Ρομαντικές πόλεις του εξωτερικού για όσους... αγαπάνε

parisi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Δεν ξέρουμε αν φταίει ο Άγιος Βαλεντίνος, αλλά κάποιες ευρωπαϊκές πόλεις μοιάζουν λες και είναι φτιαγμένες μόνο για ερωτευμένους.

Αν το καλύτερό σας είναι να μετράτε τα αστέρια με τον/την αγαπημένο/η σας, να περπατάτε χέρι-χέρι σε γραφικά δρομάκια και να κυνηγιέστε γύρω από τα δέντρα (εντάξει, ίσως το παρακάναμε), τότε στις παρακάτω πόλεις θα νιώσετε ότι δεν αντέχετε άλλον έρωτα!

Παρίσι
Σχεδόν συνώνυμο του ρομαντισμού, το Παρίσι θα μπορούσε να κάνει ακόμη και δύο φίλους να ερωτευτούν, πόσο μάλλον ένα ζευγάρι. Μια βόλτα στη γραφική Μονμάρτη όπου τον 19ο και τον 20ό αιώνα ήταν χώρος συγκέντρωσης καλλιτεχνών, ένας περίπατος στην πιο όμορφη λεωφόρο της Ευρώπης, των Ηλυσίων Πεδίων, διασκέδαση στα πλακόστρωτα δρομάκια της Βαστίλης και περιπλάνηση στην Παναγιά των Παρισίων και τη γειτονιά Quartier Latin -όπου θα βρείτε και το κλασικό, όχι και τόσο ρομαντικό, αλλά σίγουρα απολαυστικό, σουβλάκι- αρκούν για να χαρακτηρίσουν ένα ταξίδι φουλ ρομαντικό.

Πράγα
Νιφάδες χιονιού στη Γέφυρα του Καρόλου, μουσικά ρεσιτάλ σε εκκλησίες με κεριά, underground bar, ατμοσφαιρικά εστιατόρια με υπέροχο φαγητό και καλό κρασί, παραμυθένια ατμόσφαιρα… Η πρωτεύουσα της Τσεχίας μπορεί να έχει περάσει δύσκολα, η γοητεία της όμως παραμένει αμείωτη κι ένα ζευγάρι εκεί μπορεί να ερωτευτεί ξανά στο ιστορικό της κέντρο που ανήκει στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, στη θέα του Μολδάβα, στις όμορφες συνοικίες της και να ζήσει διαφορετικές εμπειρίες μένοντας π.χ. σε ένα παλιό μοναστήρι που μετατράπηκε σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων ή διασκεδάζοντας σε ένα πρώην πυρηνικό καταφύγιο.

Ντουμπρόβνικ
Ο Ρίτσαρντ Μπάρτον και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ κάποτε κατέφευγαν συχνά σε αυτή την όμορφη κροατική πόλη για ένα διάλειμμα… αγάπης. Ακόμη και σήμερα, όμως, το Ντουμπρόβνικ έχει την κατάλληλη ατμόσφαιρα για μια ρομαντική απόδραση, με το κέντρο της να είναι γεμάτο ολάνθιστους κήπους, όμορφα cafe, μπουτίκ και κοσμηματοπωλεία (αν πρόκειται να γίνει… ανταλλαγή δώρων) και μικρά, «ζεστά» bar και πριβέ γωνιές, ό,τι πρέπει για τους ερωτευμένους.

Κωνσταντινούπολη
Η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα πολιτισμού του 2010, είναι εξωτική και απολύτως μοναδική, με τα χαοτικά παζάρια της, τους ξεχωριστούς μουσουλμανικούς λαούς της, τις εκθέσεις, τις γκαλερί, τα σόου της… Οι ρυθμοί της, βέβαια, μπορεί να φανούν αρκετά γρήγοροι για ένα ζευγάρι που θέλει να ζήσει λίγο ρομάντζο, αλλά υπάρχουν και γι’ αυτούς οι κατάλληλες γωνιές, μακριά από το κέντρο της πόλης, όπως π.χ. στη Χάλκη, που μπορεί κάποιος να πάει με φέριμποτ και να εξερευνήσει με άμαξα ή ποδήλατο τα βυζαντινά μοναστήρια και τις ελληνικές ορθόδοξες εκκλησίες, μένοντας σε κάποιο από τα αρχοντικά της.

Βιέννη
Καφές, γλυκό, κι άλλος καφές, κι άλλο γλυκό… Η Βιέννη δίνει αρκετές ευκαιρίες στους ερωτευμένους να κοιτιούνται στα μάτια σε κάποιο από τα κομψά cafe της, ενώ όσοι βρεθούν εκεί το Φεβρουάριο θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν και με το χιόνι, προσθέτοντας ακόμη περισσότερο ρομαντισμό –και παιχνίδι- στη σχέση τους. Τα πιο φιλοσοφημένα ζευγάρια θα βρουν το στέκι τους στο Café Central, όπου σύχναζε ο Λένιν και ο Τρότσκι στις προεπαναστατικές ημέρες τους, ενώ μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο της μπορεί εύκολα να φτιάξει… ατμόσφαιρα.

Φλωρεντία
Στη γειτονική Ιταλία, στην περιφέρεια της Τοσκάνης θα ζήσετε τον έρωτά σας με αέρα Αναγέννησης, και θα απολαύσετε την αρχιτεκτονική της, τους κήπους της, το ιστορικό της κέντρο που έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και τελεί υπό το καθεστώς προστασίας της UNESCO και θα δώσετε καλλιτεχνικό αέρα στο ταξίδι σας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι η πόλη αυτή θεωρήθηκε έργο τέχνης πρωτίστης σημασίας που δεν έπρεπε να χρησιμοποιηθεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις για να προστατευτεί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ζήστε τη απ’ άκρη σ’ άκρη κι ακόμη κι αν ο καιρός είναι βροχερός, θα νιώσετε πως ένας Gene Kelly στο “Singing in the rain” θα σας βγει αβίαστα.

Μπρυζ
Η μεσαιωνική Μπρυζ κατατάσσεται σίγουρα σε μια από τις πιο ρομαντικές και όμορφες πόλεις της Ευρώπης και αν την επισκεφτείτε ποτέ, θα διαπιστώσετε ότι μοιάζει φτιαγμένη για περίπατο, με τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα κανάλια και τις δεκάδες ατμοσφαιρικά εστιατόρια, όλα στο βορειοδυτικό Βέλγιο, στη ζώνη της Φλάνδρας. Κανείς δεν μπορεί να φύγει από εκεί αν δεν δοκιμάσει τα μύδια moules marinière, που είναι και αφροδισιακά, όπως και χειροποίητη σοκολάτα, αλλά και βέλγικη μπίρα, πίνοντας στην υγειά του… έρωτα.