Έφτασε η Καθαρά Δευτέρα; Ώρα για ταξιδάκι!

konitsa
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Είναι… αμαρτία να φτάνει η Καθαρά Δευτέρα, ένα από τα σίγουρα τριήμερα της χρονιάς, κι εμείς να την αφήνουμε να περνά «ανεκμετάλλευτη».

Αν έχετε ήδη πακεταρισμένο βαλιτσάκι με τα απαραίτητα κρυμμένο κάτω από το γραφείο σας, αλλά δεν έχετε αποφασίσει πού να περάσετε το τριήμερο γλεντιού, Αποκριάς και γεύσεων που ακολουθεί, ρίξτε μια ματιά στους παρακάτω προορισμούς, γεμίστε το ντεπόζιτο με βενζίνη –ή βγάλτε εισιτήρια- και αποχαιρετήστε την Αθήνα, που για 3 μέρες, δεν θα σας λείψει καθόλου.

Κόνιτσα: παραδοσιακή, χωριάτικη Καθαρά Δευτέρα
Όσοι δεν αρκούνται σε μια κοντινή απόδραση και θέλουν γράψουν αρκετά χιλιόμετρα στο κοντέρ του αυτοκινήτου, γεμίζοντας τη φωτογραφική τους με εικόνες, η Κόνιτσα, στα 500 χιλιόμετρα από την Αθήνα και στα 300 από τη Θεσσαλονίκη, υπόσχεται να κάνει το ταξίδι σας να αξίζει τον κόπο. Επισκεφτείτε τον Εθνικό Δρυμό Βίκου-Αώου, με την αξιόλογη χλωρίδα, περάστε μια βόλτα από τα χωριά των Ζαγορίων και Πωγωνίου, γνωρίστε τα παραδοσιακά Μαστοροχώρια στο βορειότερο σημείο του Ν. Ιωαννίνων και δοκιμάστε σαρακοστιανούς παραδοσιακούς μεζέδες, φασολάδα και ποικιλία θαλασσινών, ζώντας μια Καθαρά Δευτέρα με αέρα χωριού.

Τύρναβος: για διονυσιακό τριήμερο
Τοπικό τσίπουρο, ούζο και καρναβάλι… διονυσιακών καταβολών σας περιμένει το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στον Τύρναβο, όπου αναμένεται να γελάσετε αρκετά και να ξεχάσετε για λίγο την καθημερινότητα, τις διαπραγματεύσεις και τα προβλήματά σας. Οι κάτοικοι εκεί γιορτάζουν την Αποκριά με έναν αρκετά πρωτότυπο και τολμηρό τρόπο, όπου το Καρναβάλι –που έχει καθιερωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα της Κεντρικής Ελλάδας- φτάνει στην κορύφωσή του την Καθαρά Δευτέρα με το «μπουρανί». Αν και μπουρανί σημαίνει λαχανόρυζο ή σπανακόρυζο, η γιορτή εκεί δεν είναι τόσο… αθώα όσο ακούγεται, καθώς το έθιμο προστάζει αναπόσπαστο αξεσουάρ των συμμετεχόντων να είναι ο… φαλλός, ο οποίος κυριαρχεί παντού στην πόλη σε διάφορα μεγέθη και χρώματα. Παλιότερα, μάλιστα, οι εκδηλώσεις είχαν πιο περιπαικτικό χαρακτήρα, όπου άναβαν φωτιά, έφτιαχναν μπουρανί, χόρευαν γύρω από τη φωτιά, αλληλοπειράζονταν, βωμολοχούσαν, τραγουδούσαν άσεμνα τραγούδια και φυσικά οι φαλλοί δεν έλειπαν από πουθενά. Πρόκειται σίγουρα για μια μοναδική γιορτή, που θα κάνει το τριήμερό σας αρκετά ξεχωριστό και ολίγον… φαλλικό.

Αίγινα: νησιώτικη απόδραση σε απόσταση αναπνοής
Κοντινός προορισμός που μπορεί να αποτελέσει ακόμη και ημερήσια απόδραση –πόσο μάλλον τριήμερη- η Αίγινα θα χαρίσει νησιώτικο χαρακτήρα στο σύντομο ταξίδι σας, θα σας θυμίσει λίγο καλοκαίρι και θα σας φέρει ξανά κοντά σε αρώματα θάλασσας. Στην παραλία της Αγίας Μαρίνας, μάλιστα, συνήθως διοργανώνεται διαγωνισμός χαρταετού, οπότε μην αμελήσετε να πάρετε μαζί το χαρταετό και την καλούμπα σας και να νιώσετε και πάλι παιδί, πριν το ρίξετε στο φαγητό με χταποδάκι, κατσούλες και μπόλικο ούζο.

Ναύπακτος: γαϊτανάκια, μεζέδες και χαρταετοί
Αν δεν μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε βουνό και θάλασσα, κατευθυνθείτε προς τη Ναύπακτο που ετοιμάζει κάθε χρόνο πλήρες γλέντι το τριήμερο αυτό, χωρίς να σας αναγκάσει να οδηγήσετε πολύ –μόλις 2,5 ώρες από την Αθήνα. Και για να μπούμε στο… ψητό, το Σάββατο στο Στενοπάζαρο αναβιώνει η «Οδός Μεζεδίων», όπου θα χορτάσετε δωρεάν μεζέδες, σουβλάκια, γλυκά, κρασί, τσίπουρο και μουσική, με αρκετούς μασκαρεμένους και κέφι. Εντυπωσιακά άρματα, καρναβαλιστές και… νταβαντούρι πραγματοποιείται την Κυριακή με τη μεγάλη «Καρναβαλική Παρέλαση» και την Καθαρά Δευτέρα ετοιμαστείτε για τα «Κούλουμα» στο λιμάνι, παραδοσιακούς χορούς, Γαϊτανάκι, χαρταετό, με δωρεάν λαγάνες και σαρακοστιανά.

www.wikipedia.com
Αγία Άννα Ευβοίας: πονηρό καρναβάλι για πάντα
Στη βορειοανατολική Εύβοια, η Αγία Άννα φαίνεται κι αυτή επηρεασμένη από τις διονυσιακές τελετουργίες, παρουσιάζοντας ένα καρναβάλι… «βωμολοχικού» περιεχομένου. Την Καθαρά Δευτέρα, στην πλατεία του χωριού, οι κάτοικοι ετοιμάζουν άρματα και φορεσιές που έχουν ως σύμβολο τον φαλλό και τραγουδούν σατιρικά τραγούδια, τα οποία κατάγονται από την αρχαιότητα, γεμάτα βωμολοχίες, ενώ οι επισκέπτες το ρίχνουν στο φαί, με κρασί, σαρακοστιανούς μεζέδες, φασολάδα, λαγάνες κ.ο.κ. Δοκιμάστε τα όριά σας στο φαγητό, αλλά και στο πόσο σεμνοί είστε –ή δεν είστε- σε ένα γλέντι που τελειώνει αργά το βράδυ, όπου θα πρέπει να ετοιμάζεστε σιγά-σιγά για το δρόμο της επιστροφής…