Ποιες είναι οι πιο «έξυπνες» χώρες του κόσμου;

kosmos-xores
ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιες είναι οι πιο «έξυπνες» χώρες του κόσμου; Υπάρχουν επιστήμονες οι οποίοι συστηματικά το ψάχνουν, συντάσσουν λίστες με τις χώρες με τους πιο υψηλούς δείκτες IQ και μας τις παρουσιάζουν. Τα αποτελέσματα είναι αξιοπρόσεκτα.

Σίγουρα θα έχετε ακούσει για το Δείκτη Νοημοσύνης, το γνωστό μας IQ (σημ. Intelligence Quotient). Πρόκειται για ένα δείκτη ο οποίος μετρά την ευφυΐα του ατόμου σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Το IQ μετράται με διάφορες μεθόδους, οι οποίες επικεντρώνονται κυρίως στη λογική σκέψη και την επαγωγική ικανότητα και όχι στη φαντασία ή τη συναισθηματική νοημοσύνη, γι’ αυτό, άλλωστε και αυτές οι μέθοδοι αυτές έχουν αποτελέσει αντικείμενα κριτικής.

Κι αν σας απασχολεί ποιος  είναι ο καθοριστικός παράγοντας σε σχέση με τη μετρήσιμη ευφυΐα, η κληρονομικότητα ή το περιβάλλον, μην περιμένετε να σας δοθεί γρήγορα η απάντηση, καθώς αυτό είναι το μεγάλο «ντιμπέιτ» τόσο για τις κοινωνικές, όσο και για τις θετικές επιστήμες. Ιδιοφυίες, πάντως,  θεωρούνται όσο άτομα έχουν δείκτη IQ πάνω από 140, ενώ συνηθισμένο θεωρείται ένα εύρος μεταξύ 85 και 114. Περιττό να πούμε ότι έχει αποδειχτεί πως το IQ κάποιου δε σχετίζεται με το φύλο ή τη φυλή στην οποία ανήκει.

Οι χώρες λοιπόν οι οποίες «σκόραραν» πιο ψηλά είναι  οι εξής: Χονγκ Κονγκ με 107, Νότια Κορέα με 106, Ιαπωνία με 105, η Ταϊβάν με 104, η Σιγκαπούρη με 103· η Αυστρία, η Γερμανία, η  Ιταλία και η Ολλανδία  ισοφάρισαν με 102, η Σουηδία και η Ελβετία με 101 και τέλος, το Βέλγιο, η Κίνα, η Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο με 100.
Και αν η Ιαπωνία βρίσκεται στην τρίτη θέση, πρέπει να σημειώσουμε ότι το 10% του ιαπωνικού πληθυσμού έχει IQ τουλάχιστον 130, όταν, για παράδειγμα, στις Η.Π.Α. το αντίστοιχο ποσοστό δεν είναι ούτε 2%!

Όσο για τις μετεξεταστέες; Η Ισημερινή Γουινέα με 59, η Αιθιοπία με 63, η Σιέρα Λεόνε με 64, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό με 65, η Ζιμπάμπουε με 66, η Γουινέα με 66, η Νιγηρία με 67, η Γκάνα με 71, η Τανζανία με 72 και το Σουδάν με 72 έχουν σκοράρει χαμηλότερα στον πίνακα του δείκτη IQ. Κι επειδή οι καιροί είναι πονηροί, ας διευκρινίσουμε ότι σε όλους τους πίνακες του δείκτη IQ, ο τελευταίος σχετίζεται με τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες και την ποιότητα της παιδείας που κάθε κράτος παρέχει στους πολίτες του.

Κι αν αναρωτιέστε για την Ελλάδα, βρίσκεται στην 21η θέση, με δείκτη 93.