Ταξίδι και εγκυμοσύνη: μικρές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν

taksidi-egkumosuni
ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Αν είστε από τις πιο τολμηρές που η εγκυμοσύνη δεν τις καθηλώνει στο κρεβάτι ή τον καναπέ και θέλετε να ταξιδέψετε πριν μεγαλώσετε την οικογένειά σας, δείτε τι πρέπει να έχετε υπόψη.

Προσαρμόστε το ταξίδι σας: Σίγουρα η κοιλιά μπορεί να σας βαραίνει σε κάθε σας βήμα, γι’ αυτό μην ζορίσετε τον εαυτό σας προκειμένου να τα δείτε όλα. Ταξίδι σημαίνει και χαλάρωση, ξεκούραση και απόλαυση, ακόμη κι αν αυτό προϋποθέτει να μείνετε λίγο παραπάνω στο ξενοδοχείο απ’ ό,τι συνήθως.

Μιλήστε στο γιατρό σας: Προτού πακετάρετε τις βαλίτσες σας, κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας, ο οποίος θα σας ενημερώσει για το τι πρέπει να προσέξετε. Αυτός θα σας πει με ειλικρίνεια τι είναι καλύτερο για εσάς και το μωρό σας κι έτσι κι εσείς θα είστε πιο χαλαρές, χωρίς άγχος, γνωρίζοντας ότι έχετε και την… ευχή του γιατρού.

Προετοιμαστείτε: Πριν αναχωρήσετε για το ταξίδι σας, ετοιμάστε τις σημειώσεις σας όσον αφορά την εβδομάδα εγκυμοσύνης, τις αλλεργίες, την ομάδα αίματος, πιθανούς κινδύνους κ.ο.κ. και βάλτε τες στο πορτοφόλι σας. Αυτό θα φανεί χρήσιμο στη σπάνια περίπτωση που σας συμβεί κάτι και χρειαστούν οι πληροφορίες στο γιατρό του εξωτερικού που θα σας αναλάβει. Ακόμη, ψάξτε τα πιο κοντινά νοσοκομεία στο ξενοδοχείο σας από πριν και σιγουρευτείτε ότι η ιατρική σας ασφάλιση σας καλύπτει κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο εξωτερικό.

Ταξιδέψτε τη σωστή περίοδο: Από τις αεροπορικές εταιρίες συνήθως δεν τίθενται περιορισμοί μέχρι τις 28 εβδομάδες κύησης, ενώ οι περισσότεροι γιατροί θεωρούν καταλληλότερη την περίοδο κύησης ανάμεσα στις 18-24 εβδομάδες, όπου έχει περάσει η δυσκολία του πρώτου τριμήνου, αλλά η κοιλιά ακόμη δεν είναι τόσο βαριά ώστε να σας δυσκολεύει. Όλα βέβαια εξαρτώνται από το πώς αισθάνεστε εσείς.

Περιμένετε τα απρόοπτα: Το ταξίδι με αεροπλάνα, τρένα, πλοία, αυτοκίνητα κ.ο.κ. μπορεί καμιά φορά να προκαλέσει και απρόσμενες αντιδράσεις του οργανισμού σας, όπως π.χ. ανακατωσούρα. Μη φοβηθείτε! Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είστε πιο ευαίσθητες στα πάντα, οπότε είναι λογικό να σας επηρεάσει και ένα ταξίδι. 

Μην ξεχνάτε να ενυδατώνεστε και να τρέφεστε σωστά: Μην πηγαίνετε πουθενά χωρίς ένα μπουκάλι νερό στην τσάντα σας, το οποίο θα σας εξασφαλίσει την απαραίτητη ενυδάτωση τώρα που οι ανάγκες σας είναι αυξημένες και φροντίστε να τρέφεστε σωστά και τακτικά, με σνακ ενδιάμεσα στα γεύματα, για να μη χάσετε τις δυνάμεις σας. Λόγω του ότι θα βρίσκεστε εκτός οικείου περιβάλλοντος, προγραμματίστε τα όλα από πριν κι έχετε εύκαιρα σνακ στην τσάντα σας.

«Εκμεταλλευτείτε» τους άλλους: Αφήστε να σας σηκώσουν κάποια τσάντα, να σας δώσουν τη θέση τους, να σας φροντίσουν. Τώρα το χρειάζεστε εσείς. Κάποια άλλη στιγμή, θα βρείτε τρόπο να ανταποδώσετε.