοινωνίες. 
  • Γενικότερα, το Άμστερνταμ θεωρείται μια ασφαλής πόλη, παρ’ όλ’ αυτά, όπως σε όλα τα πολύ τουριστικά μέρη, έχετε το νου σας για τα προσωπικά σας αντικείμενα.
  • Κοιτάξτε προσεκτικά και από τις δύο πλευρές όταν διασχίζετε τις λωρίδες για τα ποδήλατα και μην περπατάτε ποτέ κατά μήκος τους.